Ausztrália legalizálja az orvosi kannabisz termesztést

aus-cannabisOK

Ausztrália engedélyezi “az arra alkalmas és megfelelő” egyéneknek és szervezeteknek, hogy orvosi kannabisz növényeket termesszenek szigorú kormányzati engedélyek és irányelvek mellett, annak érdekében, hogy a “hazai ellátással” alternatívát találjanak a behozatalra.

A kábítószerekről szóló törvény módosításának javaslata 2016. október 30-án mérföldkőnek számít az ausztrál gyógyászati kannabisz fejlődésében. Az új szabályozás lehetővé teszi a kannabisztermesztés engedélyeztetését és a kannabsz, valamint a kannabisz gyanta előállítását gyógyászati és tudományos célokra.

“Mostanáig a betegek számára nehéz volt tengerentúli forrásokból hozzáférni az orvosi kannabisz termékekhez,” nyilatkozta Sussan Ley szövetségi egészségügyi miniszter vasárnap.

“Ezek az új törvények változtatnak ezen a helyzeten azáltal, hogy lehetővé teszik a az olyan kannabisz termékek iránti igények ellátását hazai forrsából, amelyek jelenleg importból nehezen hozzáférhetők.”

Azonban, míg a gyógyszercéget előnyhöz jutnak az új törvénnyel, a rekreációs felhasználók csalódottak, mivel a kannabisz fogyasztása továbbra is a bűncselekmény.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy a kábítószerekről szóló törvény változástatásai nem dekriminalizálják a kannabiszt rekreációs használatát,” mondta Ley.

A törvény alapján azoknak a vállalatoknak amik készen állanak a saját kannabisz termesztésére, meg kell felelniük az állami és területi kábítószer törvényeknek, amelyek lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy terményük a Gyógyhatású Termékek Nyilvántartásának megfelelően kapjon besorolást.

A kannabisz termesztéshez szükséges engedély beszerzéséhez a cégeknek “szigorú alkalmassági követelményeknek és egyéb biztonsággal kapcsolatos jogszabályi teszteknek kell megfelelniük.” Az egyes államok és területek maguk dönthetik el, hogy melyik cégeknek vagy személyeknek adnak engedélyt és hogy milyen fajta kannabiszt és milyen mennyiségeket lehet termeszteni.

Forrás:
https://www.rt.com/news/364779-australia-medical-marijuana-cultivation/