Egy kannabisz alapú gyógyszer felülmúlta a Pfizer gyógyszerét klinikai vizsgálatok során

A Zelira Therapeutics kutatása sikeresen bebizonyította, hogy a diabetikus idegfájdalmak kezelésére szabadalmaztatott kannabinoid gyógyszere, a ZLT-L-007 felülmúlja a Lyrica, a Pfizer piacvezető gyógyszerének a hatékonyságát.

A felsővonalbeli eredmények azt mutatják, hogy a kannabisz gyógyszert (ZLT-L-007) kapó betegek esetében jelentősen csökkent a fájdalompontszám (NRS), ami a tünetek súlyosságának egyértelmű csökkenését jelzi. Amellett, hogy bebizonyította hatékonyságát, a kannabisz gyógyszer lenyűgöző biztonságot és tolerálhatóságot mutatott be, sőt bizonyos esetekben meghaladta a Lyrica (pregabalin) fájdalomcsillapító képességét. A biztonságosság és hatásosság kettős esetében nem jegyeztek fel súlyos mellékhatást, ami elérte az elsődleges biztonsági végpontot.

A klinikai vizsgálat, amely egy aprólékosan kidolgozott, több karból álló, fej-fej összehasonlítást végzett diabéteszes idegfájdalmak ellen, a ZLT-L-007-et hasonlította össze a Lyricával, egy olyan gyógyszerrel, amelynek történelmi éves csúcsforgalma 5 milliárd dollár. A cél annak felmérése volt, hogy a ZLT-L-007 képes-e versenyezni a Lyrica megállapított fájdalomcsillapító tulajdonságaival.

Az elsődleges sikere mellett a ZLT-L-007 másodlagos végpontokat is elért, többek között jelentős csökkenést a vizuális analóg skála (VAS) és a McGill-féle fájdalom kérdőív pontszámokban. A Zelira Therapeutics vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója, Dr. Oludare Odumosu ezt a Zelira szigorúan tudományos és adatvezérelt megközelítésének bizonyítékaként üdvözölte a szabadalmaztatott kannabinoid alapú gyógyszerek fejlesztésében.

A ZLT-L-007 sikerét a Zelira innovatív Zyraydi technológiája segítette elő. Ez a technológia lehetővé teszi egy könnyen lenyelhető, gyógyszerészeti minőségű, 2-es méretű kapszula előállítását, amely egyszerű, de hatékony fájdalomcsillapító megoldást kínál a betegeknek.

A Zelira azt tervezi, hogy a 2023-2024-es időszakban további betekintést ad a teljes tanulmányból. Az eredmények alátámasztják a Zelira sikeres stratégiáját, amely előkészíti az utat a jövőbeni FDA klinikai vizsgálatokhoz, és potenciálisan a ZLT-L-007 hatósági jóváhagyásához.

A betegek majdnem 90%-a arról számolt be, hogy a kannabisz alapú gyógyszerek csökkentik a fájdalmat, valamint a vényköteles gyógyszerek iránti igényt

Lenyűgöző eredmény

Dr. Oludare Odumosu elmondta, hogy a meggyőző eredmény önbizalmat ad a vállalatnak ahhoz, hogy értékelje a ZLT-L-007 további előrehaladását az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) hivatalos klinikai vizsgálatai felé.

„Ennek az egyedülálló összehasonlító vizsgálatnak az eredményei alátámasztják kezeléseink kivételes hatékonyságát a fájdalom kezelésében, és a ZLT-L-007 bizonyította a fájdalom súlyosságának legjelentősebb csökkenését, különösen a 60 napos és a 90 napos követési időszakban” – mondta.

„Különösen büszkék vagyunk arra, hogy pozitív eredményeket hozott az elsődleges biztonsági végpontunk tekintetében… tökéletesen illeszkedik stratégiánkhoz, miszerint tudományosan szigorú és klinikailag validált adatokat állítunk elő szabadalmazott, védett kannabinoid alapú gyógyszereinkről.”

A cég elnöke Osagie Imasogie elmondta, hogy az eredmények különösen jelentősek, mivel a Lyrica széles körben elismert, több milliárd dolláros bevételt generál.

„Ez a tanulmány egyértelműen jelezte új termékünk piaci potenciálját, amely felülmúlta a Lyrica által kínált fájdalomcsillapítás szintjét” – mondta.

„Vállalatunk továbbra is a betegek segélynyújtására és új, kannabinoid eredetű gyógyszerek létrehozására összpontosít, hogy klinikailag hitelesített, biztonságos és hatékony megoldásokat biztosítson a rászoruló betegeknek, számos terápiás területen.”

Az eredmények következményei

A kísérleti eredmények nemcsak a Zelira sikerét jelzik, hanem egy evolúciós lépést a kannabisz-alapú gyógyszeripar számára is, amely tovább tereli azt a mainstream elismerés és elfogadás felé.

Dr. Bryan Doner, a kutatás vezetője szerint az eredmények „hihetetlenül ígéretesek és izgalmasak” a betegek számára.

„Ezzel a szigorúan megtervezett vizsgálattal bebizonyítottuk, hogy a ZLT-L-007 biztonságos, hatékony és jól tolerálható alternatíva azoknak a betegeknek, akik általában Lyrica szintű fájdalomcsillapításra vágynak.”

„Különösen örülök annak, hogy a felsővonalbeli adatok szerint nem jelentettek súlyos mellékhatásokat, és a résztvevők vérnyomása és más létfontosságú biztonsági eredményei nem változtak, ami megerősíti, hogy a ZLT-L-007 egy jól tolerálható termék, amely jelentős fájdalomcsillapítást nyújt azon túl, amit a Lyrica tud nyújtani” – tette hozzá Dr. Doner.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz csökkenti a fájdalmat és a vényköteles gyógyszerek használatát az idegfájdalomban szenvedő betegeknél

Források:
https://www.msn.com/en-us/money/news/this-cannabis-based-drug-has-outperformed-pfizer-s-lyrica-in-clinical-trials-a-new-dawn-for-diabetic-nerve-pain-management/ar-AA1bXeYT
https://smallcaps.com.au/zelira-therapeutics-diabetic-nerve-pain-drug-outperforms-pfizer-lyrica/