Anyák dohányzása és kannabisz fogyasztása terhesség alatt, valamint a születés kimenetele

Journal of Perinatal Medicine

„Kimutattuk, hogy a dohányzás és a kannabisz fogyasztása is jelentősen csökkenti a születési súlyt és a fej kerületének z-értékeit. A kimenetelek felméréséhez z-értékeket alkalmaztunk a nem és a terhességi kor kiigazításához. A kannabiszhasználat önmagában nem volt összefüggésben a születési súly vagy a fej-kerület z-értékének jelentős csökkenésével, de a kannabisz és a dohányzás kombinációja mindkét z-érték szignifikáns csökkenését eredményezte összehasonlítva a dohányzással önmagában. Fontos, hogy tudomásunk szerint először, bebizonyítottuk, hogy a fiatal, kevert rasszú nők esetében a legvalószínűbb a dohányzás és a kannabisz fogyasztása terhesség alatt, és az ő csecsemőik szignifikánsan alacsonyabb születési súlyúak és kisebb fejkerület z-értékekkel rendelkeznek, mint azok akik csak dohányoznak.

A mechanizmus, amellyel a kannabisz befolyásolhatja a magzati növekedést és fejlődést, kevésbé ismert. A tetrahidrokannabinol (THC) képes átjutni a placentán, de a magzati THC-koncentrációk alacsonyabbak, mint az anyai koncentrációk. A kannabisz elszívása ötször annyi szén-monoxidot termel, mint a cigaretta elszívása, ezért feltételezhető, hogy a kannabisz befolyásolhatja a magzati oxigénellátást, ezáltal megváltoztatva a magzati növekedést és fejlődést. A kannabisz hatásának metaanalízise kimutatta, hogy nem független kockázati tényező az alacsony születési súlynál vagy az idő előtti szülésnél. A korábbi tanulmányok azonban rámutattak, hogy nehéz elválasztani a kannabisz-használat hatását az egyidejű dohányzástól, az egyéb rekreációs kábítószer-használattól vagy a társadalmi-gazdasági státusztól, különös tekintettel a kannabisz magas szintű használatára. Vizsgálatunk megállapította, hogy a kannabisz önmagában nem okozott szignifikáns csökkenést a születési súlyban vagy a fejkerület z-értékében, de a kannabisz és a dohányzás mindkét értéket tovább csökkentette a dohányzáshoz képest.

Megállapítottuk, hogy a fiatal anyák nagyobb valószínűséggel dohányztak, ami összhangban áll más Angliában szerzett adatokkal. A mi tanulmányunkban is a fiatal nők használtak inkább kannabiszt, a kevert rasszú nők pedig inkább használtak kannabiszt és/vagy dohányoztak. A korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy az anyák dohányzása az Egyesült Királyságban társadalmi-gazdasági nélkülözéshez és a nem tervezett terhességhez kapcsolódik. Egy ausztrál őslakos születési kohort tanulmánya megállapította, hogy az anyák dohányzása és a kannabisz terhesség alatt történő használata gyakrabban fordul elő az alacsonyabb iskolai végzettségű, a terhesség ideje alatt munkanélküli nők és azok között, akik fiatal korban esnek teherbe. Fontos lenne a dohányzásról való leszokás programjait a különösen veszélyeztetett csoportokra irányítani. Fontos megjegyezni, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a terhesség alatt történő dohányzás abbahagyására használt nikotinpótló kezelés negatív vagy pozitív hatással lenne a születések kimenetelére.”

Az Egyesült Királyságban készült vizsgálatot 4465 csecsemőnél végezték, akiknek anyái 2017 és 2018 során szültek. Az anyák önálló jelentését a dohányzásról, az e-cigarettáról és a kannabiszról a regisztrációkor rögzítették. A végeredmény mérői a születési súly és a fejkerület z-értéke, valamint az újszülött intenzív osztályra történő felvétele voltak.

Ezek az eredmények megerősítették egy korábbi metaanalízis eredményeit, amelyek szerint a kannabiszhasználat nem független kockázati tényező az alacsony születési súly vagy az idő előtti szülés esetén (Conner et al., 2016).”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabisz és terhesség: Biztonságos?

Kutatás:
https://www.degruyter.com/view/j/jpme.ahead-of-print/jpm-2019-0422/jpm-2019-0422.xml