Lengyelország: Európa egyik legnagyobb orvosi kannabisz piaca

A legújabb adatok azt mutatják, hogy Európán belül Lengyelországban él az orvosi kannabiszt használó paciensek egyik legnagyobb népessége, de a kereslet jelenleg nagyobb, mint a kínálat.

2022. január 28. Írta: Maciej Konarowski, a Lengyel Orvosi Kannabisz Paciensek Szervezetének elnöke és a Can advocare ügyvédi iroda alapítója, és Conor O’Brien, a Prohibition Partners elemzője.

Az adatok szerint Lengyelországban több mint 9261 paciens törvényesen jut orvosi kannabiszhoz, és ez az egyik legnagyobb ilyen népesség Európában. A paciensek orvosi kannabisz iránti igénye gyorsan nő Lengyelországban, de a kormány még mindig nem tudja biztosítani a megfelelő ellátást. A Parlament elutasította az új törvényt, amely javította volna az országos ellátást.

Amikor 2020-ra elérhetővé váltak a hivatalos importstatisztikák, kiderült, hogy egész évben 160 kg kannabiszt importáltak augusztusig, ami több mint kétszerese a 2019-es adatoknak.

Összehasonlításképpen Csehországban 2021 januárja és novembere között több mint 99 kg gyógyászati ​​kannabiszt írtak fel mintegy 4370 betegnek. A lengyelországi betegfórumok korai jelentései azt mutatják, hogy a 140 kg orvosi kannabisz már majdnem elfogyott, és bár a 2021-es importra vonatkozó hivatalos statisztikák még nem állnak rendelkezésre, egyértelmű, hogy a piaci kereslet továbbra is gyorsan fejlődik.

Csehországban az új kannabisztörvény több termelő előtt nyitja meg a piacot

Új kannabisztörvény Lengyelországban

2022. január 13-án a lengyel parlament első olvasatban megvitatott három, a lengyelországi kannabisztörvények felülvizsgálatát célzó törvénytervezetet. A szóban forgó három tervezet közül kettőt elvettek, egyet pedig további feldolgozásra átadtak az Egészségügyi és a Mezőgazdasági Bizottságnak. Jelenleg a kendertörvény 6 különböző módosítási javaslatával (ezek egyike egy állampolgári javaslat) folyik a rekreációs felhasználás engedélyezésével kapcsolatos törvényhozási munka.

Az elutasított törvénytervezetek közül az első a nagy THC koncentrációjú kannabisz termesztésének általános engedélyezéséről szólt a lengyel gyógyszeripar számára, lehetővé tette volna a kannabiszalapú gyógyszerek költségtérítését bizonyos betegségek esetén, és további célja volt a THC fogyasztását (2-5 ng Δ9 THC/ml) követő, illetve THC-től bódult állapotban (>5 ng Δ9 THC/ml) történő vezetés jogi szabályozása. Így Lengyelországban továbbra is tilos az orvosi kannabisz termesztése kereskedelmi célra, és a betegek csak az európai vagy észak-amerikai importra számíthatnak.

A második, szintén elutasított tervezet átfogóan szabályozta volna az ipari (alacsony THC-tartalmú) kender termelését, ami jelenleg legális Lengyelországban, de a drogtörvény szabályozza (ú.n. „orvosi marihuána”-ként). A tervezet a THC-tartalom határát 0,3 %-ra emelte volna, megkülönböztetve a rostos (ipari) kendert az orvosi célokra szolgáló, nagy THC-tartalmú kendertől.

A harmadik tervezet, melyet átdolgozásra továbbítottak, engedélyezné, hogy a mezőgazdasági miniszter alá tartozó állami kutatóintézetek 0,3 %-nál magasabb THC-tartalmú kendert termesszenek Lengyelországban a gyógyszeripar számára.

Maciej Konarowski, a Can advocare munkatársa ezt így kommentálta:

„Nyilvánvaló, hogy a törvénytervezet nem eléggé kidolgozott, és számos kiskaput tartalmaz, ami azzal jár, hogy még ha a vitatott szabályozás politikai támogatásra talál, és hatályba lép is, alkalmazására ebben a parlamenti ciklusban már nem kerül sor.”

Jelenleg nagyjából 12 kutatóintézet tudna végezni ilyen termesztést, és valószínüleg közöttük lenne a poznańi Természetes Szálasanyagok és Kenderfélék Intézete. A törvénytervezet azonban nem szabályozza az alábbi fontos kérdéseket:

  • Ki finanszírozná a beltéri termesztés infrastruktúrájának kialakítását?
  • Az Intézetnek a Gyógyszerészeti Főfelügyelőség termesztési engedélye mellett be kell-e szereznie a gyógyszeripari alapanyagok gyártására és az EU GMP-re (helyes gyártási gyakorlatok) vonatkozó gyógyszerészeti törvény szerinti engedélyeket?
  • Kik (akár magánszemélyek) és milyen (kereskedelmi) elvek alapján birtokolhatják és dolgozhatják fel a nyersanyagot?

E sokféle kétség alapján Konarowski arra a következtetésre jutott, hogy ennek a gyógyszerészeti nyersanyagnak a gyártása várhatóan nem indul be Lengyelországban pár éven belül.

Németországban 2021 első felében 80%-kal nőtt az orvosi kannabisz import

Most először hozzáférhetőek a kannabiszkivonatok

2021 végén kapott forgalombahozatali engedélyt az első olyan gyógyszeripari nyersanyag 10% THC-t tartalmazó kannabiszkivonat alakjában, melyet vényköteles gyógyszerek gyógyszertári készítéséhez használnak.

„Ez átütő hír a lengyel paciensek, orvosok és gyógyszerészek számára, mert eddig csak az engedélyezett szárított kannabiszvirágot használhatták. Kétségkívül hozzá fog járulni a Lengyelországban elérhető gyógymódok választékának növekedéséhez”, magyarázza Konarowski. „De ahhoz, hogy ez tényleg megvalósuljon, fokozni kell az orvosi közösség képzésére irányuló erőfeszítéseinket, amelyeket támogatni kell egy kannabisz monográfia felvételével az Európai Gyógyszerkönyvbe.”

Hivatalos adatok az Egészségügyi Minisztériumtól

Maciej Konarowski, a Can advocare munkatársa nemrégiben kapott adatokat azon paciensek számáról, akik Lengyelországban receptre felírva kapnak orvosi kannabiszt valamint a felhasznált orvosi kannabisz mennyiségéről. Ez mindeddig az első alkalom, hogy olyan adatok váltak elérhetővé, melyek megmutatják a paciensek populációjának méretét Lengyelországban a 2020-as import tavaly közölt számaira alapozva. Az adatokat Beata Maciejewska képviselő segítségével feltett parlamenti kérdés útján kaptuk meg.

2021 első 3 negyedévében Lengyelországban az orvosok 9261 paciensnek 28,076 receptet írtak fel, ezekből a betegek 22,029-et váltottak ki. Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt nagyjából 7270 paciens váltotta ki recepteket. Összesen 197 kg szárított virágzatot adtak el a betegeknek. A hivatalos adatok szerint a Gyógyszerészeti Főfelügyelőség 1 380 309 gramm szárított termék Lengyelországba történő behozatalára adott ki engedélyt, bár az nem világos, hogy ebből mennyit hoztak be ténylegesen az engedélyezett forgalmazók.

A fenti adatok azt mutatják, hogy a betegek száma alapján Németország és Olaszország mögött, Hollandiához hasonlóan Lengyelország az orvosi kannabisz egyik legnagyobb piaca Európában, megelőzve más fejlődő piacokat, például az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot és Csehországot.

A fenti adatok nem tartalmazzák a IV. negyedévet – akkor a több hónapos lengyelországi szállítási lemaradást enyhítette az Aurora által behozott 140 kg-os szárított virág szállítmány, amit 2 nap alatt felvásároltak. A sebesség, mellyel az importált orvosi kannabiszt a gyógyszertárak és a paciensek felvásárolták, mutatja, hogy az országban mennyire túlszárnyalja a kereslet a kínálatot.

Engedélyezési eljárás a forgalmazáshoz

A lengyel betegek folyamatosan növekvő igényeinek kielégítésében az egyik szűk keresztmetszet a regisztrációs eljárás. A Gyógyszerkészítmények Regisztrálási Hivatalában (URLP) a kannabisz-alapú nyersanyagok forgalmazásának engedélyezésére jelenleg 20 kérelem áll feldolgozás alatt (a törvény értelmében az eljárás nem tarthat tovább 210 napnál), ezek közül hatot a kérelmezők felfüggesztettek (több mint 1 évvel ezelőtt).

Fordította: Bálint Irén

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A lengyel orvosi kannabiszpiac 2028-ra elérheti a 2 milliárd eurót

Forrás:
https://www.prohibitionpartners.com/2022/01/28/poland-legislative-reform-is-lacking-for-one-of-europes-largest-medical-cannabis-markets/