Az endokannabinoid rendszer kulcsfontosságú lehet a stresszel kapcsolatos beteségek kezelésében

Cell Reports

Kutatók szerint tanulmányuk, amely a szervezet endokannabinoid rendszerének stresszre való reagálását vizsgálja, új utat nyithat a pszichiátriai rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerfejlesztésben.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/19/endocannabinoid-system-could-be-key-to-treating-stress-related-conditions-study/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A tudósok úgy vélik, hogy amikor egy egyén stressz alatt van, az agy felszabadíthatja saját kannabinoid molekuláit, hogy azok nyugtató hatást fejtsenek ki, és ugyanazokat az agyi receptorokat aktiválják, mint a kannabisz növényből származó THC.

Az agyi eredetű kannabinoid molekulák által szabályozott agyi aktivitási mintákról és idegi áramkörökről azonban még nincs kellő ismeretünk.

Egy új, egereken végzett tanulmány felfedezte, hogy egy kulcsfontosságú érzelmi agyközpont, az amigdala stressz hatására endogén (a test saját termelt) kannabinoid molekulákat szabadít fel, és ezek a molekulák tompítják a hippokampuszból, az agy memória- és érzelemközpontjából érkező stresszriasztást.

Ezek az eredmények alátámasztják azt a hipotézist, hogy ezek az endogén kannabinoid molekulák (endokannabinoidok) a szervezet természetes megküzdési reakciói a stresszel szemben.

A stressznek való kitettség növeli a pszichiátriai rendellenességek kialakulásának vagy súlyosbodásának kockázatát, a generalizált szorongástól és súlyos depressziótól a poszttraumás stressz zavarig (PTSD).

A tanulmányhoz a Northwestern Medicine tudósai egy új fehérjeérzékelőt használtak, amely valós időben képes kimutatni ezen kannabinoid molekulák jelenlétét bizonyos agyi szinapszisokban, hogy megmutassák, hogy az amigdala aktivitás specifikus nagyfrekvenciás mintázata képes létrehozni ezeket a molekulákat.

Az endokannabinoid rendszer és a testmozgás

Az érzékelő azt is kimutatta, hogy ezek a molekulák többféle stressz hatására szabadultak fel egerekben.

Amikor a tudósok eltávolították az endokannabinoidok a célpontját, az 1-es típusú kannabinoid receptort (CB1), azt eredményezte, hogy az egerek rosszabbul voltak képesek megbirkózni a stresszel és motivációs hiányosságok léptek fel náluk.

Pontosabban, amikor az endokannabinoidok célpontját eltávolították a hippokampális-amigdala szinapszisoknál, az egerek passzívabb és mozdulatlanabb reakciókat adtak a stresszre, és kevésbé preferálták az édesített szacharóz vizet a stresszhatás után.

Ez utóbbi megállapítás az anhedóniára vagy az élvezet csökkenésére vonatkozhat, amelyet gyakran tapasztalnak a stresszel összefüggő rendellenességekben, például depresszióban és PTSD-ben szenvedő betegeknél.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Sachi Patel, a Northwestern University Feinberg School of Medicine pszichiátriai és viselkedéstudományi tanszékének tanszékvezetője és a Northwestern Medicine pszichiátere a következőket mondta: „Annak megértése, hogy az agy hogyan alkalmazkodik a stresszhez molekuláris, sejt- és áramköri szinten, kritikus betekintést nyújthat abba, hogy a stressz hogyan alakul át hangulati rendellenességekké, és új terápiás célpontokat tárhat fel a stresszel kapcsolatos rendellenességek kezelésére.”

Az emberi szervezet tele van kannabisz-receptorokkal

Dr. Patel szerint a tanulmány arra utalhat, hogy az agyban az endogén kannabinoid jelátviteli rendszer károsodása nagyobb hajlamot eredményezhet a stresszel összefüggő pszichiátriai rendellenességek, köztük a depresszió és a PTSD kialakulására, bár ezt még meg kell határozni embereknél.

Az endokannabinoid rendszer az egyik vezető jelzőrendszer, amelyet a stresszel összefüggő pszichiátriai rendellenességek gyógyszerfejlesztésének kiemelkedő jelöltjeként azonosítottak.

Dr. Patel folytatta: „E tanulmány és korábbi munkánk következő logikus lépése annak meghatározása, hogy az endogén kannabinoidok növekvő szintje felhasználható-e potenciális terápiás szerként a stresszel kapcsolatos rendellenességek kezelésére.”

„Folyamatban vannak a klinikai vizsgálatok ezen a területen, amelyek a közeljövőben választ adhatnak erre a kérdésre.”

A kutatást az Országos Mentális Egészségügyi Intézet és az Alkoholizmus és Alkoholizmus Nemzeti Intézete, az Integratív Idegtudományi Kezdeményezés az Alkoholizmusról, valamint az Országos Egészségügyi Intézet pályázati forrásaiból támogatták.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A bélmikrobiom és az endokannabinoid rendszer

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/19/endocannabinoid-system-could-be-key-to-treating-stress-related-conditions-study/