Megmentheti a Földet a kenderből készült műanyag?

©Horimasa Bioplastics

Egy másik meglepő megoldás a műanyag-problémára? A rendelkezésre álló több ezer egyéb kendertermék mellett most már a kender alapú műanyag is elérhető.

Műanyag. Mivel olcsó az előállitása, illetve kényelmes és egyszerű a használata, így olyan termékek százaiban van jelen, amelyek használatára napi szinten támaszkodunk. Sajnos bár annyira szeretjük a műanyagot, hogy egyre többet és többet gyártunk belőle, a belőle készült dolgok még nagyon nagyon sok ideig kísérik majd az emberiséget.

Miután már nem használjuk, a műanyag szemétlerakókba vagy az óceánba kerül, ahol ugyanúgy pusztítja a környezetünket, mint az egészségünket. A National Geographic szerint évente mintegy 8 milliárd kg eldobott műanyag landol az óceánokban. Az Egyesült Nemzetek (UN) becslése szerint 2050-ig óceánjainkban több lesz a műanyag, mint a hal! Az a sok műanyag elpusztítja a tengeri ökoszisztémákat és végül a saját élelmiszereinkbe is bekerül. Valószínűleg mindenki látott már olyan szörnyű képeket melyeken állatok kerültek a műanyag fogságába.

Méginkább zavaró az a tény, hogy a világszerte előállított műanyag körülbelül 40%-át csomagolásra fordítjuk, vagyis egyszeri használat után a szemétben végzi. A műanyag-mentes július alkalmával arra buzdítanak, hogy mi is tegyünk valamit ez ügyben. Sokféleképpen hozzá lehet járulni a megoldáshoz. Fontos lehet például az újrahasznosítható palackok, tartályok, szatyrok beszerzése. Egy másik megoldás lehet a kenderből készült műanyag. Ez a hagyományos műanyag alternatívája, mely kevésbé lehet káros a környezetünk és az egészségünk szempontjából.

Hogyan készül műanyag a kenderből?

A műanyag molekulák hosszú láncolataiból áll, melyeket polimereknek nevezünk. Ezen láncok sokszori egymásutáni ismétlődése teszi őket formázhatóvá (plaszticitás). A legtöbb műanyag a kőolajban található polimerekből készül, azonban nem ez az egyetlen anyag, ami polimereket tartalmaz. A kender (és sok más növény is) tartalmaz egy cellulózként ismert polimert, mely felhasználható műanyag gyártására. Ezeket a növényi alapú műanyagokat bioplasztiknak is nevezik. A kender rengeteg cellulózt tartalmaz. A Cannopy Corporation – egy ipari kenderre és kender alapú termékekre szakosodott szervezet szerint „a kender a Föld legnagyobb cellulózforrása” és a kender akár 85% cellulózt is tartalmazhat. A cellulózban gazdag kenderből készült műanyag sokféle termékben helyettesítheti a hagyományos műanyagot.

Porshe 718 Cayman GT4 Clubsport kender és lenrost elemekből

Használata

Mire is használják jelenleg? Számos autógyártó használ jelenleg is kenderkompozitot az ajtópanelek és más alkatrészek gyártásához. Például a Porche 718 Cayman GT4 Clubsport testelemei természetes kender és lenrostokból készülnek. A kender alapú kompozitok kiválónak bizonyultak az autógyártás terén, ugyanis jól formázhatóak, erősek, könnyűek és tartósak.

Egy másik népszerű felhasználási mód a csomagolóanyagok gyártása. Az European Bioplastics szerint 2018-ban az összes bioplasztik 65%-át használták csomagolások gyártására.

 

©Hemp Plastic Company kender bioplasztik tok

A The Hemp Plastic Company

Az autókon és csomagoláson kivül még rengeteg felhasználása lehet. Kevin Tubbs cége a The Hemp Plastic Company kender alapú pelletteket gyárt, amely felhasználható műanyag termékek hatalmas választékának előállítására. A cég weboldalán olvasható: „Ha valami kőolaj alapú műanyagból készül, valószínűleg helyettesíthető kender alapúval.” Tubbs szerint már jelenleg is hosszú az újfajta műanyagból készült tárgyak listája. „Jelenleg a frizbitől elkezdve, kozmetikai csomagolásokon keresztül, az ASTM tanúsítvánnyal ellátott gyerekzáras tartályokig mindent gyártanak.”

„Az emberek egyértelműen felkészültek arra, hogy megújuló, fenntartható, biológiailag lebomló vagy komposztálható megoldást válasszanak…és mi ezt kínáljuk”.

A cég más kenderipari vállalatok „szemetéből”, mint pl.  kender alapú élelmiszer vagy CBD termékek gyártásából visszamaradt kenderből nyeri ki a cellulózt. Tubbs kifejti, hogy ezek az iparágak csak a növény bizonyos részeit hasznositják és a maradék hulladékot elégetik vagy komposztálják. A cég ebből az egyébként haszontalan hulladékból egy szabadalmaztatott eljárással gyártja le a kender alapú polimereket, amit később más gyártók használnak fel szinte bármilyen típusú műanyagtermék előállításához. A vállalat, a felhasználó igényeihez mérten különböző, akár 100% kender tartalmú receptekkel dolgozik.

©Hemp Plastic Company kender bioplasztik doboz

„Ha az ügyfél 20%-os kendertartalmú pellettet kér, akkor azt kap, ha nem tetszik neki a felhozatal, hozhat egy adatlapot és megmondhatja hogy milyen módon, milyen müanyagot gyártsunk neki,” magyarázza Tubbs.

Ennyi lehetőséggel a The Hemp Plastic Company elősegíti, hogy a kender alapú műanyagok mindenki számára reális opcióvá válhassanak. Tubbs ”Ha egy jön, mindenki jöhet. Gyakorlatilag bármely iparágban alkalmazható, ugyanúgy hasznára válhat startupoknak mint Fortune 500-as cégeknek is. Változtassunk, most már rajtunk múlik. Ne függjünk többé a kőolajtól.”

Részese lehetsz a megoldásnak

Bár a kender alapú műanyag támogatása kiváló módszer a világ egyre csak növekvő szeméthegyeinek visszaszoritására, de egyszerűbb lenne, ha nemcsak az összetevőkre koncentrálnánk és elkezdenénk kevesebb műanyagot használni. Látogasson el a Plastic Free July weboldalára ahol rengeteg kreatív tippet talál a saját műanyag használatának csökkentésére. Ugyanakkor webshopunkban újrafelhasználható élelmiszer-csomagolást is vásárolhat, mely kenderből és méhviaszból készül illetve pamutból és kenderből készült bevásárlószatyrokhoz is hozzájuthat.

Fordította: Baczoni Balázs

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kender alapú műanyagból készült termékek megjelennek a fogyasztói piacon

Forrás:
https://www.svnspace.com/journal/hemp-plastic-saves-planet