A kannabiszhasználat nincs összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével

Cureus

A Cureus folyóiratban közölt adatok szerint a kórtörténetben szereplő kannabiszhasználat nincs összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának emelkedésével.

A Floridai Nemzetközi Egyetem Herbert Wertheim orvosi kollégium kutatócsoportja egy közel 57.000 felnőttből álló, országosan reprezentatív kohorszon vizsgálta a kannabiszhasználat és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggést. Az esetleges zavaró tényezők – például testtömeg-index, dohányzás, alkoholizálás – hatásának kiszűrése után a szerzők nem találtak független kapcsolatot a kannabisznak való kitettség és a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága között.

„Azt találtuk, hogy ha az eredményeket néhány zavaró változóra való tekintettel korrigáljuk, akkor a kannabiszhasználat függvényében a szív-érrendszeri események gyakorisága csökken (esélyhányados: 0,74)” – mondják a kutatók.

Erre a következtetésre jutottak: „Vizsgálataink azt mutatják, hogy a kannabisz­használat és a szív-érrendszeri betegség gyakoriságának növekedése között nincs kapcsolat. Továbbá: lehet kapcsolat a kannabiszhasználat és a szív-érrendszeri betegség kockázatának csökkenése között, de a zavaró tényezők figyelembevételével végzett korrekció után kapott eredmények statisztikailag nem szignifikánsak. Viszont ez a vizsgálat arra utal, hogy szükség lesz más módszerekkel és/vagy nagyobb mintán végzendő vizsgálatokra, hogy jobb betekintést nyerjünk ebbe a lehetséges összefüggésbe.”

Ezek a megállapítások összhangban vannak több más vizsgálat eredményeivel, melyek azt mutatják, hogy a kannabiszhasználat nincs közvetlen összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével. Más adatok, melyeket ugyanezen folyóiratban a múlt hónapban közöltek, hasonló módon arról számolnak be, hogy olyan személyeknél, akiknek kórtörténetében kannabisz­használat szerepel, nem növekedett meg nagy mértékben az érelmeszesedés (az ütőerek megkeményedésének) kockázata. A The American Journal of Medicine-ben novemberben jelent meg egy szisztematikus irodalmi áttekintés 67 tanulmányról, mely erre a következtetésre jutott: „Úgy tűnik, hogy a kannabisz önmagában nem áll független kapcsolatban túlságosan nagy szív-érrendszeri kockázati tényezők fellépésével”, de – figyelmeztettek a szerzők – együtt járhat más egészségtelen viselkedésekkel, például alkoholfogyasztásssal vagy dohányzással, melyek károsak lehetnek” a szív-érrendszer egészségére.

Klinikai adatok bebizonyították, hogy THC beadása megnövelheti a pulzusszámot és a vérnyomást, különösen korábban nem kezelt személyeknél. Az ilyen hatásokkal szemben azonban általában gyorsan kifejlődik a tolerancia. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri problémákra, például szívrohamra vagy sztrókra hajlamos vagy ezek nagy kockázatának kitett személyeknél a kannabisz szívása nagyobb kockázattal járhat.

Fordította: Bálint Irén

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Egy tanulmány megállapítja, hogy a kannabiszhasználóknak nagyobb esélyük van a szívroham túlélésére

Kutatás:
https://www.cureus.com/articles/45502-association-between-marijuana-use-and-cardiovascular-disease-in-us-adults