Valóban nagyobb a szívroham kockázata a kannabiszt fogyasztóknál?

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/03/02/are-cannabis-consumers-really-more-at-risk-of-a-heart-attack/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Elemeztük egy új tanulmány eredményeit a kannabisz használati zavarról (CUD) és a koszorúér-betegségről (CAD).

Mivel az új kutatások a gyakori a kannabisz használatot a szívproblémák fokozott kockázatával kapcsolják össze, a szenzációhajhászon túltekintve elemezzük, mit kell tudni erről.

Egy friss médiajelentés szerint a kannabiszt használók „34 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot”, amit a Daily Mail úgy ír le, mint ami „egy újabb csapás a marihuána biztonságosságára”.

Tehát rendszeres kannabisz fogyasztóként aggódnia kell valakinek, hogy szívproblémák kockázatának teszi ki magát? Természetesen egyetlen anyag, kábítószer, vagy gyógyszer sem mentes a kockázatoktól, de ez nem olyan egyszerű, mint ahogy a Daily Mail beállítja.

A február 24-én megjelent cikk a Stanford Egyetem kutatóinak új tanulmányára hivatkozik, amely összefüggésbe hozza a naponta történő kannabiszhasználatot a koszorúér-betegség (CAD) kialakulásának fokozott kockázatával.

A koszorúér-betegség a szívbetegség leggyakoribb formája, és akkor fordul elő, amikor a szívet vérrel ellátó artériák beszűkülnek a koleszterin felhalmozódása miatt. Mellkasi fájdalmat, légszomjat és fáradtságot okoz, és egyes esetekben szívrohamhoz is vezethet.

A cikk azonban elhallgatott néhány kulcsfontosságú részletet, amelyeket alább megvizsgálunk.

Amit a tanulmány valójában talált

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet Mindannyiunk Kutatási Programjából (All of Us Research Program) származó 175 000 ember adatait felhasználva a kutatók először a kannabisz használatának gyakorisága (amelyet a vizsgálatba való beiratkozás időpontjában végzett felmérések alapján) és a CAD (több évre kiterjedő orvosi feljegyzések alapján) közötti összefüggést elemezték.

Az életkor, a nem és a főbb szív- és érrendszeri kockázati tényezők figyelembevétele után az eredmények azt mutatták, hogy a napi kannabiszhasználók 34%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek koszorúér-betegségben, mint azok, akik soha nem használtak kannabiszt. Ezzel szemben a havi kannabiszhasználat nem járt együtt a koszorúér-betegség kockázatának jelentős növekedésével.

További elemzések arra utalnak, hogy ez ok-okozati összefüggésre vezethető vissza, és azt találták, hogy a kannabisz használati zavarban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki koszorúér-betegség.

A kannabisz használati zavar egy elismert pszichiátriai rendellenesség, amelyet a kannabisz káros következményei ellenére ismétlődő, klinikailag jelentős károsodást vagy szorongást okozó fogyasztásaként határoznak meg. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint 10 kannabiszfogyasztóból körülbelül három válik függővé, és a kannabisz használati zavar körülbelül 13 millió embert érint világszerte.

A genetikai elemzésben ez az ok-okozati összefüggés független volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás esetleges zavaró hatásaitól.

Az orvosi kannabisz használata a szívproblémák „alacsony kockázatával” jár együtt

Dr. Ishan Paranjpe, a Stanford Egyetem rezidens orvosa és a tanulmány vezető szerzője így kommentálta az eredményeket: „Azt találtuk, hogy a kannabiszhasználat összefüggésben áll a koszorúér-betegséggel, és úgy tűnik, hogy dózis-válasz összefüggés van abban, hogy a kannabisz gyakoribb használata összefüggésbe hozható a koszorúér-betegség nagyobb kockázatával.

“A közegészségügyi üzenetet tekintve ez azt mutatja, hogy a kannabiszhasználatnak valószínűleg vannak bizonyos ártalmai, amelyeket korábban nem ismertek fel, és ezt az embereknek figyelembe kell venniük.”

A kutatás azonban korlátozott abban a tekintetben, hogy a tanulmányban használt adatkészletek nem tettek különbséget a kannabiszhasználat különböző formái között – például, hogy a kábítószert szívták-e, vagy ehető vagy más formában fogyasztották-e.

Mivel a THC más úton jut be a szervezetbe, és gyorsabban jut el az agyba, ha kannabisz szívják, nem pedig lenyelik, a kutatók szerint hasznos lehet megvizsgálni a kannabiszfogyasztás e különböző formáinak egészségügyi következményeit a jövőbeni tanulmányok során.

Amit a korábbi kutatások kimutattak

Nem ez az első tanulmány, amely összefüggésbe hozza a gyakori kannabiszhasználatot a szív- és érrendszeri problémák magasabb kockázatával.

A Stanford Egyetem korábbi kutatásai szerint a THC a központi idegrendszerben, valamint a szívben és az erekben található receptorokra hat. Ez a THC és az erek közötti kölcsönhatás utat biztosíthat a kannabisz számára, hogy elősegítse a gyulladást és a plakk felhalmozódását, ami végső soron koszorúér-betegséghez vezet.

Ezt a vizsgálatot azonban olyan emberek adatainak felhasználásával végezték, akiknek a fogyasztási módja a dohányzás volt, és nem vették figyelembe azokat, akik dohányoztak is, amiről köztudott, hogy szív- és érrendszeri problémákkal áll összefüggésben.

A kannabisz szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások azonban vegyesek, és egyes tanulmányok szerint a THC valóban védő hatást fejt ki a szívre.

Egy tavaly áprilisban közzétett tanulmány például olyan eredményeket hozott, amelyek ellentmondanak a Stanfordon végzett kutatásnak.

A Frontiers in Bioscience-Landmark című folyóiratban publikált laboratóriumi patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a THC szívvédőként működik azáltal, hogy javítja a szív sejtjeinek metabolikus aktivitását, csökkenti a sejtkárosodást és helyreállítja a szív mechanikai funkcióit.

A kannabiszhasználat nincs összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével

Amit a kockázatokról tudni kell

Az új eredmények alapján a Stanford Egyetem kutatói azt mondták, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a kannabiszhasználat nem veszélytelen.

Bizonyíték van arra, hogy a THC gyakori fogyasztása növelheti a szív- és keringési problémák kockázatát, amire mindenképpen figyelni kell.

A kutatók azt tanácsolták a gyakori fogyasztóknak, hogy feltétlenül tájékoztassák orvosukat, ha kannabiszt használnak, hogy a klinikusok megfelelő lépéseket tehessenek szívük egészségének ellenőrzésére.

Mi van, ha valaki orvosi célú fogyasztó?

A tanulmány eredményeit kommentálva Mike Barnes professzor, neurológus és a Medical Cannabis Clinicians Society elnöke az Egyesült Királyságban azt tanácsolta, hogy a betegeknek tisztában kell lenniük a lehetséges kockázatokkal, ahogy minden más gyógyszer esetében is.

„Ez egy érdekes tanulmány. Évek óta ismert, hogy a magas THC-tartalmú kannabisz túlzott használata szív- és keringési problémákat okozhat. Nyilvánvalóan, mint minden más gyógyszer, ez sem teljesen biztonságos, és ésszerűen kell felírni” – jegyezte meg.

Barnes professzor azonban hozzátette, hogy több kutatást kell végezni ezen a területen, és azoknak, akiknek kannabiszt írnak fel klinikus irányítása mellett, nem lehet túl sok okuk aggodalomra.

Így folytatta: „A kutatást meg kell ismételni, és nem szabad első pillantásra elfogadni, ugyanakkor érdekes. Meg kell jegyezni, hogy ebben a tanulmányban láthatóan csak a kannabisz használati zavarban szenvedőknél, gyakori napi használat esetén van fokozott kockázat. A kannabisz használati zavar egy elismert függőségi probléma, amely az állandó használók körülbelül 9%-ánál fordul elő.”

Barnes professzor hozzátette: „Fontos megjegyezni, hogy ha megfelelően felírják, egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy az orvosi felhasználóknak ilyen problémája lenne.”

Barnes professzor korábban azt is elmondta, hogy szívrohamot vagy szélütést követő három hónapon belül elkerülné a kannabisz felírását, illetve „akinek nem lenne előnyös a THC-vel fellépő megnövekedett pulzusszám”.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz termékek használata nem jár a „súlyos kardiovaszkuláris események” fokozott kockázatával

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/03/02/are-cannabis-consumers-really-more-at-risk-of-a-heart-attack/