Szlovéniában a szavazók túlnyomó többséggel jóváhagyták az orvosi kannabisz legalizálását a népszavazáson

Úgy tűnik, a szlovéniai szavazók túlnyomó többsége az orvosi kannabiszról szóló népszavazási intézkedés mellett szavazott vasárnap. A szlovéniai kannabisz szavazás a 2024-es szélesebb körű európai választások mellett zajlott.

A szavazatok 92,84%-ának összeszámlálásakor a szlovénok 65,41%-a igennel válaszolt, amikor feltették a kérdést (szlovénról fordítva): „Engedélyezzék-e Szlovénia a területén a kannabisz gyógyászati ​​célú termesztését és feldolgozását?”

A kannabiszról szóló népszavazáson a két kérdés közül a második ez volt: „Engedélyezzék-e Szlovénia a területén a kannabisz korlátozott személyes felhasználásra történő termesztését és birtoklását?”

A rekreációs termesztéssel és használattal kapcsolatos kérdés sovány többséggel, de átment, a szavazatok 92,74%-os feldolgozásánál, a szavazók 50,93%-a igennel és 49,07%-a pedig nemmel válaszolt. Ilyen hajszálvékony különbség mellett a szavazás még mindig túl közel van ahhoz, hogy lezártnak tekintsük.

„Az emberek nyilvánvalóan nem elégedettek ezzel a drogpolitikával. A problémákat azonban nem ugyanazok az emberek oldják meg, akik a problémákat okozták. Ha csak a szavazók fele támogatja a kannabisz nagyobb mértékű fogyasztását, az nagy lehallgatás lesz az egészségügyi minisztérium és az orvosok által finanszírozott ellenpropagandában” – szögezte le Božidar Radišič kannabisz aktivista a Delo jelentése szerint.

Mindkét kannabiszreferendum konzultációs népszavazás, és nem kötelező érvényű. Hogy mi történik az összes szavazat összeszámlálása és rögzítése után, azt a szlovén törvényhozók döntik el.

Szlovéniában jelenleg engedélyezett az orvosi kannabisz korlátozott mértékű alkalmazása, bár az ország programja szigorúbb a többi európai nemzethez képest, mivel az olyan országok, mint Németország, szélesebb listát építettek be a feltételekről, szabályozták a hazai termelést és szabályozott kereskedelmet.

„Szokatlanul magas” az orvosi kannabisz fogyasztási aránya az Egyesült Királyságban Európa többi részéhez képest

Szlovénia már több nagy iparág nemzetközi kutatási és fejlesztési központjaként szolgál, és a kedvező orvosi kannabisz-termelési és -feldolgozási szavazat a már meglévő infrastruktúrával kombinálva Szlovéniát jó helyzetben van ahhoz, hogy ugyanezt tegye a feltörekvő nemzetközi kannabiszipar számára.

„A kutatóknak és a laboratóriumoknak köszönhetően Szlovénia intellektuális nagyhatalommá válhat a kannabisz területén Alex Rogers szerint” – áll a Delo eredeti tudósításában.

A mai szlovéniai szavazás a közelmúltban más nemzetek sikeres kannabiszpolitikai modernizációs erőfeszítései nyomán zajlik. A múlt hónapban Dél-Afrika elnöke aláírt egy intézkedést, amely legalizálta a rekreációs kannabisztermesztést, birtoklást és használatot.

2024. április 1-jén léptek hatályba Németországban a kannabisz rekreációs használatára vonatkozó intézkedések első rendelkezései. Németországban a felnőttek akár három növényt is termeszthetnek magánlakásukban. A közösségi kannabiszklubok várhatóan júliusban indulnak el Németországban, és a regionális felnőtt-használatú kannabisz-kereskedelmi kísérleti kísérletek várhatóan az év végén kezdődnek.

A kannabisz felnőttkori felhasználása jelenleg is legális Uruguayban, Kanadában, Máltán, Luxemburgban és az Egyesült Államok két tucat államában. Ezen kívül Hollandia és Svájc több joghatóságában is folynak kísérleti kísérletek a felnőttek használatára vonatkozó kannabisz-kereskedelemmel kapcsolatban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Lengyelország: Hamarosan 12 új orvosi kannabisz termék kerül forgalomba a gyógyszertárakban