Az Egyesült Királyság a világ legfőbb kannabisz előállítója, az ENSZ jelentése szerint

“Botrányos és tarthatatlan, hogy az Egyesült Királyság kormánya fenntartja, hogy a kannabisznak nincs orvosi alkalmazása.”

Kilencvenöt tonna kannabiszt állítottak elő az Egyesült Királyságban 2016-ban gyógyászati ​​és tudományos felhasználás céljából, ami a világ összmennyiségének 44,9 százaléka, számol be a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB).

Az Egyesült Királyság mindemellett a legnagyobb exportőr, a 2016-ban 2,1 tonnát exportált – ami a világ összemennyiségének mintegy 70 százaléka – áll a jelentésben.

A kannabisz rekreációs használata tiltott az Egyesült Királyságban, de az elmúlt években növekvő érdeklődés mutatkozott a gyógyászati ​​célokra történő felhasználásra.

Számos érdekképviseleti csoport felszólította a kormányt, hogy engedélyezze a kezelésben való alkalmazását.

A kábítószer-ellenes politikák reformcsoportja, a Transform, kritizálta a kormányt, hogy tömeggyártónak számít, miközben “folyamatosan gátolja a ​​kannabisz gyógyászati használatának engélyezését az Egyesült Királyságban arra hivatkozva, hogy nincs terápiás értéke”.

Steve Rolles vezető szakpolitikai elemző azt mondta: “botrányos és tarthatatlan, hogy az Egyesült Királyság kormánya fenntartja, hogy a kannabisznak nincs orvosi alkalmazása, ugyanakkor engedélyezi a világ legnagyobb gyógyászati ​​kannabisz termelését és exportját.”

“Az Egyesült Királyságban vagy megtagadják a betegektől a hozzáférést és hagyják őket szügségtelenül szenvedni, vagy kénytelenek a kannabiszt a feketepiacról megvásárolni.”

“Az orvosi kannabiszhoz való megfelelő hozzáféréssel rendelkező országokban nincs ilyen probléma, mivel a szabványosított kannabisztermékek orvosok és gyógyszerészek kezében vannak.”

A jelentést megelőzően készült kutatásban megállapították, hogy az illegális brit kannabiszpiacot a kifejezetten nagy hatóanyagtartalmú “skunk” uralja, és a gyengébb, betegek számára biztonságosabb fajták pedig kiszorultak.

Forrás:
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/cannabis-legal-uk-worlds-largest-producer-marijuana-weed-un-body-findings-a8243921.html