Az orvosi kannabisz használata az opioid használat hosszú távú csökkentésével jár

JAMA Network Open

Az orvosi kannabisz a vényköteles opioidok napi használatának csökkenésével járt a krónikus fájdalommal küzdő betegek körében, és ez a csökkenés idővel jelentősen nőtt.

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/02/01/cannabis-associated-with-long-term-reduction-in-opioid-use-study/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Egy új tanulmány arra utal, hogy az orvosi kannabisz termékek a krónikus fájdalomtól szenvedő betegeknél a vényköteles opioidok napi használatának jelentős, hosszú távú csökkenésével jártak.

Mivel 2021-ben az opioidokkal összefüggő halálozások minden idők legmagasabb szintjét értek el, az Egyesült Államok árványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) új iránymutatásokat tett közzé a receptfelírások csökkentésére.

Hatékony alternatívák nélkül azonban a betegeknél fennállhat annak a veszélye, hogy mentális egészségügyi válságot élnek át és/vagy az illegális piac felé fordulnak.

Számos más tanulmány is kimutatta, hogy a kannabisz csökkentheti az opioidoktól való függőséget, és egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban minden harmadik krónikus fájdalommal küzdő ember kannabiszt használ a tünetek kezelésére.

Az Albany New York Állami Egyetem és a New York Állami Egészségügyi Minisztérium kutatói több mint 8000 krónikus fájdalommal küzdő betegnél értékelték az orvosi kannabisz opioid-használati szokásokra gyakorolt hatását, akik hosszú távú opioid terápiában részesültek.

A résztvevőket két csoportra osztották, és nyolc hónapig tanulmányozták az orvosi kannabisz terápia megkezdése után, az egyik csoport 30 nap után abbahagyta a kezelést, a másik pedig folytatta a kezelést.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open című folyóiratban közzétett adatok arról számolnak be, hogy a betegek napi morfin milligramm ekvivalens (az opioid fogyasztás mértékegysége – MME) csökkent a kannabiszterápia után, és ez a csökkenés idővel jelentősen nőtt.

A lap szerint az opioid adagok „jelentősen nagyobb csökkenése” volt megfigyelhető azon csoportban, amely hosszabb ideig volt kitéve orvosi kannabisz használatának. Nagyobb csökkenést figyeltek meg azoknál a betegeknél, akik a vizsgálat elején magasabb opioid dózist kaptak.

A nyolc hónapos vizsgálati időszakot követően a több mint 30 napon át kannabisz terápiában részesülő betegek napi opioid fogyasztásának (MME) csökkenését 47%-kal, az addigi kiindulási dózisok valamivel több mint felére (51%) csökkentették. Azok a felnőttek, akik kevesebb ideig kaptak kannabiszt, mindössze 4-14%-kal csökkentették kiindulási opioid adagjukat.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy: „Ebben, a hosszú távú opioidterápiában részesülő betegek körében végzett kohorsz-vizsgálatban, a huzamosabb ideig orvosi kannabiszt kapó betegek opioid dózisának csökkentésével jártak együtt.”

„Ezek az eredmények szilárd bizonyítékokat szolgáltatnak a klinikusok számára az orvosi kannabisz lehetséges előnyeiről a hosszú távú opioidterápiában részesülő betegek opioid terhelésének csökkentésében, és a túladagolás kockázatának csökkentésében.”

Hozzátették: „További kutatásra van szükség az orvosi kannabisz okozati hatásának megerősítéséhez, és az orvosi kannabisz, mint opioid alternatív vagy kísérő kezelési mód előny-kockázat értékelésének elvégzésére a krónikus fájdalom és az opioidválság kezelésére.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabiszkezelés csökkenti a napi morfiumbevitelt krónikus fájdalommal küzdő betegeknél

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/02/01/cannabis-associated-with-long-term-reduction-in-opioid-use-study/