Boldogság jóga után? Az ok a szervezet endokannabinoid rendszerében rejlik

A jógával elért örömérzés az endokannabinoidok, a szervezet által természetesen termelt anyagok hatása lehet, amelyek kémiailag hasonlóak a kannabiszban található aktív vegyületekhez.

Bár a testgyakorlatok széles választéka áll rendelkezésre, a jóga továbbra is kiemelkedik közülük, növekvő népszerűsége, valamint az elme-test-lélek kapcsolat ápolása miatt. A jógatechnikák közös elemei közé tartozik a szabályozott légzés (elme), a fizikai testhelyzetek (test) és a meditáció (lélek), amelyek gyakran a boldogság állapotának megteremtésével társulnak.

Miközben a kutatók azt próbálják megérteni, hogy a jóga miért és hogyan váltja ki az örömérzetet, rengeteg tudós vizsgálja a test endokannabinoid rendszerként (EKR) ismert részét. Míg a jógát és az EKR-t összekötő kutatás gyakorlatilag nem létezik, a lehetséges kapcsolat segíthet megmagyarázni a stressz csökkentésében játszott kiegészítő szerepüket.

Mi az endokannabinoid rendszer?

Az endokannabinoid rendszerről úgy tartják, hogy több mint 500 millió évvel ezelőtt alakult ki az élőlényekben, és az elsődleges szerepe a szervezet egyensúlyának (homeosztázisának) fenntartása.

Az EKR az endokannabinoidoknak nevezett hírvivőkre (neurotranszmitterekre) támaszkodik, amelyek kémiailag hasonlóak a növényi kannabinoidokhoz – például a THC-hez és a CBD-hez. Az endokannabinoidok kölcsönhatásba lépnek a szervezetben található speciális kannabinoid receptorokkal a homeosztázis elérése érdekében.

A tudósok az EKR és a központi idegrendszer, a perifériás idegrendszer, az immunrendszer, az emésztőrendszer, a reproduktív rendszer, a főbb szervek és a test sok más része közötti kétirányú kapcsolatot kutatják. E vizsgálatok célja annak jobb megértése, hogy az EKR miként hat mindenre, az alvástól és az étvágytól a fájdalomérzeten át, a hangulatig és a stresszig.

A testmozgás növeli az anandamid szintjét, csökkenti a fájdalmat és a depressziót fibromialgiában szenvedő betegeknél

A megvilágosodott ösvény és a jóga-szútrák

A jóga és az EKR kapcsolata egészen i.e. 200-ig vezethető vissza, amikor egy Pantañjali nevű indiai bölcs (más néven a jóga atyja) élt és megírta a Jóga-szútrákat, a megvilágosodás kézikönyvét. Sok jógázó a 4. fejezet elejére mutat rá, ahol Pantañjali olyan bájitalokat említ, amelyek valószínűleg kannabiszt tartalmaznak, és amelyek segíthetnek előrelépni a felszabadulás és a megvilágosodás felé vezető úton.

Napjainkban a szakértők azt feltételezik, hogy az elme-test gyógyászat más formáihoz hasonlóan a jóga is lehet egy kannabimimetikum – valami, ami kannabinoidszerű hatást vált ki –, amely a kannabinod receptorok két kulcstípusának egyikét, a CB1-et stimulálja.

A CB1 sűrűn helyezkedik el az érzelmekkel, memóriával és mozgással érintett testrészeken – magyarázza Dr. Ethan Russo, neurológus és kannabiszkutató Washington államban. A Molecular Aspects of Medicine folyóiratban megjelent áttekintés szerint lehetséges, hogy az elme-test gyakorlatok, mint a jóga és a tai chi, javítják a hangulatot azáltal, hogy aktiválják a CB1 jeleket a központi idegrendszerben.

Tehát akár az ókori jógik használták a kannabiszt a jógagyakorlatuk fokozására, akár a jógagyakorlatuk aktiválta az EKR-t, a kapcsolat dinamikusnak tekinthető.

A testmozgás csökkenti a szorongást és növeli az endokannabinoidok szintjét PTSD-ben szenvedő nőknél

A bizonyíték a boldogság állapotára

Tanulmányok kimutatták, hogy a jóga pozitív hatással van az elme-test interakcióra. „Tudjuk, hogy a meditáció és a jóga fokozza az alfa ritmust [az ébrenléti állapotot jelző agyhullámokat], szubjektív nyugalmi állapotot idéz elő, és néha örömérzetet eredményez” – mondja Dr. Russo.

Itt válnak érdekessé a dolgok, mert míg a tudósok eredetileg az endorfinoknak tulajdonították a jóga hangulatmódosító hatásait (ezek okozzák az úgynevezett „futók gyönyörét”), addig a témában végzett kevés tanulmány közül néhány az endokannabinoidokra utal.

Ennek bizonyítékai egészen egy 2003-as, a NeuroReport folyóiratban megjelent tanulmányig nyúlnak vissza, amely azt találta, hogy azoknak az alanyoknak, akik futópadon futottak vagy álló kerékpáron 45 percig a maximális pulzusszám 70-80 százalékával kerékpároztak, jelentősen megemelkedett a vérükben az anandamid nevű endokannabinoid mennyisége, amelyet „öröm molekulának” is neveznek.

Más kutatások alátámasztják azt a hipotézist, hogy az EKR felelős a gyógyító gyakorlatok, például a meditáció (a jóga egyik összetevője), a masszázs és az oszteopátia (egyfajta alternatív gyógyászat, amely az izmok és az ízületek manipulálásával jár) által létrehozott hangulatjavításért. A Journal of the American Osteopathic Association című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok az egészséges résztvevők, akik oszteopátiás manipulációban részesültek, olyan érzéseket tapasztaltak, amelyek leggyakrabban a THC-hez kapcsolódnak – a kannabiszban található vegyület, amely felelős a „magas” eufória érzéséért. Az AEA (a boldogság molekula) szintje is emelkedni látszott.

Egy másik, a Medicine Science Monitor folyóiratban megjelent tanulmányban olyan nők vettek részt, akik arról számoltak be, hogy érzelmi szorongást tapasztaltak. Miután három hónapig hetente kétszer vettek részt hatha jóga edzéseken, az alanyok kortizol stresszhormon szintje jelentősen csökkent. Az EKR-nek köze lehet ehhez; ahogy Russo kifejti, az EKR még azelőtt beindul, hogy a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely elkezdené a kortizol termelését egy valós vagy vélt fenyegetés hatására.

Egy 2020-as kutatásban felnőtteket figyeltek meg 4 napos Isha Yoga Bhava Spandana Program elvonulása előtt és után. A résztvevők online felméréseket töltöttek ki (elvonulás előtt és után, valamint 1 hónappal később), hogy értékeljék a szorongást, a depressziót, a fókuszt, a jóllétet és a boldogságot validált pszichológiai skálákon keresztül.

Az eredmények szerint egy rövid meditációs tapasztalat javította a fókuszt, a boldogságot és a pozitív közérzetet, valamint csökkentette a depressziót és a szorongást a résztvevőknél legalább 1 hónapig. A résztvevők vérében megemelkedett endokannabinoidok és agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) szintje, ami arra utal, hogy ezek a biomarkerek szerepet játszanak a meditáció mögöttes mechanizmusában. A meditáció egyszerű, szerves és hatékony módja a közérzet javításának, valamint a depresszió és a szorongás csökkentésének.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az endokannabinoid rendszer kulcsfontosságú lehet a stresszel kapcsolatos beteségek kezelésében