A rendszeres kannabiszhasználat változásokat okozhat a szürkeállományban

NeuroReport

A szürkeállomány változásai a krónikus gyakori kannabiszhasználókban: voxel-szintű tanulmány, többváltozós mintázatelemzéssel

A szürkeállomány (GM) térfogataival kapcsolatos legfrissebb strukturális MRI-vizsgálatok csoportszintű tömeg-egyváltozós statisztikai elemzése azt mutatja, hogy a krónikus és nagy mennyiségű kannabisz-expozíció befolyásolhatja az agy régió-alapú morfológiáját.

Ebben a prospektív tanulmányban többváltozós mintázatelemzési megközelítést alkalmazunk a krónikus gyakori kannabiszhasználók szürkeállomány sűrűségének voxel szintű változásának vizsgálatára. A fő komponens elemzést és a lineáris hordozó vektor gépet használják ebben a vizsgálatban, amelynek eredményeként 88,1%-os különbség van a krónikus gyakori kannabiszhasználók (N = 20) és a nem-kannabisz egészséges kontrollok (HC-k, N = 22) között egy-egy kihagyásos keresztellenőrzés útján.

A modell diszkriminatív mintázata azt mutatta, hogy a szürkeállomány sűrűség csökken a középső frontális gyrus, az alsó frontális gyrus, a középső temporális gyrus, az inferior temporális gyrus és a bal occipitális lebenyben a gyakori kannabiszhasználókban az egészséges kontrollokhoz képest, és nő a lentiform mag, a bal kisagyban és a jobb parietális lebenyben.

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szürkeállomány sűrűségében változás történt a krónikus gyakori kannabiszhasználókban, összehasonlítva az egészséges kontrollokkal voxel szinten.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Összezsugorodik a kannabisztól a hippokampuszom? Mi ennek a hosszú távú egészségügyi következménye?

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044327/