Az orvosi kannabisz termékek használata nem jár a „súlyos kardiovaszkuláris események” fokozott kockázatával

Journal of the American Pharmacists Association

A betegek tisztíta vagy szintetikus kannabinoidok, köztük a THC fogyasztása nem jár a súlyos kardiovaszkuláris események fokozott kockázatával – derül ki a klinikai vizsgálati adatok áttekintéséből, amelyet a Journal of the American Pharmacists Association publikált.

Egy nemzetközi kutatócsoport 46 randomizált, 2800 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat adatait tekintette át. A kísérleti alanyok általában a THC szintetikus formáinak (például nabilon vagy dronabinol) vagy tisztított kannabisz-kivonatok orális dózisait fogyasztották.

A vizsgálati alanyok által jelentett leggyakoribb kardiovaszkuláris események nem voltak súlyosak. Ezek közé tartozik a hipotenzió (alacsony vérnyomás) vagy a tahikardia (gyors szívverés) fokozott kockázata. Ezzel szemben a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy “egyik tanulmány sem számolt be súlyos kardiovaszkuláris eseményekről”.

Figyelmeztették azonban, hogy a vizsgálatok néhány résztvevője kannabiszvirágot szívott – ez más összetevőknek vagy szennyeződéseknek teheti ki az alanyokat, amelyek súlyosabb káros kardiovaszkuláris eseményeket válthatnak ki. Azt is elismerték, hogy a felülvizsgált tanulmányok csaknem fele kizárta az alanyokat a részvételből, ha szív- és érrendszeri megbetegedéseik voltak, és hogy a legtöbb tanulmány viszonylag rövid időtartamú volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak: „A kannabisz és a kannabinoidok használata tahikardiával, hipotenzióval és ortosztatikus hipotenzióval járt. … Általánosságban kevés az adat az egyéb kardiovaszkuláris eseményekről az orvosi kannabiszhasználók körében, különösen a súlyos kardiovaszkuláris eseményekről. … További vizsgálatokra van szükség hosszabb időtartamra, és olyan betegeknél, akiknek szív- és érrendszeri betegségei vannak, vagy valós körülmények között szerzett bizonyítékokra a kannabinoidok szív- és érrendszerre gyakorolt ​​hatásának jobb meghatározásához.”

A kannabiszhasználat nincs összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével

Az ez év elején közzétett izraeli adatok arról számoltak be, hogy a magas vérnyomásban szenvedő idős betegek kedvezően reagáltak az orvosi kannabisz kezelésére, és hogy ez „a szisztolés és a diasztolés vérnyomás, valamint a pulzus csökkenésével jár”.

A rekreációs kannabiszfogyasztók országosan reprezentatív mintáinak elemzése vegyes eredményeket jelentett a kannabisz és a káros kardiovaszkuláris események kapcsolatáról. Egy 2021-es, 57 000 amerikai felnőtt bevonásával végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy “több zavaró változó kontrollálása után azt tapasztaltuk, hogy a kannabisz-használat során csökkent a kardiovaszkuláris események előfordulása (Odds Ratio: 0,74).” Ezzel szemben egy közel 134 000 amerikai felnőttel 2020-ban készült áttekintés arról számolt be, hogy „A gyakori kannabisz-szívás a stroke és a szívinfarktus vagy a szívkoszorúér-betegség szignifikánsan magasabb valószínűséggel jár együtt, amelynek szerepe lehet a korai szív- és érrendszeri betegségekben”. Legutóbb a The American Journal of Medicine által közzétett 67 tanulmány 2021-es irodalmi áttekintésének eredményei arra a következtetésre jutottak, hogy „maga a kannabisz nem úgy tűnik, hogy függetlenül összefüggésben van a túlzott kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel.” A szerzők azonban óvatosságra intettek, hogy „ez más egészségtelen magatartásokkal is összefüggésbe hozható, mint például az alkoholfogyasztás és a dohányzás, amely káros lehet” a szív- és érrendszer egészségére.

Összességében arra lehet következtetni, hogy óvatosságra van szükség, mivel azoknál az egyéneknél, akik hajlamosak vagy nagy kockázatnak vannak kitéve a kardiovaszkuláris problémákra, például szívrohamra vagy szélütésre, fokozott kockázatot jelenthet a kannabisz belégzése.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz halmozódó használata nincs összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33952424/