Súlyos fájdalommal küzdő anya, akinek életét az orvosi kannabisz változtatta meg

Kirstie Tittensor, aki túlélte a rákot, és krónikus fájdalommal küzd, egy évtizednyi betegeskedés után azt mondja, az orvosai el sem hiszik, hogy milyen javulást ért el a kannabisz hatására.

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2022/03/21/mum-battling-cancer-and-crps-transformed-by-medical-cannabis-pain22/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Kirstie küzdelme az egészségével 10 évvel ezelőtt kezdődött, mikor egy daganatot találtak a gerincén.

A kétgyerekes anya több műtéten esett át, és a periférikus idegeit ért károsodások következtében később komplex regionális fájdalom szindrómát (CRPS) állapítottak meg nála.

A CRPS-t az egyik legfájdalmasabb dolognak tartják az orvosi gyakorlatban. A betegek súlyos, folyamatos és legyengítő fájdalmat tapasztalnak, amely gyakran csak egy testrészt érint, de néha – így például Kirstie esetében – máshol is jelentkezhet.

A CRPS-re nincs gyógymód, és Kirstie a rendelkezésre álló kezelési vagy gyógyszerkísérletek egyikére sem volt jogosult az Egyesült Királyságban.

„A CRPS-t öngyilkos betegségnek hívják, mert annyira fájdalmas és brutális, nekem az egész testem megduzzadt és égett” – mondja a most 42 éves Kirstie.

„Eljutottam egy pontra, mikor már akkora fájdalmaim voltak, hogy az öngyilkosságot fontolgattam.”

Kirstienek olyan munkája volt, amit szeretett: viselkedésterapeutaként foglalkozott fiatal bűnözőkkel, de a tünetei olyan súlyosakká váltak, hogy ezt fel kellett adnia.

A betegsége más formában is hatással volt rá, ami további egészségügyi komplikációkhoz vezetett.

Vészes vérszegénységet állapítottak meg nála, ez egy olyan állapot, melyben a test nem tud elég vörösvérsejtet termelni, mert nincs elég B12 vitaminja. Ezért rendszeresen vérátömlesztést kapott, immunrendszere súlyosan legyengült, vesefunkciója 69 %-ra csökkent.

De ezzel még nincs vége. Négy évvel ezelőtt egy daganatot kezeltek a homlok­üregében, 2021 márciusában pedig, miután fejfájást és látászavarokat tapasztalt, egy harmadikat is találtak a szeme mögött.

Volt olyan idő, mikor Kristie 23 tablettát szedett naponta

Ezt a daganatot Choroidal osteomának hívják, rendkívül ritka, és az orvosai figyelmeztették Kirstiet, hogy még a látását is elveszítheti.

Ekkor határozta el, hogy utánajár egy orvosi kannabisz receptnek.

„Mindig is használtam kannabiszt, és eddig illegálisan kellett hozzájutnom, de így az ember nem tudhatja, mit kap” – mondta.

Kirstienek a CBD és THC kombinációját tartalmazó virágzatot és olajat írtak fel a Sapphire Klinikán.

Körülbelül három hónapi kísérletezéssel találta meg a számára megfelelő adagot, de most, 7 hónappal később már figyelemre méltó hatásokat tapasztal.

Háziorvosa szerint Kirstie legutóbbi vérvizsgálati eredményei egyáltalán nem mutatták a vészes vérszegénység jeleit, T-sejt-szintje magas volt, veseműködése pedig a normális, tartományba esett: 89 százalékos volt.

Ráadásul a szemében lévő, a diagnózis idején gyorsan növekedő tumor mérete nem változott, így reménykedhet abban, hogy az orvosi kannabisz használatával hosszabb ideig megőrizheti látását.

„A háziorvosom kezdetben nem bízott a kannabiszban, de hat hónap után csináltattam egy vérvizsgálatot, és akkor egészen hitetlenkedve hívott fel”, mondja Kirstie.

„Annyira meg volt döbbenve, hogy 10 évre visszamenőleg kinyomtatta a vérképeimet, hogy hazavigye és ellenőrizze őket. Évek óta immunszuppresszált állapotban vagyok, de a T-sejt-számom magas volt, és a vészes vérszegénységre semmiféle jel nem mutatott.”

Kirstienek az életminősége is megváltozott.

Három évvel ezelőtt 23 különböző vényköteles gyógyszere volt, egy fentanil tapaszt is beleértve. Ma legfeljebb 3 tablettát szed naponta.

„Tudom, hogy nem vagyunk egyformák, de nekem megváltoztatta az életemet
– mondja Kirstie” –, aki 3 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy egycsapásra leszokik az opioid fájdalomcsillapítókról.

„Ha az ember morfint és opioidokat szed, akkor sok időt elveszteget az ágyban. Az életemnek egyáltalán nem volt minősége, bedrogozva feküdtem az ágyban. Ez évekig így ment. Most úgy érzem, mintha felébresztettek volna.”

Kirstie azt mondja, hogy ha egy kis adag CBD:THC olajat tesz a nyelve alá, az 8 perc alatt enyhíti a fájdalmait.

„Még az sem működött ilyen jól, mikor intravénásan kaptam a morfint” – mondja.

„Bár még mindig érzek fájdalmat és kellemetlenséget, és vannak nehéz napjaim, de ez közel sem olyan rossz, mint amit az utóbbi 10 év alatt elszenvedtem.”

Egy évtized óta Kirstie most először érzi magát újra önmagának, és még azt is fontolgatja, hogy valamilyen formában visszamenne dolgozni.

„A betegségem előtt szerettem a munkámat, és szerettem magamat. 10 év óta először érzem, hogy mennék csinálni valamit” – mondja.

„Mindenki mondja, hogy milyen jól nézek ki. Egyik lányom 20, a másik 16 éves, és el sem tudják képzelni, hogy olyan dolgokat csinálok, amilyeneket évekig nem csináltam. A hét végén egy gyógyfürdőbe mentünk. Évek óta nem jártam gyógyfürdőben, és olyan jó volt valami normális dolgot csinálni.”

BBC riport: Az orvosi kannabisz „megmentette az életemet”

Kirstie újonnan megtalált életminősége azonban ismét veszélybe került. Juttatásait nemrég csökkentették, és ez azt jelenti, hogy nem tudja, meddig engedheti meg magának a magánorvosi rendelést.

„A megfizethetőség lassan eléri a számomra kritikus pontot.”

„A szüleim anyagilag támogatták a receptjeim felírását, de ők sem tehetik ezt örökké. A megélhetési költségek emelkedése és a juttatások csökkentése miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültem.”

„Pánikolok, állandóan azon aggódom, hogy ezt nem engedhetem meg örökké magamnak. Ha elfogy a pénzem, a daganataim újra nőni kezdenek?”

Bár Kirstie orvosai mind egyetértenek abban, hogy a kannabisz jót tesz neki, nem írhatják fel az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) támogatásával.

„Hét-nyolc különböző tanácsadóm van, és közülük öten egyetértenek abban, hogy a kannabisz segít” – mondja.

„Folyton azt mondják nekem, hogy havonta több, mint 500 fontot (230 ezer forint) takarítok meg az egészségügynek azzal, hogy leszoktam a tablettákról. Miért félnek a szakemberek a kannabisztól, holott tudják, hogy működik?”

Kirstie még hozzáteszi: „Egy évtizeden át a műtétek sora és többszáz gyógyszer közül semmi sem vált be. A kannabisz viszont bevált, és az nagyon durva, hogy az ilyan embereknek, mint én, nem írják fel támogatott receptre.”

Fordította: Bálint Irén

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az életminőség javulását mutatja az angliai orvosi kannabiszt használó betegek széleskörű vizsgálata

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2022/03/21/mum-battling-cancer-and-crps-transformed-by-medical-cannabis-pain22/