THC és THCV: Mi a különbség?

A tetrahidrokannabinol (THC) és a tetrahidrokannabivarin (THCV) egyaránt kannabinoidok, amelyek megfelelő dózisban kölcsönhatásba léphetnek a szervezet endokannabinoid receptoraival, hogy pszichoaktív hatásokat váltsanak ki.

De nagyjából itt ér véget a hasonlóság. A hasonló nevük ellenére a kettő különböző szülőmolekulákból származik, különböző dózisokban eltérő hatásokat váltanak ki, és természetesen drámaian eltérő szinten vannak jelen a kannabisznövényen belül.

Mi az a THCV?

A THCV a THC analógja. A két molekula nagyon hasonlónak tűnik, de a THCV szénhidrogénlánca valamivel rövidebb, mint a THC.

De bár mindkét molekula hasonlónak tűnhet a felszínen, valójában teljesen más szülőmolekulákból és kémiai útvonalakból származnak.

A THC, valamint más jól ismert kannabinoidok, köztük a kannabidiol (CBD) és a kannabikromén (CBC), a kannabigerolsavból (CBGA) származnak. Maga ez a prekurzor sav az olivetolsav és a geranil-pirofoszfát reakciójában szintetizálódik.

A THCV és savas formája, a tetrahidrokannabivarinsav (THCVA) kiindulási molekulája a kannabigerovarinsav (CBGVA), amely akkor képződik, amikor a geranil-pirofoszfát reagál divarinolsavval a CBGA-t termelő olivetolsav helyett. Mind a CBGVA, mind a CBGA hasonló reakción megy keresztül egy THC-szintáz enzimmel, és ezt követően dekarboxilezve THCV-t, illetve THC-t képez.

Magas dózisban a THCV a THC-hez hasonlóan hathat a szervezet CB1 kannabinoid receptorának agonistájaként (aktiváló), bár a THCV hatásai sokkal gyengébbek. De döntő fontosságú, hogy bizonyíték van arra is, hogy a THCV alacsonyabb dózisokban is CB1 receptor antagonistaként (blokkoló) viselkedhet, ami azt jelenti, hogy képes csillapítani a THC néhány kevésbé kívánatos hatását, amelyeket CB1 receptorok közvetítenek, például a gyengébb motoros kontroll, a csökkent kognitív funkciók, és a fokozott étvágy.

Mint minden kannabinoid esetében, a kannabisz virágban jelenlévő THCV mennyisége nagymértékben változhat a fajta genetikájától függően, mivel a CBGVA-t alkotó reakciókat a növényfaj természetes enzimei katalizálják. Úgy tűnik, hogy a THCV az Afrikából származó fajtákban elterjedtebb, ilyen például a Durban Poison, de számos olyan fajta is létezik, amelyeket kifejezetten az átlagosnál magasabb szintű THCV termelés érdekében kereszteztek.

De a genetika önmagában nem tudja garantálni, hogy egy adott fajta nagyobb mennyiségű THCV-t tartalmaz; a legjobb módja annak, hogy ellenőrizzük az adott termékhez tartozó címkét és/vagy laboreredményeket. Míg a kannabinoid laborvizsgálatok egyes nagy áteresztőképességű formái rutinszerűen nem szűrik ki a THCV-t, vannak olyan nagy érzékenységű és nagy felbontású módszerek, amelyek lehetővé teszik a THCV-tartalom, valamint más gyakran előforduló kannabinoidok gyors és egyszerű elemzését.

A kevésbé ismert kannabinoidok elismert terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek

A THCV lehetséges előnyei

A THCV-t játékosan a kannabinoidok „versenyautójának” vagy „sportkocsijának” nevezik, mivel a nagy dózisok állítólag rövid ideig tartó, de nagyon energikus érzést adnak a felhasználóknak. A vegyületet számos egyéb fiziológiai hatással is összefüggésbe hozták, amelyek figyelemre méltó perspektívát jelentenek a kannabisz orvosi kutatásában is.

Étvágytalanság és elhízás

A CB1-receptorok működését gátló képessége az étvágyszabályozás kutatásának különös fókuszába helyezte ezt a kannabinoidot. Kutatások kimutatták, hogy a THCV alacsony, 5-7,5 milligrammos dózisa hatékonyan csökkentheti az étvágyat, míg más tanulmányok arra utalnak, hogy a vegyület képes lehet javítani az agy bizonyos területein az összeköttetést, amelyek bizonyos elhízott embereknél megváltoztak.

Míg a THCV dokumentált étvágycsökkentő hatása az elhízás elleni küzdelem szempontjából érdekes, az is fontos, hogy a kannabiszhasználók, akik már alultápláltak, étvágytalanság miatt kezelés alatt állnak, vagy akiket más okból kezelnek alacsony étvágy miatt, tudatában legyenek ennek a hatásnak.

Cukorbetegség

Kiderült, hogy a THCV valamivel magasabb, 10-20 milligrammos dózisai elősegítik a vércukorszint szabályozását, és csökkenthetik a szervezet inzulinrezisztenciáját – ez a cukorbetegség újszerű kezelési módjaként teszi érdekessé ezt a kannabinoidot.

Számos tanulmányt végeztek a THCV hatásáról a cukorbetegséggel kapcsolatos különböző jellemzőkre, köztük számos randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatot. Egy ilyen vizsgálat, amelyet az American Diabetes Association folyóiratában, a Diabetes Care-ben tettek közzé, arra a következtetésre jutott, hogy a THCV „új terápiás szert jelenthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek glikémiás kontrolljában”, miután megállapította, hogy a vegyület jelentősen javította a hasnyálmirigy-sejtek működését, miközben a vizsgálatban résztvevők számára jól tolerálható.

Klinikai vizsgálat: A THCV csökkenti a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegeknél

Gyulladáscsökkentő

A THCV másik jól dokumentált kutatási területe az, hogy erős gyulladáscsökkentő hatás.

A British Journal of Pharmacology című folyóiratban megjelent 2010-es tanulmány, amely a THCV azon képességét vizsgálta, hogy aktiválja a szervezet kannabinoid receptorait, és megállapította, hogy a vegyület képes csökkenteni a gyulladás jeleit és a kapcsolódó gyulladásos fájdalmat egerekben – részben a CB1 és/vagy CB2 receptorokra gyakorolt hatása révén.

A közelmúltban a THCV megjelent egy tanulmányban, amely részletezi egy kannabinoid készítmény gyulladáscsökkentő hatását a Covid-19-hez kapcsolódó tüdőgyulladás kezelésében. A Scientific Reports című Nature folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kannabinoidok CBD-ben gazdag frakciója, köztük a kannabigerol (CBG) és az alacsony dózisú THCV „klinikai értékkel bír” a Covid-19-hez kapcsolódó gyulladás csökkentésében a tüdő epiteliális sejtjeiben.

A kutatók azonban azt is észrevették, hogy ez a frakció a makrofágokban gyulladáskeltő aktivitással jár, ami potenciálisan a súlyos Covid-19 betegeknél megfigyelhető „citokinvihar” súlyosbodásához vezethet. Ennek eredményeként a tanulmány szerzői rendkívüli óvatosságra intenek, amikor azt javasolják, hogy a kannabisz hasznos lehet a Covid-19-betegek számára, amikor egyértelműen további kutatásra és tanulmányozásra van szükség. Ismételten hangsúlyozni kell, hogy egyetlen egészségügyi személyzet vagy beteg sem használhat kannabiszt a Covid-19 megelőzése vagy kezelése céljából.

Epilepsziás rohamok és motoros kontroll

A rohammegelőzés a legjelentősebb kannabinoidokkal, például a THC-vel és a CBD-vel kapcsolatos kutatások egyik felkapott pontja. Mellettük a THCV-t is vizsgálják, mint potenciálisan hasznos görcsoldó szert.

Egy 2010-es tanulmány, amely in vitro vizsgálta THCV-t is az epilepsziás aktivitás agyszeletmodelljén, valamint a CB1 receptor kötődési tesztben és egy általános vizsgálatban laboratóriumi patkányokon, azt találta, hogy a THCV jó antiepileptikus és görcsoldó hatást fejt ki, ha roham alatt adják be, vagy rendszeres megelőző gyógyszerként. Bár jelenleg már léteznek kannabinoid készítmények, amelyeket egyes gyógyszer-rezisztens epilepsziák kezelésére már jóváhagytak több országban, a THCV potenciálisan érvényes alternatíva lehet, ha a jövőbeni klinikai vizsgálatok során hasonlóan ígéretes.

Az epilepszia nem az egyetlen neurológiai rendellenesség, amelyet a THCV lehetséges kezeléséhez kötnek. A Parkinson-kór patkánymodelljét alkalmazó kísérleti vizsgálat megállapította, hogy a THCV-vel végzett akut kezelés képes volt csillapítani a Parkinson-kórhoz kapcsolódó motoros gátlást. A THCV krónikus adagolása késlelteti a betegség progresszióját is azáltal, hogy lassítja az idegsejtek elhalását a középső agyban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Mi az a CBDV (kannabidivarin)?