A kannabisz csökkenti a fájdalmat és a vényköteles gyógyszerek használatát az idegfájdalomban szenvedő betegeknél

American Journal of Hospice and Palliative Medicine

A Charcot–Marie–Tooth (CMT) betegség olyan rendellenességek csoportja, amelyekben a motoros, illetve szenzoros perifériás idegek érintettek. A betegség eredménye izomgyengeség, izomsorvadás, valamint az érzékelés elvesztése. A betegség jelei először a láb disztális (törzstől távolabbi) részén, majd később a kézben jelentkeznek.

Az American Journal of Hospice and Palliative Medicine című folyóiratban megjelent adatok szerint a CMT-ben szenvedő betegek gyakran számolnak be arról, hogy a kannabisz használata enyhíti a fájdalmat és csökkenti a vényköteles gyógyszerek iránti igényüket.

A Pennsylvaniai Geisinger Commonwealth School of Medicine kutatói 56 CMT-ben szenvedő beteget vizsgáltak meg.

Az online felmérés 52 feleletválasztós kérdést tartalmazott a demográfiai adatokról, az orvosi kannabisz használatáról, a tünetekről, a hatékonyságról és a mellékhatásokról.

A válaszadók 92%-a azt mondta, hogy a kannabisz legalább 50%-os fájdalomcsillapítást nyújtott. A leggyakoribb válasz a fájdalom 80%-os csökkenése volt. Ezenkívül a válaszadók 80%-a kevesebb ópiát, 69%-a kevesebb altató, 50%-a pedig kevesebb szorongáscsökkentő/antidepresszáns gyógyszer használatát jelentette.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a CMT-ben szenvedő betegek a kannabisz használatából adódó fájdalomtünetek jelentős enyhüléséről számoltak be” – összegezték a szerzők. „Ezek az adatok alátámasztják, hogy prospektív, randomizált, ellenőrzött vizsgálatokra van szükség szabványos adagolási protokollokat alkalmazva a kannabisz potenciális felhasználásának további körülhatárolása és optimalizálása érdekében a CMT-vel kapcsolatos fájdalom kezelésére.”

A felmérés eredményei összhangban vannak számos más tanulmány eredményeivel, amelyek azt dokumentálják, hogy a betegek gyakran használnak kannabiszt fájdalomcsillapításra, és hogy sok beteg vagy csökkenti vagy megszünteti opioidok és egyéb gyógyszerek használatát a kannabiszterápia megkezdése után.

Számos placebo-kontrollos vizsgálat dokumentálja az inhalált vagy párologtatott kannabisz azon képességét, hogy jelentősen csökkenti a fájdalmat különböző betegpopulációkban, beleértve a HIV-fertőzésben, cukorbetegségben, gerincvelő-sérülésben szenvedőket vagy súlyos, kezelésre rezisztens neuropátiában (idegfájdalom) szenvedőket. Ezeket a pozitív eredményeket megismételték a viszonylag alacsony dózisú kannabiszt alkalmazó klinikai vizsgálatok, valamint a növényi eredetű kannabisz kivonatokat alkalmazó kísérletek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A betegek majdnem 90%-a arról számolt be, hogy a kannabisz alapú gyógyszerek csökkentik a fájdalmat, valamint a vényköteles gyógyszerek iránti igényt

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36793224/