Tourette-szindrómás betegeknek javult az életminőségük és csökkentették a vényköteles gyógyszerek használatát kannabisz használata után

Cannabis and Cannabinoid Research

A Cannabis and Cannabinoid Research folyóiratban megjelent vizsgálat adatai szerint a Tourette-szindrómás betegek életminőségük javulásáról és a vényköteles gyógyszerek használatának csökkenéséről számoltak be kannabisz használatát követően.

Izraeli kutatók kannabisz használata előtt és hat hónappal azt követően mérték fel betegek állaptotát. A vizsgálat alanyai olyan készítményt fogyasztottak, ami nagyjából kétszer annyi THC-t tartalmazott, mint a CBD-t.

A résztvevők statisztikailag szignifikáns javulást jelentettek életminőségükben és foglalkoztatási helyzetükben kannabisz használatát követően. A legtöbb alany a szorongás és a rögeszmés-kényszeres hajlam tüneteinek csökkenéséről is beszámolt. Mindezek mellett a betegek pedig a vényköteles gyógyszerek használatát is csökkentették.

Ezzel szemben az alanyok nem számoltak be statisztikailag szignifikáns javulásról sem a vokális, sem a motoros tikkek gyakoriságában a vizsgálati időszak alatt.

A szerzők arra a következtetésre jutottak: „A Tourette-szindrómás betegek szubjektív jelentései arra utalnak, hogy az orvosi kannabisz javíthatja életminőségüket és társbetegségeiket. További tanulmányokra van szükség az orvosi kannabisz hatékonyságának és biztonságosságának értékeléséhez.”

Egy retrospektív tanulmány szerint a kannabisz hatásos lehet a Tourette-szindróma kezelésében

Egy a fentiektől független Izraelben végzett tanulmányban legfeljebb 9 évre visszamenőleg adatokat gyűjtöttek a kannabisz használatát, a betegség jellemzőit és a kannabisz hatását értékelve Tourette-szindrómás betegektől, akiket a Tel-Aviv Medical Center mozgászavarokkal foglalkozó osztályán kezelnek.

A vizsgálatban 25 beteg vett részt. Az orvosi kannabisz használatának átlagos időtartama 4 év volt (0,5-10 tartomány). A betegek többsége (96%) elsősorban, de nem kizárólagosan inhalációs módszerekkel fogyasztott kannabiszt, mint például dohányzás vagy szárított virágzat párologtatása. A kannabisz szubjektíven, átlagosan 75%-kal csökkentette a tikkek számát és a gyakori kísérőbetegségekkel összefüggő tüneteket.

Korlátozott számú klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az orálisan alkalmazott THC, valamint az inhalált kannabisz a Tourette-szindrómás betegek tüneteinek javulásával jár, beleértve a tikkek súlyosságának és a rögeszmés-kényszeres viselkedések csökkenését.

A Psychiatry Research folyóiratban közzétett randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat eredményei arról számoltak be, hogy a súlyosabb Tourette-szindrómás tünetekkel küzdő betegek tüneti javulást tapasztaltak az egyenlő aránynban THC-t és CBD-t tartalmazó kannabisz gyógyszer (nabiximols) használata után.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Esettanulmány: Az orvosi kannabisz csökkenti a Tourette-szindróma tüneteit

Kutatások:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36342913/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37172308/