„Minden kannabinoid anyja” – epilepszia ellenes vegyületek a kannabiszban

British Journal of Pharmacology

A tudósok felfedezték, hogy három ritka kannabinoid csökkenti az epilepsziás rohamokat egerekben.

A Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics csapata a Dravet-szindróma, a gyermekkori epilepszia egy kezelhetetlen formája elleni jobb kannabisz alapú kezelés kifejlesztésén dolgozik.

A Sydney-i Egyetem farmakológusainak kutatásai új betekintést nyújtanak abba, hogy a kannabiszkivonatok hogyan működhetnek az epilepszia kezelésében.

A tanulmány először számol be arról, hogy a kannabiszban található három savas kannabinoid csökkentette a rohamokat a Dravet-szindróma egérmodelljében, amely a gyermekkori epilepszia kezelhetetlen formája.

A tanulmány a British Journal of Pharmacology folyóiratban jelent meg.

„A 19. század elejétől a kannabiszkivonatokat a nyugati orvoslásban rohamok kezelésére használták, de a kannabisztilalom akadályozta a tudomány fejlődését” – mondta Jonathon Arnold, a Cannabinoid Therapeutics Lambert Initiative és a Sydney Pharmacy School docense.

A CBD hatékonysága az epilepszia ellen idővel növekszik

“Most meg tudjuk vizsgálni, hogyan adaptálhatók a növényben található vegyületek a modern terápiás kezelésekben.”

2015-ben Barry és Joy Lambert történelmi mértékű adományt adtak a Sydney-i Egyetemnek a gyógyászati ​​kannabisz és a kannabinoid terápiák tudományos kutatásának előmozdítása érdekében. Barry és Joy unokája, Katelyn Dravet-szindrómában szenved, amely gyakori rohamokkal jár, és késlelteti a kognitív és motoros fejlődést. A hagyományos terápiák gyakran nem biztosítanak megfelelő kontrollat a rohamok felett, és a betegek életminősége folyamatosan romlik.

A Lambert család elmondása szerint drámai javulást tapasztaltak Katelyn egészségében egy kannabiszkivonat használatával, és a kannbisszal történő terápiás kezelés lelkes támogatóivá váltak. Azt is szerették volna jobban megérteni, hogyan működik a kannabisz az epilepszia és más betegségek kezelésében.

„Miután kannabiszolajat használtunk a kezelésére, visszakaptuk a lányunkat. Ahelyett, hogy az állandó rohamoktól tartanánk, reménykedhetünk abban, hogy a lányunnak olyan élete lehet, amit érdemes élni. Mintha a zaj kitisztult volna az elméjéből, és így fel tudott ébredni. Katelyn ma nagyon élvezi az életét” – mondta Michael Lambert, Katelyn apja.

2015-ben a Lambert Initiative létrehozott egy preklinikai epilepsziás kutatási programot, amely segít megérteni, hogy a kannabiszkivonatok, több száz bioaktív molekula keverékei, miért görcsoldó hatásúak.

Professzor Arnold egyetemi docens elmondta: „Kutatási programunk szisztematikusan teszteli, hogy a kannabisz különböző összetevői csökkentik-e a rohamokat a Dravet -szindróma egérmodelljében. Először a vegyületek egyéni tesztelésével kezdtünk, és számos, antikonvulzív hatású kannabisz-összetevőt találtunk.”

“Ebben a legújabb cikkben három ritkább kannabinoid görcsoldó hatását írjuk le, amelyek mindegyike kannabinoid sav.”

A CBDA antikonvulzív hatást mutat patkányokban

A savas kannabinoidok azok a kannabinoidok, amelyek a növényben bioszintetizálódnak, és megtalálhatók az epilepsziás gyermekek kezelésére használt kézműves kannabiszkivonatokban. Az egyik ilyen kannabinoid, a kannabigerolsav (CBGA) az „összes kannabinoid anyja”, mondta professzor Arnold, mivel ez az előmolekula az ismertebb kannabinoidok, például a kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC) létrehozásához.

„A kannabinoid savak bőségesen megtalálhatók a kannabiszban, de sokkal kevesebb tudományos figyelmet kaptak. Még csak most kezdjük megérteni a terápiás potenciáljukat” – mondta Arnold.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Lyndsey Anderson elmondta: „Azt találtuk, hogy a CBGA hatékonyabb a CBD-nél a lázas esemény által kiváltott rohamok csökkentésében a Dravet-szindróma egérmodelljében. Bár a nagyobb CBGA-dózisok rohamfokozó hatást gyakoroltak más rohamtípusokra, kiemelve ennek a kannabisz-összetevőnek a korlátozottságát. Azt is megállapítottuk, hogy a CBGA számos epilepsziával kapcsolatos gyógyszercélpontot befolyásol.”

A csapat folytatja kutatásait, remélve, hogy jobb kannabisz alapú kezelést dolgozhat ki a Dravet-szindróma kezelésére. A közösségben sokan szilárdan hisznek abban, hogy a kannabisz összetevőinek teljes spektruma együttműködik valami egyedülállóan terápiás hatást.

„Egyenként már felmértük a kannabinoidokat, és most azt vizsgáljuk, mi történik, ha újra összerakjuk őket. Valóban fennáll annak a lehetősége, hogy ezek az egyes görcsoldó kannabinoidok jobban működnek, ha kombinálják őket” – mondta Dr. Anderson.

Barry Lambert elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk a Lambert Initiative kutatói által végzett munkára, amely világviszonylatban is vezető szerepet tölt be a kannabinoidkutatásban, és különösen üdvözöljük a ‘minden kannabinoid anyjával’ kapcsolatos közelmúltbeli eredményeket.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Mi az a CBG?

Forrás:
https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2021/10/05/mother-of-all-cannabinoids-anti-seizure-compounds-cannabis.html