A kannabisz termékek javítják az egészséggel összefüggő életminőséget a krónikus betegségben szenvedőknél

Expert Review of Clinical Pharmacology

Az Expert Review of Clinical Pharmacology folyóiratban megjelent megfigyelési adatok szerint a betegek az orvosi kannabisz termékek fogyasztását jól tolerálják, és az egészséggel összefüggő életminőségük jelentős javulásával jár.

Brit kutatók a kannabiszból készült termékek biztonságosságát és hatásosságát értékelték 2833, az Egyesült Királyság Orvosi Kannabisz Regiszterébe bejegyzett betegen. Valamennyi résztvevő rendelkezett orvosi engedéllyel, hogy hozzáférjen a kannabisz termékekhez. (2018 óta a szakemberek kannabisz alapú gyógyszerkészítményeket írhatnak fel olyan betegeknek, akik nem reagálnak a hagyományos gyógyszerekre.)

A nyilvántartásba felvett betegek számos rendellenességben szenvedtek, beleértve a krónikus fájdalmat, szorongást, poszttraumás stresszt, depressziót, migrént, gyulladásos bélbetegséget és egyéb betegségeket. A vizsgálat résztvevői kannabisz virágok párologtatásával vagy THC-t és CBD-t egyaránt tartalmazó növényi eredetű kivonatok formájában fogyasztottak kannabiszt. A kutatók az alanyok tüneteit a kiindulási állapothoz képest értékelték egy, három, hat és tizenkét hónapos időpontban.

A kutatás szerzői arról számoltak be, hogy a betegek többsége tartós javulást tapasztalt a kannabisszal végzett terápia után. A kannabiszhoz kapcsolódó mellékhatások jellemzően enyhék voltak, a leggyakrabban jelentettek a szájszárazság és a fáradtság.

A kutatók következtetése szerint: „Ez a megfigyeléses tanulmány arra utal, hogy a kannabisz alapú gyógyszerkészítményekkel történő kezelés megkezdése az általános egészséggel összefüggő életminőség, valamint az alvás- és szorongás-specifikus tünetek javulásával jár együtt 12 hónapon át mérve krónikus betegségben szenvedő betegeknél.”

„A legtöbb beteg jól tolerálta a kezelést, azonban a nemkívánatos események kockázatát mérlegelni kell a kannabisz alapú gyógyszerkészítményekkel való kezelés megkezdése előtt. Különösen a női és a kannabisz-naiv betegeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy nemkívánatos eseményeket tapasztalnak.”

„Ezek az eredmények segíthetnek tájékozódni a jelenlegi klinikai gyakorlatban, de ami a legfontosabb, rávilágítanak arra, hogy további klinikai vizsgálatokra van szükség az ok-okozati összefüggés megállapítására, és iránymutatások létrehozására a kannabisz alapú gyógyszerkészítményekkel történő terápia optimalizálásához.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az életminőség javulását mutatja az angliai orvosi kannabiszt használó betegek széleskörű vizsgálata

Kutatás:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2023.2183841