Túl lehet adagolni a kannabiszt?

A kannabisz túladagolása nem okoz halált, ellentétben az alkohollal és sok gyógyszerrel.

Míg a vényköteles fájdalomcsillapítók évente több ezer túladagolásos halálesetet okoznak, a kannabiszhasználók nem halnak bele a túladagolásba.

A tanulmányok arra utalnak, hogy nem lehet belehalni a túl sok kannabisz fogyasztásába. A közvetett halálesetek azonban lehetségesek – és dokumentáltak.

Természetesen, vannak akik számára a „túladagolás” azt jelenti, hogy valaki túl sokat használ egy szerből. Ha ezt a definíciót használjuk, akkor természetesen lehetséges a kannabisz túladagolása, ami olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a szorongás, szédülés és hányás.

Bele lehet halni kannabisz túladagolásba?

A rövid válasz: nem. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint nem lehet belehalni a kannabisz túladagolásába:

“Mivel a kannabinoid receptorok, az opiod receptoroktól eltérően, nem találhatók meg az agytörzs azon részeiben, amik a légzést szabályozzák, halálos kannabisz vagy kannabinoid túladagolás nem fordul elő.”

Más szóval, a kannabisz és az opioidok a test különböző részeti befolyásolják. A opioid receptorok az agy azon területein is megtalálhatók, amelyek a légzést szabályozzák. Ennek eredményeképpen a túl sok fájdalomcsillapító opiát szedése légzésleállást okozhat.

De a kannabisz egy teljesen más módon működik. A kannabinoid receptorok nem befolyásolják a légzést, ezért a kannabisz nem okoz légzésleállást, függetlenül attól, hogy mennyit használ valaki.

Bár lényegében nem lehet elégendő THC-t fogyasztani hogy az halálos legyen, a kannabisz használatának lehet közvetett következménye halál. Tehát a hosszú válasz: előfordulhat, közvetve.

A THC által kiváltott halálesetek közül csak kevésről van beszámoló, és egyiket sem közvetlenül a túladagolás okozta.

Egy 2014-es incidensben egy tapasztalatlan felhasználó túladagolt egy ehető kannabisz terméket. A férfi agitált és zavaros lett, majd kiugrott egy erkélyről. Ez a súlyos mérgezés közvetett hatása, de nem a THC túladagolása volt halálos.

A Nemzeti Drogabúzus-ellenes Intézet (NIDA), amiről régóta tudható, hogy a drogoknak jóformán kizárólag a káros hatásaira fókuszál, weboldalán a követlező megállapításokat olvashatjuk:

„Túladagolás akkor jelentkezik, ha valaki elegendő mennyiségű kábítószert fogyaszt életveszélyes tüneteket vagy halált okozva. Nincs olyan jelentés, hogy tizenévesek vagy felnőttek csak a marihuána miatt haltak meg.”

Az ENSZ Kábítószer-Hivatala nem talál egyetlen kannabisz halálesetet sem

Mi a kannabisz halálos dózisa?

A kannabisz halálos adagja rendkívül magas. Míg emberben nem figyeltek meg halálos dózisokat, azok nagy dózisú THC beadásával megbecsülhetők.

A tudósok az LD50 (letális dózis) elnevezésű mérőszámot használják annak leírására, hogy egy adott szerből mekkora mennyiség ölné meg a populáció 50%-át. Egy másik ilyen mérőszám az ED50 (hatásos dózis) azt a mennyiséget mutatja, ami a populáció 50%-ánál hatásos.

Általában minél közelebb van az LD50 és az ED50, annál veszélyesebb egy szer.

Például az alkoholhoz LD50 értéke 10 ital (1 ital az lehet egy feles, egy sör vagy pohár bor) egyszerre. A hatásos dózis mellett, ami csak 1 ital, könnyen látható, hogy miért olyan gyakori az alkohol-mérgezés. A heroin esetében a halálos dózis a hatásos dózis csupán 5-szöröse.

A kannabisz halálos adagja a becslések szerint a hatásos dózis 40.000-szerese. Más szóval, valakinek 40.000-szer nagyobb adagot kell elfogyasztania kannabiszból mint a hatásos dózis, hogy meghaljon. Ez megmagyarázza, hogy a kannabisz halálos túladagolása gyakorlatilag nem létezik.

Mi történik, ha túl sokat használunk?

Bár a kannabisz túladagolásába lehetetlen belehalni, a túlzottan nagy mennyiség (THC) használata kellemetlen tüneteket okozhat.

Az orvosok ezt a jelenséget akut THC-toxicitásnak nevezik.

A kannabisz túladagolás tünetei:

 • szédülés
 • megnövekedett pulzusszám
 • légszomj
 • sápadtság
 • szorongás / paranoia
 • hallucinációk
 • hányás
 • mozgásképtelenség
 • dezorientáció
 • remegés

A kannabiszhasználat legfontosabb mellékhatásai

A túladagolás miatti sürgősségi esetek száma növekszik azokon a helyeken, ahol a kananbiszt legalizálták. A legtöbb esetben ezek az incidensek tapasztalatlan felhasználókat és első próbálkozókat érintenek.

Ehető termékekekkel könnyebb a túladagolás, aminek több oka van. Amikor valaki elszívja a kannabiszt, a pszichotróp hatások szinte azonnal jelentkeznek. De ha szájon át veszi be, 1-3 óra is kellhet míg a használó észreveszi a hatásokat.

A tapasztalatlan felhasználók úgy hihetik, hogy a termék nem működik, és emiatt tévesen túl nagy mennyiséget fogysztanak. Az eredmény egy túlzottan erős pszichotróp hatás.

A másik probléma a véletlen fogyasztás. Nagyon fontos, hogy a kannabisz tartalmú ételek egyértelműen legyenek felcímkézve, így a gyerekek vagy a tudatlan felnőttek nem fogyasztják azokat tévedésből.

A THC túladagolásából eredő tünetek általában rövid ideig tartanak, de a súlyosabb túladagolási esetek akár több napig is tarthatnak.

Mi a teendő a kannabisz túladagolás esetén

Ha valaki kannabisz túladagolás tüneteit tapasztalja, nem szabad pánikba esnie. A kannabisz túladagolás csak átmeneti és a tünetek idővel elmúlnak.

Néhány tanács, amivel segíthetünk valakinek, hogy jobban és biztonságban érezze magát kannabisz túladagolás alatt.

 1. Maradjunk az illetővel. Használjuk a józan ítélőképességünket, hogy eldöntsük szüksége van-e valakire folyamatosan, vagy csak időnként kell ellenőrizni.
 2. Keressenünk egy biztonságos helyet számára, ahol a következő 1-2 órában eltöltheti az időt. Fontos, hogy ne mozogjunk túl gyorsan, mert az illtő szédülhet.
 3. Emlékeztessük az illetőt, hogy csak a kannabisz miatt érzi így magát.
 4. Tartsuk az illetőt hidratált állapotban, különösen ha hányás is jelentkezik tünetként.
 5. Ne engedjük, hogy több kannabiszt, alkoholt vagy más drogot fogyasszon.
 6. Emlékeztessük, hogy a hatások el fognak múlni.
 7. Forduljunk orvoshoz. Ha a helyzet nem javul vagy a tünetek rosszabbodnak, forduljunk orvoshoz. Míg a kannabisz túladagolása nem okoz halált, mindig jobb, ha orvosi segítséget kapunk, különösen súlyos esetekben.

Összefoglalás

A kannabisz használata nem jár halálos túladagolás kockázatával. Más szóval, nem lehet belehalni túl sok kannabisz fogyasztásába.

Ettől függetlenül, a fogyasztók használhatnak egyszerre túl sok kannabiszt. Ezt hívják kannabisz túladagolásnak, kannabisz mérgezésnek, vagy akut THC-toxicitásnak.

A túladagolás a tapasztalatlan felhasználók körében jellemző, vagy azok között, akik ehető kannabisz termékeket fogyasztanak. A hatások azonban nem tartósak, és a tünetek végül megszűnnek.

Ha valaki túl sok kannabiszt fogyasztott, hidratáljon, maradjon ismerősök között, és ha rosszabbodik az állapot, kérjen orvosi segítséget.

A vizsgálat eredménye szerint kannabisz napi szinten történő fogyasztása terhesség alatt rossz magzati kimenetelhez vezet

Egy tanulmány megmagyarázza, hogy miért nem tudják a kannabisz használók halálosan túladagolni magukat

Tudódok felfedeztek egy molekulát az agyban, amely csökkentheti a nagy mennyiségű kannabisz hatását.

A kannabisz még soha nem okozott túladagolás általi halált, és az új eredmények megmagyarázhatják, hogy miért is van ez így.

A Science című folyóiratban megjelent cikk szerint francia kutatók azonosítottak egy természetes hormont, amely visszafordítja a kannabisz-mérgezés folyamatát patkányokban.

Egy interjúban a WebMD-vel, a tanulmány szerzője, Dr. Pier Vincenzo Piazza elmondta, hogy a THC-val beadagolt patkányokban egy agyi hormon, a pregnenolonon, drámai növekedést mutatott. Úgy tűnt, hogy a hormonok a kannabisz bódító hatását is megakadályozták .

„Amikor az agyat nagy dózisú THC-val stimulálják, pregnenolonon hormon termelődik – méghozzá 3000 százalékos növekedéssel -, hogy gátolja a THC hatását.”

A tanulmányt, amelyet eredetileg a kannabisz-függőség kezelésének fejlesztésére szántak, különböző értelmezésekkel fogadják.

Míg a szerzők azt állítják, az addiktológiai kezelés a pregnenolonon hormonra alapozva hamarosan embereken is tesztelhető lenne, mások úgy vélik, a tanulmány azt magyarázza, hogy az agy hogyan védekezik a kannabisz-túladagolás ellen.

A kannabinoid receptorokhoz kötődve, a THC a pregnenolonon felszabadulását váltja ki, amelynek következtében meggyengül a THC működése a receptorokon – ez egy negatív visszacsatolási hurok, amely megakadályozza a kannabisz használókat, hogy túlságosan elbóduljanak.

Tekintettel a kannabisz-függőség alacsony előfordulási arányára, Mitch Earleywine, az Albany-i (SUNY) Egyetem pszichológia professzora hozzáteszi, hogy a kannabisz-visszaélésre talán nem is szükséges gyógyszer.

„Bár a szerzők arról számolnak be, hogy ez egy új mód a kannabisz-visszaélés kezelésére, ez valójában egy kiváló – ha részleges is – magyarázat arra, hogy miért nem létezik a kannabisz esetében potenciálisan halálos dózis és miért hasonlít a függőségre való hajlam inkább a koffeinfüggőség hajlamára, mint a tiltott a kábítószerekére.”

Tudósok már az 1940-es évek óta tanulmányozzák a pregnenolone-t olyan állapotokra, mint a stressz és az ízületi gyulladás, de a kannabisz kutatók csak az utóbbi időben figyeltek fel a hormonra.

Mialatt a pregnenolonon tablettát kiegészítőként értékesítik, Dr. Piazza és csapata most azon dolgoznak, hogyan lehet a hormont nagyobb adagokban bevinni.

Fontos megjegyezni, hogy a túl sok kannabisz, jellemzően THC, bevitele okozhat kellemetlen mellékhatásokat, ám ezek inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, és megfelelő elővigyázatossággal könnyen elkerülhetők.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Hogyan kerüljük el a kannabisz okozta szorongást?

Forrás:
https://science.sciencemag.org/content/343/6166/94
https://www.scientificamerican.com/article/the-truth-about-pot/?redirect=1
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20140102/hormone-takes-the-high-out-of-weed-rodent-study-finds#1
https://www.leafscience.com/2017/10/17/overdose-marijuana/