A bélfertőzések leküzdése a szervezet saját endokannabinoidjaival

Cell

Az Texasi Egyetem Southwestern Orvosi Központja (UTSW) tudósai által vezetett új kutatások azt mutatják, hogy az endokannabinoidok, a szervezetben termelődő jelzőmolekulák, amelyeknek közös tulajdonságai vannak a kannabiszban található vegyületekkel, leállíthatják azokat a géneket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egyes kórokozó bélbaktériumok megtelepedjenek, szaporodjanak és betegségeket okozzanak.

A közzétett eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a kannabisznövény miért csökkentheti a különböző bélbetegségek tüneteit, és végül új módszerekhez vezethet a gyomor- és bélrendszeri fertőzések leküzdésében.

Az 1992-ben felfedezett endokannabinoidok lipid alapú neurotranszmitterek, amelyek sokféle szerepet játszanak a testben, beleértve az immunitás, az étvágy és a hangulat szabályozását. A kannabiszt és származékait régóta használják a krónikus gyomor-bélrendszeri állapotok, köztük az irritábilis bél szindróma és a gyulladásos bélbetegségek enyhítésére. Tanulmányok kimutatták, hogy a test endokannabinoid rendszerének szabályozatlansága bélgyulladáshoz vezethet, és befolyásolhatja a bél mikrobiota összetételét, az emésztőrendszerben élő különböző baktériumfajok populációját.

A tanulmány vezetője, Vanessa Sperandio az UTSW mikrobiológiai és biokémiai professzora szerint azonban ismeretlen, hogy az endokannabinoidok befolyásolják-e a fogékonyságot a gasztrointesztinális gyomor-bélrendszeri fertőzésekre.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához Sperandio és munkatársai genetikailag módosított egerekkel dolgoztak, hogy a különféle szervekben, beleértve a beleket is, túltermeljék a 2-arachidonoil-glicerint (2-AG) nevű endokannabinoidot. Amikor a kutatók megfertőzték ezeket az állatokat és módosítatlan alomtársaikat Citrobacter rodentiummal, egy bakteriális kórokozóval, amely megtámadja a vastagbelet, és erős gyulladást, valamint hasmenést okoz, a mutáns egereknek csak enyhe tüneteik voltak, összehasonlítva az alomtársak által mutatott szélsőségesebb gyomor-bélrendszeri problémákkal. A mutáns állatok vizsgálata sokkal alacsonyabb gyulladást és fertőzés jeleit mutatta. Ezeknek az egereknek lényegesen alacsonyabb volt a C. rodentium baktériumok székletterhelése és napokkal gyorsabban kiürült a fertőzésük, mint módosítatlan alomtársaiknak. A genetikailag módosítatlan állatok kezelése olyan gyógyszerrel, amely növelte a belekben a 2-AG szintjét, hasonló pozitív hatásokat produkált.

Magyarázat a kannabisz és a bélgyulladás enyhítése közötti kapcsolatra

Sperandio csapata megállapította, hogy a megnövekedett 2-AG szint csökkentheti az egerek Salmonella typhimurium fertőzéseit, és gátolhatja az enterohaemorrhagiás E. colit – egy különösen veszélyes gyomor-bélrendszeri baktériumot, amely megfertőzi az embereket.

Ezzel ellentétben, amikor a kutatók petri csészékben emlőssejteket kezeltek tetrahidrolipstatinnal, az FDA által jóváhagyott, Alli néven forgalmazott vegyülettel, amely gátolja a 2-AG termelést, érzékenyebbek lettek a bakteriális kórokozókra.

További kísérletek azt mutatták, hogy a 2-AG ezeket a hatásokat a C. rodentiumra, az S. typhimuriumra és az E. coli-ra gyakorolta, blokkolva egy QseC néven ismert baktériumreceptort. Amikor ez a receptor érzékeli az epinefrin és a norepinefrin gazdajelző molekulákat, a fertőzéshez szükséges molekuláris kaszkádot indít el. Ha ehhez a receptorhoz 2-AG csatlakozik, az megakadályozza, hogy ez a virulencia program aktiválódjon, segítve a fertőzések elleni védelmet.

Sperandio megjegyzi, hogy ezek az eredmények segíthetnek elmagyarázni a kannabisz használatának a gyulladásos bélbetegségekre gyakorolt ​​egyes hatásait. Bár tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz csökkentheti a gyulladást, a legújabb kutatások kimutatták, hogy ezeknek a betegségeknek általában bakteriális összetevőjük is van, amelyet a növényi kannabinoidok pozitívan befolyásolhatnak.

Ezenkívül a kannabiszvegyületek vagy szintetikus származékok segíthetnek a betegeknél a bélbakteriális fertőzések legyőzésében antibiotikumok nélkül. Ez különösen hasznos lehet az enterohaemorrhagiás E. coli által okozott fertőzések esetében, mondja Sperandio, amely halálos toxint termel, ha antibiotikumokkal kezelik, és ezek a gyógyszerek nemcsak kontraproduktívak, hanem rendkívül veszélyesek is. Mivel számos virulens baktériumnak, amely a test más részein kolonizál, szintén van QseC-receptora, hozzáteszi, ezt a stratégiát szélesebb körben lehetne felhasználni a különböző fertőzések leküzdésére.

A testben és a növényekben termelődő természetes vegyületek erejének kiaknázásával” – mondja – „végül teljesen új módon kezelhetjük a fertőzéseket.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A bélrendszer mikroflórája és az endokannabinoid rendszer

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201007123119.htm