A THC hatékony lehet a demencia tüneteinek kezelésében, és csökkentheti az antipszichotikumok iránti igényt

The Journal of Clinical Psychiatry

A demencia neuropszichiátriai tünetei (NPS) az egészségügyi ellátás költségeinek, a gondozói terheknek és a demenciában szenvedők intézményesülésének jelentős mozgatórugói.

A kezelési lehetőségek korlátozottak, és gyakran alkalmaznak antipszichotikumokat, bár jelentős mellékhatásprofillal rendelkeznek.

Az egyik új lehetőség a THC; azonban az Egyesült Államokban ahhoz, hogy THC-t kapjanak a demenciában szenvedő betegek, a gondozóknak egy kereskedelmi kannabiszboltba kell menniük.

Ez a vizsgálat ertékelte a kannabiszboltban beszerzett THC hatékonyságát demenciában és neuropszichiátriai tünetekben szenvedő betegeknél.

Két független értékelő áttekintette az időskori pszichiátrián 2017 és 2021 között diagnosztizált demenciában (N = 50) szenvedő betegek diagramjait, akiknek kannabiszboltban beszerzett THC-t javasoltak.

Az elsődleges kimenetel a neuropszichiátriai tünetek kezelésének hatékonysága volt; a másodlagos kimenetel a THC-t (felvétel) beszerző és beadó gondozók aránya, a THC utáni antipszichotikumok alkalmazása és a kezelés abbahagyásához vezető mellékhatások voltak.

A THC-dús kivonatok csökkentik az Alzheimer-kór fő tüneteit egy megfigyeléses tanulmány szerint

A kannabiszboltban beszerzett THC gondozói felvétele magas volt (38/50, 76%). A THC-t szedő betegek többségénél (30/38, 79%) a gondozóik szerint javultak a neuropszichiátriai tünetek. A THC-t leggyakrabban az izgatottság, az agresszió, az ingerlékenység, a labilitás, a szorongás és az álmatlanság neuropszichiátriai tüneteire javasolták.

A kiinduláskor antipszichotikumot szedő és a gondozójától THC-t kapó 20 beteg több mint fele (12/20, 60%) tudta csökkenteni vagy abbahagyni az antipszichotikum szedését.

A gondozók több mint 70%-a elfogadta a THC használatát, és csaknem 80%-uk a neuropszichiátriai tünetek javulásáról számolt be. A betegek jelentős része csökkentette vagy abbahagyta az antipszichotikus gyógyszereket a THC-val történő kezelés után.

A THC mellékhatásai közé tartozott a szédülés, az izgatottság rosszabbodása és a paranoia súlyosbodása; a THC-t szedő betegek két gondozója olyan mellékhatásokról számolt be, amelyek a kezelés leállításához vezettek.

Összességében, a gondozók nagyon kevés mellékhatást (5/38, 13%) jelentettek a THC használatával kapcsolatban.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kannabiszboltban beszerzett THC hatékony lehet a neuropszichiátriai tünetek egy részének kezelésében demenciában szenvedő betegeknél, és csökkentheti az antipszichotikumok iránti igényt.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Placebo-kontrollos vizsgálat: Az orvosi kannabisz viselkedési zavarok kezelésére demens betegeknél

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37728481/