Az egészségbiztosítási járulékok csökkennek az orvosi kannabisz legalizálását követően

International Journal of Drug Policy

Az International Journal of Drug Policy című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az orvosi kannabisz használatát leglizáló államokban jelentősen csökkentek az egészségbiztosítási járulékok azokhoz az államokhoz képest, ahol a kannabisz teljesen illegális maradt.

Az amerikai biztosításfelügyeletek országos szövetsége (National Association of Insurance Commissioners – NAIC) egy évtizednyi magán-egészségbiztosítási adatait elemezve a kutatók megállapították, hogy egy államban az orvosi kannabisz törvény bevezetését követő években a járulékok drámai mértékben csökkentek.

Míg a csökkentés közvetlenül a bevezetést követően csekély volt, a tanulmány megállapította, hogy hét évvel később az éves díjak 1663 dollárral (600 ezer forint) csökkentek a kontrollcsoport államaihoz képest. Hasonló csökkenés volt megfigyelhető nyolc év (1542 dollár) és kilenc év (1626 dollár) után, ami azt jelzi, hogy a csökkenés az idő múlásával meglehetősen stabil volt.

„Bár a hatás csak hét évvel az orvosi kannabisz törvény bevezetése után kezdődik” – következtetnek a szerzők – „jelentős csökkenés tapasztalható az egészségbiztosítási járulékokban” azokban az államokban, amelyek legalizálják az orvosi kannabiszt.

„A biztosítások összevonása és a közösségi minősítés természetéből adódóan – teszik hozzá –, ezeket a megtakarításokat a kannabiszhasználók és a nem használók egyaránt tapasztalják.”

Amint arra a tanulmány szerzői rámutatnak, a megállapítások aláássák azt az aggodalmat, hogy a legalizálás növeli az egészségügyi költségeket. „Az orvosi kannabisz legalizálásával kapcsolatos kezdeti aggodalmak, amelyek az orvosi ellátás költségeinek növekedéséhez vezetnek, ami a magasabb biztosítási díjakban tükröződne, megalapozatlannak tűnnek” – írták.

A kutatók kifejezetten az egyéni magán egészségügyi csomagokat vizsgálták, nem pedig a munkáltató által szponzorált biztosítási csomagokat vagy a Medicaid-et. A tanulmány megjegyzi, hogy az egészségbiztosítási kiadások az Egyesült Államokban a háztartások átlagos költségvetésének 16-34 százalékát teszik ki.

Más változók ellenőrzése érdekében a szerzők azokra az államokra összpontosítottak, ahol csak az orvosi kannabisz volt legális, kizárva az elemzésből azokat az államokat, ahol már érvényben volt a felnőttkori használat legalizálása. Eközben a kontrollcsoportba tartozó államok közé tartoztak azok, ahol nem leglizálták az orvosi kannabiszt, vagy azok, ahol már legális, de még nem vezették be a szabályozást.

A szerzők elismerték, hogy különbség mutatkozik a díjcsökkentésben attól függően, hogy egy állam milyen korán hajtotta végre az orvosi kannabisz legalizálását, bár további vizsgálatra van szükség. „A korai, középső vagy késői legalizáló államokban, úgy tűnik, hogy a járulék kismértékben emelkedik a hatályba lépést követő második teljes évben. A korai legalizálást végző államokban azonban továbbra is csökkennek a díjak a 3-tól 9-ig, míg a középső államokban a 3. év után mérséklődtek a járulékok.”

A tanulmány szerzői továbbá úgy becsülték, hogy „ha az orvosi kannabiszról szóló törvényeket nemzeti szinten, konzervatív módon léptetik életbe, akkor legalább 16,8 milliárd dolláros megtakarítást várhatunk.”

Az orvosi kannabisz legalizálása az orvosok opioidok utáni kifizetéseinek „jelentős csökkenéséhez” kapcsolható

Az új dokumentum a tilalom megszüntetésével összefüggő lehetséges közegészségügyi előnyök azonosítására irányuló, egyre növekvő számú kutatást egészít ki. Számos tanulmány például azt találta, hogy az orvosi kannabiszt használó államokban lényegesen alacsonyabb a felírt opioidok aránya. Az év elején egy jelentés megállapította, hogy a felnőttkori használat legalizálása szintén összefügg az „opioid-kereslet csökkenésével”.

Márciusban egy külön tanulmány megállapította, hogy azokban az államokban, ahol a legális az orvosi kannabisz, alacsonyabbak voltak az orvosoknak opioidok utáni kifizetései – egy másik jelzés, hogy a betegek kannabiszt használnak a vényköteles gyógyszerek alternatívájaként.

Egyéni szinten az International Journal of Drug Policy című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kannabisz jelentősen csökkentette az opioid utáni sóvárgást azoknál, akik vény nélkül opioidokat fogyasztanak, ami arra utal, hogy a legális kannabiszhoz való hozzáférés kiterjesztése több ember számára biztosíthat biztonságosabb helyettesítőt.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) januárban közzétett tanulmánya eközben megállapította, hogy a krónikus fájdalommal járó betegek nagyjából egyharmada számol be arról, hogy kannabiszt használ kezelési lehetőségként, és a csoport többsége más fájdalomcsillapítók helyettesítésére használta a kannabiszt, beleértve az opioidokat is.

Egy külön AMA-tanulmány összefüggést talált az orvosi kannabisz állami szintű legalizálása és az opioidok felírásának, valamint használatának jelentős csökkenése között bizonyos rákos betegek körében.

Egy szeptemberben közzétett tanulmány megállapította, hogy az orvosi kannabiszhoz legális hozzáférés biztosítása az embereknek segíthet csökkenteni vagy abbahagyni az opioid fájdalomcsillapítók használatát életminőségük veszélyeztetése nélkül.

Ugyanebben a hónapban egy másik tanulmány megállapította, hogy a gyógyszeripart súlyos gazdasági csapás érte, miután az államok legalizálták a kannabiszt – minden legalizálási eseményenként átlagosan közel 10 milliárd dolláros piaci veszteséget okozva a gyógyszergyártóknak.

A tanulmány szerzői Amanda C. Cook, a Bowling Green State University közgazdászprofesszora volt; E. Tice Sirmans, az Illinois Állami Egyetem pénzügyi, biztosítási és jogi tanszékének professzora; és a Kelet-Michigani Egyetem közgazdász professzora, Amanda Stype.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabisz legalizálása csökkenti a gyógyszeripari cégek értékét

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955395923001901?via%3Dihub