A betegek tapasztalatai szerint a kannabisz ugyanolyan jól kezeli a fájdalmat, mint az opioidok, súlyos mellékhatások nélkül

Egy új felmérés eredményei szerint a kannabisz ugyanolyan hatékonyan kezeli a neuropátia tüneteit, mint az opioidok.

Ráadásul a fájdalomtól szenvedő betegek többsége azt állítja, hogy több mint 20 százalékos THC-tartalmú kannabiszt használ, ami kérdéseket vet fel azon korábbi tanulmányok minőségével kapcsolatban, amelyekben az amerikai kormány által termesztett, általában alacsonyabb erősségű kannabiszt alkalmazták.

A NuggMD cég, amely összeköti a betegeket a kannabiszt felíró orvosokkal, 603 olyan beteget vizsgált meg, akiknél a kannabisz használatának elsődleges vagy másodlagos oka a neuropátia. Mivel a neuropátia egyik leggyakoribb tünete a fájdalom, a betegek először 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték fájdalomszintjüket kannabisz használata előtt és utána.

Az eredmények azt mutatták, hogy „Az átlagos fájdalomszint a kannabiszhasználat előtt 7,64, míg a kannabiszhasználat után 3,44 volt” – állapította meg a tanulmány. Ez „egy 10-es skálán egy átlagos 4,2-es fájdalomcsillapítási szint a résztvevők számára”.

Korábbi kutatásokhoz viszonyítva ez nagyjából azonos, vagy még magasabb szintű enyhülést jelent, mint a hagyományos kezeléseknél, például a vényköteles opioidoknál. Egy 2017-es randomizált vizsgálat például azt találta, hogy a neuropátiás betegek az oxikodon és az acetaminofen fájdalomcsillapító hatását 4,4-re, az ibuprofénét és az acetaminofenét 4,3-ra, a kodeinét és az acetaminofenét 3,9-re, a hidrokodonét és az acetaminofénét 3,5-re értékelték.

Ennek ellenére, amint az új felmérés rámutat, mindössze tíz állam sorolja fel kifejezetten a neuropátiát az orvosi kannabisz használatára jogosító betegségként.

Ezenkívül a kutatók hangsúlyozták, hogy bár „a kannabinoidok adagjának növelése nem feltétlenül vezetett hatékonyabb enyhüléshez”, a betegeknek általában nagyobb hatékonyságú, 20 százalékos THC-t meghaladó hatású kannabiszt javasoltak – és találtak hatékonynak. Ez segíthet megmagyarázni, hogy a kannabisszal és a neuropátiával kapcsolatos korábbi tanulmányok, amelyek alacsonyabb THC-tartalmú kannabiszra támaszkodtak, miért nem egyeztek meg a NuggMD megállapításaival.

A magas THC-tartalmú kannabisz virágzat inhalálásával jelentősen javul a betegek életminősége

Felmérésünk eredményei azt mutatták, hogy a magas THC-tartalmú kannabiszt használó egyének jelentősebb fájdalomcsillapítást tapasztaltak neuropátiájukban” – mondták a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy „a neuropátia kezelésére irányuló kutatások nagy része alacsony minőségű, alacsony THC-szintű kannabiszt használ, a CBD-re összpontosít, vagy izolált vegyületeket használ, és nem teljes spektrumú termékeket.”

A megkérdezettek közül a neuropátiás betegek többsége (58,6%) arról számolt be, hogy 20% THC-t meghaladó kannabisz virágot fogyaszt. Kisebb arányban használtak koncentrátumokat (26,3%), amelyek jellemzően jóval nagyobb százalékban tartalmaznak THC-t, valamint 20% alatti THC-t (11,1%) és nem belélegezhető termékeket (3,9%).

Más szóval, a legtöbb beteg, aki a kannabiszt hatékony kezelésnek minősítette, nagyobb THC-tartalmú termékeket használt, amelyek a legtöbb államban legálisan elérhetőek, és lényegesen erősebbek, mint a kutatási célokra használt, kormány által termesztett kannabisz.

„Felmérésünk szerint a legkonstansabb változó a 20% vagy annál nagyobb THC-tartalmú, erősebb kannabisz használata volt” – írják a jelentés szerzői. „Ezt a megállapítást azért fontos megjegyezni, mert a kannabisz fájdalomcsillapító hatékonyságával kapcsolatos kutatások nagy része jellemzően olyan kannabisztermékekre vonatkozik, amelyek erőssége 20% THC alatt van. Ezek a kutatások gyakran azt az állítást eredményezik, hogy a THC nem hatékony a fájdalomcsillapításban.”

A szövetségileg jóváhagyott kannabiszkutatás évtizedeken át megkövetelte a tudósoktól, hogy kizárólag a Kábítószer-ellenőrzési Hatóság (DEA) által engedélyezett egyetlen farmon termesztett kannabiszt használjanak. A szakértők régóta kritizálják ennek a „kutatásra használt” kannabisznak a minőségét. Egy tanulmány megállapította, hogy a kormány által használt kannabisz kémiai profilja jobban hasonlít az ipari kenderre, mint a kereskedelmi piacokon kapható kannabiszra.

A kannabisz csökkenti a fájdalmat és a vényköteles gyógyszerek használatát az idegfájdalomban szenvedő betegeknél

A kutatási célú kannabisztermesztés monopóliuma nemrég megtört, mivel a DEA további gyártókat engedélyezett a kannabiszfajták változatosabb skálájának termesztésére. Az új felmérés azonban arra utal, hogy a kannabisz neuropátia elleni hatékonyságával kapcsolatos korábbi kutatások megkérdőjelezhetővé váltak a kizárólag alacsony THC-tartalmú termékek használata miatt.

„Az ezekben a kutatásokban gyakran használt termékek nem reprezentálják azt, amit a kannabiszt használó betegek a rekreációs és gyógyászati ​​piacokon szereznek be” – mondták a szerzők.

A kongresszusi törvényhozók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a tudósok nem férnek hozzá olyan kannabiszhoz, ami azt tükrözi az állami engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban árult készítményeket. Mindkét kamarában több kísérlet is történt a szabályozás reformjára, de ezek még nem zárultak le. És bár Joe Biden elnök tavaly aláírta a kannabisz kutatási folyamatának egyszerűsítését célzó jogszabályt, az intézkedés házbeli változatának azon rendelkezései, amelyek lehetővé tették volna a tudósok számára, hogy a kutatás céljára kiskereskedelmi kannabiszt szerezzenek be, nem szerepeltek a végső törvényjavaslatban.

A Nemzeti Drogabúzus-ellenes Intézet (NIDA) igazgatója, Nora Volkow azt is elmondta, hogy a korlátozás meggátolta a kannabisszal kapcsolatos kockázatok és előnyök kutatását.

Az új NuggMD-tanulmány eredményei – amely arra figyelmeztet, hogy „nem szolgáltat ok-okozati bizonyítékot a kannabisz hatékonyságára a neuropátiás fájdalom kezelésében” – azt is feltárják, hogy a betegek mennyire preferálják az orvosi kannabiszt a különféle alternatív kezelésekkel szemben.

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőséget választanának, ha nem jutnának orvosi kannabiszhoz, több válaszadó válaszolt úgy, hogy nem szedne semmit, és tolerálná a tüneteket (128), ahelyett, hogy opioidokat használna (112). További 36 beteg azt mondta, hogy alkoholt fogyasztanának, bár az ivás néha neuropátiával jár.

„A neuropátia krónikus állapot, amely hosszú távú kezelést igényel” – mondta Brian Kessler, a NuggMD főorvosa. „Sok olyan betegtől hallok, akik aggódnak a súlyos mellékhatások és a függőség kockázata miatt, amikor opioidokat és gyógyszereket, például gabapentint használnak hosszabb ideig. Sok beteg számára az orvosi kannabisz biztonságosabb alternatívát kínál, amely javítja életminőségüket.”

A felmérés kiegészíti az egyre több olyan tudományos irodalommal, amely az orvosi kannabisz előnyeit azonosítja a hagyományos gyógyszerek alternatívájaként.

Például egy 2023-as tanulmány kimutatta, hogy a kannabiszhasználat jobb életminőséggel jár – beleértve a jobb munkateljesítményt, alvást, étvágyat és energiaszintet.

A Coloradói Egyetemen végzett tanulmány azt találta, hogy a kannabisz következetes használata mellett a rákos és a kemoterápiában részesülő betegeknél javulnak a kognitív funkciók és csökken a fájdalom.

Az International Journal of Drug Policy folyóiratban megjelent tanulmány szerint azokban az államokban, amelyek legalizálták az orvosi kannabiszt, jelentősen csökkentek az egészségbiztosítási díjak azokhoz az államokhoz képest, ahol a kannabisz teljesen illegális maradt.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz termékek javítják az egészséggel összefüggő életminőséget a krónikus betegségben szenvedőknél

Kutatás:
https://www.nuggmd.com/blog/new-survey-suggests-medical-cannabis-as-effective-as-opiates-for-neuropathic-pain