Az idősebb betegek életminősége javult az orvosi kannabiszkezelést követően

Frontiers in Medicine

A Frontiers in Medicine folyóiratban megjelent adatok szerint az orvosi kannabisz termékek haználata az idős alanyok életminőségének javulásával és az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek csökkenésével jár.

Izraeli kutatók hat hónapon keresztül értékelték a törvényileg engedélyezett orvosi kannabisz termékek használatát egy hozzávetőleg 10 000 betegből álló csoportban. A vizsgálatban részt vevő alanyok átlagéletkora 55 év volt, és nagy valószínűséggel rákot, fájdalmat vagy poszttraumás stresszt diagnosztizáltak náluk. Az izraeli törvények értelmében az orvosok engedélyezhetik a szakképzett betegeknek, hogy hozzáférjenek az engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi szolgáltatóktól származó kannabiszvirágokhoz és termékekhez.

A betegek általában úgy értékelték, hogy a kannabisz nagyon hatékony a tüneteik enyhítésében. A poszttraumás stresszben szenvedő betegek 91 százaléka értékelte sikeresnek a kannabiszkezelést, csakúgy, mint a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek 84 százaléka, és a krónikus fájdalommal küzdő betegek 78 százaléka.

Az orvosi kannabisz összefüggésbe hozható az opioidok használatának hosszan tartó csökkenésével

Más tanulmányokkal összhangban a legtöbb alany általános életminőségének javulását jelentette a vizsgálat során. Míg a betegek mindössze 13 százaléka számolt be „jó életminőségről” a kezelés megkezdése előtt, 70 százalékuk számolt be jó életminőségről 6 hónap kannabiszkezelés után.

Sok alany esetében megjelent a gyógyszerhelyettesítés is – ez a megállapítás összhangban van a korábbi tanulmányokkal. A vizsgálatban opioidokat használó betegek közel 40 százaléka abbahagyta a gyógyszerek fogyasztását a kannabiszkezelést követően. A vizsgálat kezdetekor vényköteles antidepresszánsokat és epilepsziaellenes szereket fogyasztó résztvevők 25 százaléka, valamint a szorongásoldó gyógyszert használólk 17 százaléka abbahagyta a felírt gyógyszer szedését.

A szerzők arra a következtetésre jutottak: „Ebben a prospektív tanulmányban körülbelül 10 000, orvosi kannabisszal kezelt beteg jellemzőit és kimenetelét írjuk le. Az eredmények azt mutatták, hogy magas a terápiához való ragaszkodás (adherencia), magas a biztonságosság, alacsony a nemkívánatos események előfordulása, és az előírt kezelésben magas a hatékonyság, valamint csökkent a fájdalomszint, javult az életminőség, és csökkent az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek fogyasztásának mértéke.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A krónikus fájdalommal küzdő betegek jelentősen csökkentik az opioidok és a benzodiazepinek fogyasztását a kannabiszterápia megkezdése után

Kutatás:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.827849/full