A belga parlamenti bizottságban szinte egyhangúlag elfogadták a kannabisz-ügynökség létrehozását

A parlamenti Egészségügyi Bizottság szinte egyhangúlag elfogadta a kannabisz-ügynökség létrehozását elősegítő törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a növény gyógyászati ​​célú előállítását.
A kannabisz most már felírható lesz azoknak a betegeknek, akik számára a mainstream gyógyszerek kevéssé vagy teljesen használhatatlannak bizonyultak. Az ilyen recept felírását egy adott ügynökség létrehozásával fogják elvégezni.

Egyre több ország engedélyezi a kannabisz terápiás célú felhasználását. A növény különösen  megkönnyíti az olyan betegségek kezelésért, mint a szklerózis multiplex, az amyotróf laterális szklerózis, vagy a fájdalom és a görcsösség.

A kannabisz-ügynökség a Szövetségi Gyógyszerügynökség égisze alatt fog működni. Kiadja a jövőbeni ültetvények és termelők számra szükséges engedélyeket, és kezelni fogja a kannabisz betakarítását. Az ügynökség biztosítja a kannabisz behozatalának és exportjának monopóliumát is, hogy a növényt ne lehessen illegális célokra felhasználni. Az ügynökség a kannabiszt gyógyszerészek és kórházak számára teszi elérhetővé.

Kedden a javasolt törvényt minden politikai csoport támogatta, kivéve az N-VA-t (Nieuw-Vlaamse Alliantie), amely tartózkodott. A Parlamentnek még teljeskörűen meg kell vitatnia és alkotnia a jogszabályokat a plenáris ülésen keretein belül.

Forrás:
http://www.brusselstimes.com/belgium/14233/cannabis-agency-adopted-almost-unanimously-by-parliamentary-committee