A kannabiszhasználat csökkenti a szívproblémák okozta elhalálozás kockázatát

Circulation

Egy, az Egyesült Államokban végzett nagyméretű kutatás szerint, ami 7 éves periódusosban vizsgálta a szívelégtelenségben bekövetkezett kórházi kezeléseket, a kannabiszhasználat a kórház elhalálozás kockázatának csökkentésével jár együtt. A tanulmány eredményeit a Keringés (Circulation) tudományos folyóiratban tették közzé. A kannabiszhasználók esetében kevésbé volt valószínű a pitvari fibrilláció (szabálytalan szívverés).

“Tanulmányunk kimutatta, hogy a kannabiszhasználat csökkentette a pitvari fibrilláció esélyét szívelégtelenségben szenvedő betegeknél” – írta a szerző. “Kisebb volt a kórházi elhalálozás azoknál a függő és nem-függő kannabiszhasználólnál is, akiket szívelégtelenség elsődleges diagnózisával vettel fel, amit nem magyaráztak a komorbid körülmények és demográfiai adatok. Ez a tanulmány fontos lehetőséget kínál a kannabisz megelőző mechanizmusának feltárására a pitvari fibrillációban és terápiás potenciáljának a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.”

Az előző tanulmányok hasonlóan megnövekedett túlélési arányokról számoltak be a kannabisz-pozitív páciensek körében, akik trauma, TBI (traumás agysérülés) és a szívroham miatt kerültek kórházba.

Forrás:
http://circ.ahajournals.org/content/136/Suppl_1/A14752