Nincs összefüggés a kannabiszhasználat és a megnövekedett szív- és érrendszeri betegségek kockázat között

Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes folyóiratban megjelent adatok szerint a kannabiszt fogyasztó középkorú felnőtteknél nem növekszik az ateroszklerózis (az artériák megkeményedése) kockázata, a soha nem használókhoz képest.

A University of Pittsburgh Medical Center kutatói a kannabiszhasználat és az ateroszklerózis kardiovaszkuláris betegség (ASCVD) kockázata közötti összefüggést értékelték egy országosan reprezentatív, közel 14 000, 18 és 59 év közötti felnőttből álló mintán.

A soha nem használókhoz képest a kannabiszfogyasztók nagyobb valószínűséggel számoltak be dohányzásról – az érelmeszesedés ismert rizikófaktoráról. Mindazonáltal a kannabiszt fogyasztóknál nem volt nagyobb a betegség kockázata, mint a nem fogyasztóknál – ez a megállapítás összhangban van más longitudinális vizsgálatok eredményeivel.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a kannabiszt fogyasztók kisebb valószínűséggel szenvedtek cukorbetegségben vagy elhízásban, mint a kontrollcsoportok – ez a megállapítás szintén egybevág a korábbi kutatásokkal.

A kutatók arra a következtetésre jutottak: „Ez a keresztmetszeti vizsgálat nem talált összefüggést az önbevallásos kannabiszhasználat és a hagyományos ASCVD-kockázati tényezők megnövekedett terhelése, a becsült hosszú távú ASCVD-kockázat vagy a kardiometabolikus profilok között”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz használata alapján nem lehet megjósolni a káros szív- és érrendszeri eseményeket

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37860878/