Az orvosi kannabisz „hatékony” és „gyorsan ható” a neuropátiás fájdalom kezelésére

Medical Cannabis and Cannabinoids

Egy új tanulmány kutatói szerint az orvosi kannabisz nemcsak hatékony és gyors hatású a neuropátiás fájdalmak kezelésében, hanem kevesebb mellékhatással is rendelkezik, mint a hagyományos gyógyszerek.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/13/medical-cannabis-effective-and-fast-acting-for-neuropathic-pain/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A németországi Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ (UKE Hamburg) tudósai az Algea Care telemedicina platformmal együttműködésben végzett retrospektív tanulmányban az orvosi kannabisz hatásait mérték fel krónikus neuropátiás fájdalomban szenvedő betegeknél.

A Medical Cannabis and Cannabinoids nemzetközi folyóiratban közzétett eredmények 99 eset értékelésén alapulnak, 20 és 81 év közötti német betegeknél.

A vizsgálatban részt vevő betegeknek kannabiszt írtak fel szakorvosok, és a legtöbben kannabisz virágot fogyasztottak 12-22% közötti THC-tartalommal, napi 0,15-1 g maximális dózisban.

A fájdalom intenzitását, az alvászavarokat, az általános állapotot, a mellékhatásokat és a terápia toleranciáját hat utóvizsgálaton értékelték szóbeli interjúkkal. Az adatokat ezután a nem paraméteres Wilcoxon-féle előjeles rang teszt segítségével hasonlították össze a kiindulási értékekkel.

A kannabisz nemcsak a neuropátiás fájdalom és a kísérő alvászavarok kezelésében bizonyult hatékonynak, hanem néhány héten belül jelentős fájdalomcsillapítást figyeltek meg, amely a vizsgálati időszak végéig tartott.

Ráadásul a vizsgálat során nem számoltak be súlyos mellékhatásokról, a megkérdezettek 91%-a szerint a terápia jól tolerálható.

A fájdalompontszám jelentős csökkenése

A kezelés kezdetén a betegek többsége súlyos fájdalmat tapasztalt, az átlagos „fájdalompontszám” 7,5 volt a maximum 10-ből, és a betegek 96%-a számolt be hatnál nagyobb fájdalompontszámról.

Az első ellenőrző látogatáson, amely az orvosi kannabisz használatának megkezdését követő hat héten belül történt, a jelentett fájdalompontszámok csökkenése szignifikáns volt, az új átlagos fájdalompontszám 3,75 volt.

Egy kannabisz alapú gyógyszer felülmúlta a Pfizer gyógyszerét klinikai vizsgálatok során

90%-a állapotjavulásról számol be

Az első utóellenőrzésen a betegek 90%-a számolt be általános állapotának javulásáról.

A vizsgálat csúcspontján, a teljes, hat hónapos megfigyelési időszak alatt 97 beteg (99%) számolt be általános állapotának javulásáról egy vagy több utóvizsgálat során.

A betegek hat utánkövetési konzultációja során a 307 betegből 279 (91%) számolt be arról, hogy pozitívan reagált az orvosi kannabisszal végzett kezelésre.

A hat hónapos vizsgálati időszak alatt nem számoltak be súlyos nemkívánatos eseményekről, bár a lehetséges mellékhatások közé tartozik a pszichózis, a szapora szívverés, a légzési problémák vagy olyan létfontosságú tevékenységek romlása, mint az alvás és a szexualitás.

Ehelyett a betegek enyhébb mellékhatásokról számoltak be – például szájszárazságról (5,4%), fáradtságról (4,8%) és megnövekedett étvágyról (2,7%).

A hagyományos kezelések alternatívája?

Az Algea Care szerint Németországban a gyakorló orvosok mindössze 2%-a írt fel orvosi kannabiszt Németországban.

A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja a kezelés terápiás előnyeit, mint alternatív terápiás lehetőséget, kevés mellékhatással.

Az adatok független tudományos értékelését, amelyet az Algea Care biztosított, Dr. Lan Kluwe és Dr. Said Farschtschi orvos végezte, az UKE Hamburg Neurológiai Osztályáról.

Dr. Julian Wichmann, az Algea Care alapítója és vezérigazgatója, aki közreműködött a tanulmány megtervezésében, megjegyezte: „Az eredmények világossá teszik, hogy az orvosi kannabisz terápia nemcsak hatékony és gyors hatású, hosszú távú pozitív hatással, hanem a hagyományos gyógyszeres kezeléssel ellentétben lényegesen kevesebb mellékhatása van.”

„Az orvosi kannabisz 2017 márciusa óta legális Németországban, de még mindig szerencsétlen és indokolatlan megbélyegzés övezi az orvosi kannabisz használatát. A kihívás ellenére Németországban becslések szerint 250 000 embernek írtak fel orvosi kannabiszt a tünetek széles skálájának enyhítésére – beleértve a migrént, a depressziót, az ADHD-t, az endometriózist, az alvászavarokat és a krónikus fájdalmat.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A magas THC-tartalmú kannabisz virágzat inhalálásával jelentősen javul a betegek életminősége

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/13/medical-cannabis-effective-and-fast-acting-for-neuropathic-pain/