Az orvosi kannabisz csökkenti a fájdalmat, valamint függőséget az opioidoktól és a pszichiátriai gyógyszerektől

Cannabis

Egy tanulmány összefüggésbe hozta az orvosi kannabisz használatát a fájdalomszint, valamint az opioidoktól és más vényköteles gyógyszerektől való függőség csökkenésével.

A Floridai Egyetem kutatói három hónapos kísérleti vizsgálatot végeztek a kannabisz hatékonyságának felmérésére középkorú és idősebb krónikus fájdalommal küzdő betegek körében.

Egy hónappal azután, hogy a résztvevők megkezdték az orvosi kannabisz használatát, kitöltöttek egy felmérést, amely részletezte az alternatív kezelési lehetőség előnyeit és mellékhatásait.

A Cannabis című szakértők által lektorált folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint „a legtöbb résztvevő úgy vélte, hogy az orvosi kannabisz általánosságban hatékony a krónikus fájdalom kezelésében”.

A jelentett előnyök közé tartozik a fájdalom és a szorongás csökkenése, a jobb fizikai és mentális működés, jobb alvásminőség és hangulat, valamint a vényköteles gyógyszerektől, köztük az opioidoktól és a benzodiazepinektől való függőség csökkenése.

„A résztvevők javuló fizikai és mentális működésről, valamint a fájdalomcsökkentő és pszichiátriai gyógyszerek kevesebb használatáról számoltak be.”

Egy 51 éves beteg arról számolt be, hogy az orvosi kannabisz „átkozottul hatékony”.

„Már nem használom a járókeretet. A gyógyszereimet [opioid/fájdalomcsillapító] naponta három helyett csak egyszer veszem be, és 30 napja nem szedtem Xanaxot” – mondta.

Mások azt mondták, hogy képesek voltak a kannabiszt bizonyos vényköteles gyógyszerek teljes helyettesítésére használni.

„Egyszerűen nagyszerű. Soha nem használtam még orvosi kannabiszt” – mondta egy 43 éves nő. „A fájdalom miatt nem már gyógyszert szednem, pedig évek óta szedek gyógyszert. Azokat a kábítószereket és más gyógyszereket. Meglepődtem, nem tudtam, hogy ez ennyire segít. Ez tényleg működik.”

A betegek elmondták, hogy a kannabisz fájdalomcsillapításának elsődleges kihívása a hatékony termék vagy adag megtalálása, valamint a mellékhatások, mint a „nem kívánt betépés”, „gyomorproblémák” és a kannabisz által kezelhető korlátozott „fájdalomküszöb”.

Az orvosi kannabisz használata az opioid használat hosszú távú csökkentésével jár

„A közös előnyök közé tartozik a fájdalom intenzitása, a szorongás, valamint a fájdalomtól és pszichiátriai gyógyszerektől való függés csökkentése. Jelentették a fizikai működés, az alvásminőség és a hangulat javulását.”

„Ez a tanulmány olyan előzetes eredményeket nyújtott, amelyek hozzájárulnak az orvosi kannabisz krónikus fájdalom kezelésére használt egyéni tapasztalatok jobb megértéséhez” – mondták a szerzők.

„A nyílt végű interjú rávilágított a betegek szemszögéből származó információkra, amelyek iránymutatást adhatnak a jövőbeni vizsgálatokhoz a betegellátás optimalizálása érdekében.”

„Bár a fájdalomcsillapítás, az alvás minősége, a fizikai és mentális egészség javulását figyelték meg, a lehetséges mellékhatások azonosítása és az optimális kezelési rend meghatározása fontosnak bizonyult” – mondták.

„Véletlenszerű kontrollvizsgálatok és hosszabb távú prospektív tanulmányok biztosítanák a szükséges információkat a biztonságosságról és az adagolásról a közbiztonság előmozdítása érdekében, és lépést tartani az orvosi kannabisz, mint a krónikus fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer iránti növekvő érdeklődéssel.”

Ez az egyik legújabb tanulmány a növekvő mennyiségű tudományos kutatásban, amely a kannabisz fájdalomcsillapító terápiás hatékonyságát mutatja be.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) februárban közzétett tanulmánya például azt találta, hogy azoknál a krónikus fájdalomtól szenvedő betegeknél, akik egy hónapnál hosszabb ideig kaptak orvosi marihuánát, jelentősen csökkent a felírt opioidok mennyisége.

Az AMA egy olyan kutatást is közzétett, amely kimutatta, hogy körülbelül minden harmadik krónikus fájdalomtól szenvedő beteg számol be arról, hogy kannabiszt használ kezelési lehetőségként, és a betegek többsége más fájdalomcsillapítók, köztük opioidok helyettesítésére használta a kannabiszt.

A kannabisz állami szintű legalizálása az opioid-kodein felírásának jelentős csökkentésével is összefüggésbe hozható egy tanulmány szerint, amely a szövetségi kábítószer-ellenőrzési hivatal (DEA) adatait használata fel.

Egy tavaly megjelent tanulmány hasonlóképpen megállapította, hogy ha az embereknek legálisan hozzáférnek az orvosi kannabiszhoz, az segíthet a betegeknek csökkenteni az opioid fájdalomcsillapítók használatát, vagy teljesen abbahagyni a használatukat anélkül, hogy az az életminőséget veszélyeztetné.

Nincs hiány anekdotikus jelentésekből, adatalapú tanulmányokból és megfigyelési elemzésekből, amelyek azt jelezték, hogy egyesek a kannabiszt a hagyományos gyógyszerek, például az opioid alapú fájdalomcsillapítók és az altatók alternatívájaként használják.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A legtöbb beteg csökketi vagy abbahagyja az opioidok használatát az orvosi kannabisz bevezetése után

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10361798/