A kannabiszt fogyasztóknál kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

Phytotherapy Research

A Phytotherapy Research folyóiratban megjelent adatok szerint azoknál a felnőtteknél, akik korábban kannabiszt használtak, kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, mint a nem fogyasztóknak.

Egy iráni kutatócsoport metaanalízist végzett a vonatkozó irodalomról, amely 11 felmérést és négy, több mint 478.000 alanyból álló kohorszt tartalmazott. Arról számolták be, hogy „A T2DM [2-es típusú cukorbetegség] kialakulásának esélye a kannabisznak kitett egyéneknél 0,48-szor kisebb volt, mint azoknál, akik nem voltak kitéve kannabisznak.”

A kutatók feltételezik, hogy a kannabisznak „védő hatása” lehet a cukorbetegség kialakulásával szemben, de óva intek attól, hogy további vizsgálatok hiányában bármilyen végleges következtetést levonjunk.

„Tudomásunk szerint metaanalízisünk a legfrissebb bizonyítékot mutatja be a kannabisz fogyasztása és a [2-es típusú cukorbetegség] közötti összefüggésre vonatkozóan” – fejezték be.

„Tekintettel a kannabisz fogyasztásának növekvő tendenciájára és a kannabisz fogyasztásának legalizálására, egyre nagyobb szükség van prospektív longitudinális randomizált tanulmányok tervezésére, amelyek a kannabisz fogyasztásának őszinte hatásait vizsgálják, és gyakorlati iránymutatásokat adnak a kannabiszhasználat kezeléséhez.”

Számos korábbi megfigyeléses tanulmány összefüggést mutatott ki a kannabiszhasználat, valamint az elhízás és a felnőttkori cukorbetegség kisebb valószínűsége között. Az év elején közzétett placebo-kontrollos vizsgálati adatok arról számoltak be, hogy a növényi eredetű kannabinoid kivonatok használata jelentősen javítja a cukorbetegek vércukor- és koleszterinszintjét.

Klinikai vizsgálat: A CBD/THC kombináció szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet 2-es típusú cukorbetegeknél

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37526051/