A kannabisz halmozódó használata nincs összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál

Addiction

A kannabisz jelenlegi, illetve halmozott használata nem áll összefüggésben szív rendellenességekkel középkorúaknál, az Addiction folyóiratban közzétett klinikai adatok szerint.

Svájci és amerikai kutatók egy nemzetközi csoportja értékelte a kumulatív kannabiszhasználatot és az EKG-rendellenességek prevalenciájának összefüggését egy 2585 középkorú személy csoportjában. A kutatók ellenőriztek számos potenciális zavaró tényezőt, beleértve az alkohol- és dohányfogyasztást, valamint a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A kutatók jelentették: „Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a kannabisz jelenlegi vagy élettartamú kumulatív használata a kohortban nagyobb vagy kisebb EKG-rendellenességek magasabb prevalenciájával vagy előfordulásával járna, bár a jelenlegi kannabszhasználókban a jelentős EKG-rendellenességek ritkábban fordultak elő. … Függetlenül attól, hogy a résztvevők az elmúlt 30 napban naponta használtak kannabiszt, vagy egész életükben szakaszosan, a kannabiszhasználat nem hozható összefüggésbe az elterjedt vagy eseményfüggő EKG rendellenességek növekedésével középkorúaknál.”

„Megállapításunk, miszerint az alkalmi kannabiszhasználat nem volt társítható az EKG rendellenességekkel, hozzáad a bizonyítékok egyre növekvő számához, miszerint a kannabisz ilyen szintű használata és a CVD [szív- és érrendszeri betegségek] eseményei, valamint a szubklinikai ateroszklerózis markerei nem kapcsolódnak egymáshoz.”

A vizsgálatban résztvevők részt vesznek egy folyamatban lévő longitudinalis vizsgálatban, amelyet CARDIA (Koszorúér-kockázat kialakulása fiatal felnőtteknél) néven hívnak. Az ebből a kohortból származó adatok korábban beszámoltak arról, hogy a kannabisz kumulatív használata nem jár függetlenül az ateroszklerózis (az artériák megkeményedése) vagy más káros kardiovaszkuláris események fokozott kockázatával középkorúak esetén.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Nincs kapcsolat a kannabisz szívása és a szívbetegség között

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32649034/