Orvosi kannabisz használata mellett a betegek egészséggel kapcsolatos életminősége tartós javulást mutat

JAMA Network Open

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent megfigyelési adatok szerint a fájdalomtól, rákos megbetegedéstől, szorongástól és álmatlanságtól szenvedő betegek a kannabisz termékek használatát követően jelentős és tartós javulásról számoltak be az egészséggel összefüggő életminőségükben.

Ausztrál kutatók több mint 3100, orvosi kannabisz használatára feljogosított betegből álló csoportban értékelték a kannabisszal kapcsolatos eredményeket.

Az ausztrál törvények értelmében az orvosok csak olyan betegek számára engedélyezhetik a kannabisz termékeket, akik nem reagálnak a hagyományos vényköteles kezelésekre.

A vizsgálat résztvevői különböző formákban fogyasztottak kannabiszt, a legtöbb beteg 50 év feletti volt és magas CBD-tartalmú termékeket használt.

Az ausztál orvosok a legtöbb esetben szájon át szedett kannabisz termékekre, például olajokra és kapszulákra írtak fel recepteket, és csak kis számban szárított kannabisz virágra. A termékek körülbelül 80%-a CBD-dús volt, a többi pedig vagy THC-dús, vagy a CBD és a THC kiegyensúlyozott keveréke.

Számos más tanulmánynak megfelelően a kutatók azt jelentették, hogy „az orvosi kannabiszt használó betegek az egészséggel összefüggő életminőség javulásáról számoltak be, amely többnyire tartós volt az idő múlásával. A mellékhatások ritkán voltak súlyosak.”

A tanulmány emellett „kifejezett és statisztikailag szignifikáns javulást” mutatott ki a mentális, szociális és érzelmi egészségben.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy: „Ebben a retrospektív esetsorozatban a betegek javulásról számoltak be… miután elkezdték az orvosi kannabisszal történő kezelést… mind a nyolc értékelt, egészséggel kapcsolatos életminőségi területen. … További jó minőségű kísérletekre van szükség.”

A kannabinoidok hatékonyságára vonatkozó klinikai bizonyítékok azonban továbbra is korlátozottak, és további magas színvonalú vizsgálatokra van szükség” – írta Thomas Arkell, a vezető szerző, a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem pszichofarmakológusa.

Az Egyesült Királyságban egy közel 3000 krónikus betegből álló kohorsz megfigyelési adatai szintén arról számoltak be, hogy az orvosi kannabisz termékek használata jól tolerálható, és javítja az alanyok egészséggel összefüggő életminőségét.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz termékek javítják az egészséggel összefüggő életminőséget a krónikus betegségben szenvedőknél

Kutatás:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2804653