Kender alapú műanyagból készült termékek megjelennek a fogyasztói piacon

A luxus szigeteki üdülőhelyek fogkeféitől a 3D nyomtatószálakig, a kender alapú műanyagból előállított termékek megjelennek a fogyasztási cikkekben. Ez nagyrészben annak köszönhető, hogy a kender növény 2018 óta legálisan termeszthető az Egyesült Államokban, 80 év óta először.

Ezek a termékek a bioműanyagok legújabb generációját jelentik, amelyek megújuló forrásokból, például mezőgazdasági melléktermékekből, szalmából, faforgácsból, fűrészporból, újrahasznosított élelmiszer-hulladékokból készülnek, és most már kenderből is.

Úgy tűnik, hogy a kender tulajdonságai kielégítők a növényi alapú műanyagok kutatásával foglalkozó szakemberek számára, akik alternatívákat keresnek a hulladéklerakókat és az óceánokat megtöltő műanyag hulladékokra.

A kenderrostot például növényi alapú műanyag gyártására használják, amelyet Chad Ulven, az Észak-Dakota Állami Egyetem gépészmérnöki egyetemi docense fejlesztett ki c2Renew cégén keresztül.

„Őrület van akörül, hogy végre lehet kendert termeszteni az Egyesült Államokban, 3D nyomtathatunk és játszhatunk az anyaggal,” – mondja Ulven

Munkája elősegíti a kutatást a politejsavval, a kukorica melléktermékeiből készített gyantával. Szerves töltőanyagok felhasználásával készül, amilyenek például a kávé- és a sörhulladék, a len, a pamut, a maghéjak, vagy az égett ipari szén.

„A kender alapú műanyagok a fröccsöntő és 3D adalékanyagok gyártására is kiterjednek.”

A 3D-s nyomtatóval megolvasztott és rétegelt kender alapú izzóspirál karamell színű műanyag felületet hoz létre, mondta John Schneider, a Fargoban és Írországban székhellyel rendelkező nyomtatószál-gyártó cég, a 3D-Fuel vezérigazgatója. Az ügyfelek egyedi dekorációs cikkek, például lámpaernyők és vázák nyomtatásához használják.

Különleges alkatrészek

„Azt látjuk, hogy sok ember speciális alkatrészekhez használja, főleg a kannabisziparban,” – mondta Schneider. Ide tartoznak a promóciós napszemüvegek keretei, valamint a kiskereskedelmi szerelvények, például a pántok és a termékértékesítő állványok.

Beletelt egy időbe, amíg a denveri székhelyű Sana Packaging vezérigazgatója, Ron Basak-Smith megtalálta a kender alapú biokompozitokhoz, valamint a kender töltőanyagokkal ellátott műanyagokhoz a megfelelő forrást, hogy fenntartható csomagolást készítsen.

„Most a Sana kender alapú műanyagot és újrahasznosított óceáni műanyagot használ a fröccsöntő formákban. A vállalat 200 kannabiszcéget szolgál ki,” – mondta Basak-Smith.

„Mivel a műanyagok [könnyen] előállíthatók, kialakult az egyszer használatos eldobható kultúra, és ez egy diszfunkcionális rendszerhez vezetett.”

„A kőolaj alapú műanyagok előállításának infrastruktúrája az olajipari melléktermékeinek felhasználásával fejlődött ki, és az egyszer használatos eldobható termékek kultúrájához vezetett. Ez nem változtatható meg egyik napról a másikra” – mondta Ulven.

„Ez az iparág hatalmas és hatással van a mindennapi életünkre. Mondom a hallgatóimnak, hogy próbáljanak meg egy napig műanyag felhasználása nélkül élni. Lehetetlen.”

Ulven egy olyan hulladéklerakóval dolgozik, ahol szénhulladékot égetnek és a mérgező füstöket begyűjtve, üzemanyag készül. A megmaradt égett szén újrahasznosítható a bioműanyag egy másik formájaként, amelyet a cég egy elektromos gitár 3D nyomtatásához is felhasznált, aminek „Trashcaster” lett a neve.

Megmentheti a Földet a kenderből készült műanyag?

Több lehetőség

„Nem azt mondom, hogy egy világmegmentő-pillanat, de minél több lehetőség van a leselejtezett hulladék felhasználására, annál több lehetőséget teremtünk a fenntarthatóságra,” – mondta Ulven.

Heather és John McDougall célja a fenntartható anyagokból készült mindennapi termék árusítása volt. Fogorvos gyerekeiként a fogkefe tökéletes terméknek tűnt.

Azonban a bambuszból készült fogkefe kudarcot vallott. A fa szilánkokra hullott, amikor megfúrták, a lassan száradó bambusz pedig eldeformálódott és vonzotta a penészt.

A cég jelenleg biológiailag lebontható és újrahasznosítható növényi alapú fogkeféket árusít, amik kenderből, valamint pamutból, kávéból és lenből készülnek. A fogkefét a báty, John McDougall tervezte, amelyet finomítani kellett a kender alapú műanyag tulajdonságai miatt.

„A fogkefe nyelét sok stressz éri,” – mondta Heather McDougall.

A fogkeféket online értékesítik, valamint olyan luxus üdülőhelyeken, mint például a Hard Rock Hotel a Maldív-szigeteken, ahol a cég az egyszer használatos műanyag lábnyomának csökkentésére törekszik.

A cég egyesült államokbeli gyártópartnerei megtanulják, hogyan kell különféle típusú bioműanyag termékekkel dolgozni a fröccsöntési folyamatban, így több szaktudásuk lesz.

„A műanyagokat nagyszerű dolgokra használjuk, szerte a világon, például repülőgépekben vagy orvosi készülékekben,” – mondta Heather McDougall. „Mi olyan növényi alapú műanyagokba akarunk befektetni, melyek a jövőben minket szolgálnak.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kenderalapú energiatároló technológia figyelmet kap a médiában

Forrás:
https://www.upi.com/Top_News/US/2020/02/24/Products-made-from-hemp-based-plastics-enter-consumer-market/8661582241399/