Az orvosi kannabisz helyreállítja a krónikus betegek életminőségét

PLOS ONE

Egy új tanulmány megállapította, hogy krónikus egészségügyi problémákkal küzdő ausztrál betegek általános egészségi életminőségük és fáradtságuk jelentős javulást mutatott az orvosi kannabisz kezelés első három hónapjában.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/07/cannabis-linked-to-improvements-in-fatigue-and-quality-of-life-study/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent cikk azt is feltárta, hogy a résztvevők a szorongás, a depresszió és a fájdalom javulásáról számoltak be, azonban úgy tűnik, hogy a kezelés nem javított az alvászavarokon.

Ausztráliában 2016 óta engedélyezték az orvosi kannabisz felírását olyan betegek számára, akiknek egészségi állapota nem reagál más kezelésre.

A vezető szerző, Margaret-Ann Tait és munkatársai, valamint a Sydney-i Egyetem krónikus betegek csoportját vizsgálták meg, hogy jobban megértsék a kannabisszal történő kezelést követően a betegek által jelentett változásokat.

A szerzők 2327 krónikus betegséggel küzdő ausztrál beteg válaszait vették alapul, akiknek 2020 novembere és 2021 decembere között THC-t és CBD-t tartalmazó terméket írtak fel közepes láncú triglicerid (MCT) hordozóolajban.

A betegeket a kannabisszal végzett terápia megkezdése előtt, két héttel a kezelés után, majd három hónapon keresztül havonta egyszer megkérdezték saját bevallásuk szerint az egészséggel összefüggő életminőségükről, fájdalmukról, alvásukról, szorongásukról és depressziójukról.

A megkérdezett betegek többsége (63%) nő volt, életkoruk 18-97 év.

A leggyakrabban kezelt tünetek a krónikus fájdalom (69%) az álmatlanság (23%), a szorongás (22%) és a szorongás/depresszió (11%); a betegek felét egynél több betegség miatt kezelték.

A betegek a vizsgált három hónap során klinikailag jelentős javulásról számoltak be az egészséggel összefüggő életminőségben és a kimerültségben.

Orvosi kannabisz használata mellett a betegek egészséggel kapcsolatos életminősége tartós javulást mutat

A kannabiszt használó betegek a fájdalom klinikailag jelentős csökkenéséről és a közepesen súlyos szorongás és depresszió jelentős javulásáról is beszámoltak. Azonban, bár sok betegnek kannabiszt írtak fel álmatlanságra, nem volt általános javulás a betegek által jelentett alvászavarok terén.

A szerzők nem mérték a mellékhatásokat a vizsgálat részeként, bár 30 beteg hivatalosan kilépett a vizsgálatból valamilyen mellékhatás miatt.

Ennek ellenére a szerzők szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz hatékony lehet a korábban kezelhetetlen krónikus betegségek esetében. Azt is megjegyzik, hogy a tanulmányban használt kannabisz olajok további kutatására és fejlesztésére lehet szükség az álmatlanságban és alvászavarban szenvedő betegek sikeres kezelése érdekében.

A kutatók megállapítják: „Eredményeink arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz felírása enyhítheti a fájdalom, a fáradtság, a szorongás és a depresszió tüneteit krónikus betegségben szenvedő betegeknél, és javíthatja az egészséggel összefüggő általános életminőséget… További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük az orvosi kannabisz teljes hatását az alvással kapcsolatos állapotok kezelésében, és esetleg azonosítsuk az optimális gyógyászati kannabisz készítményeket, adagolást és beadási módokat.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz javítja a veteránok életminőségét és csökkenti a szerhasználatot

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/07/cannabis-linked-to-improvements-in-fatigue-and-quality-of-life-study/