A kannabisz hatásosabb fibromyalgia kezelésére, mint a receptre kapható gyógyszerek

Canadian Medical Association Journal, National Pain Foundation

A becslések szerint öt millió amerikai számára a fájdalom, a fáradtság és a depresszió gyakran egy életforma. Ők fibromyalgiában (FM) szenvednek, ami egy ismeretlen eredetű krónikus fájdalom állapot. Bár az amerikai Élelmiszer és Drog Ügynökség (FDA) jóváhagyott néhány gyógyszert az FM tüneteinek kezelésére, sok beteg arról számolt be, hogy ezek a vényköteles tabletták kevés megkönnyebbülést nyújtanak. Ezzel szemben egyre több FM beteg talál hatékony enyhülést az orvosi kannabisszal.

Ezt mutatják egy friss online felmérés eredményei amit több, mint 1300 alanyon végzett a Nemzeti Pain Alapítvány és NationalPainReport.com . A megkérdezettek közül, 379 alany mondta azt, hogy terápiás céllal használja a kannabiszt. 62 százalékuk értékelte az anyagot “nagyon hatékonynak” az állapotuk kezelésében. Csak öt százaléka mondta azt, hogy a kannabisz “nem működik egyáltalán.”

Összehasonlításképpen az FM betegek közül, akik használtak Cymbalta-t (Duloxene), csak nyolc százalék ítélte a gyógyszert “nagyon hatékonynak” és 60 százalék azt mondta, hogy “nem működik egyáltalán.” Azok közül, akik használtak Lyrica-t (Pregabalin), tíz százalék azt mondta, hogy a gyógyszer “nagyon hatékony ” szemben a 61 százalékkal, akik nem jelentettek megkönnyebbülést. Azok között, akik használtak Savella/t (Milnacipran), tíz százalék ítélte a gyógyszert hatékonynak és 68 százalék azt mondta, hogy hatástalan.

“Én semi mast nem találtam ami működött volna, csak a kannabiszt”, magyarázta az egyik beteg a felmérésben. “Semmi más, csak az orvosi kannabisz adta a legnagyobb csökkentést a fájdalomban és a mentális problémákban”, írta egy másik.

A felmérés eredményeit Dr. Mark Ware kommentálta – a családi orvoslás és az anesztézia egyetemi docense a montreali McGill Egyetemen – írta a Nemzeti Fájdalom Jelentés: “Nagy szükségünk van valakire aki előlép és kutatja ezt a lehetőséget a kannabisz hatékonyságáról.”

Ware, akinek saját klinikai kutatása bebizonyította az inhalált kannabisz hatásosságát olyan alanyoknál akiknek nehezen kezelhető makacs fájdalomuk volt, hozzátette: “A tudományos magyarázat ott van. Van néhány korai előzetes koncepciót bizonyító klinikai vizsgálat, amelyek bemutatják, hogy a kannabisz hatékony lehet. Most ez a tanulmány plusz súlyt tesz hozzá, mivel a betegek arról számolnak be, hogy a kannabisz jobb, mint a jelenlegi terápiák. Úgy gondolom, hogy ez valóban ösztönözhetné a kutatókat, hogy vessenek egy kemény pillantást a klinikai vizsgálatokra és, hogy elkezdjék sokkal részletesebben felfedezni.”

Egyes kutatók már elkezdték. 2006-ban német tudósok számoltak be arról, hogy az orális adagolású THC jelentősen csökkenti mind a krónikus mind a kísérletileg előidézett fájdalomat fibromyalgia betegekben. Az alanyok a vizsgálatban napi dózisban adagoltak 2,5-15 mg THC-t , de nem kaptak más fájdalomcsillapítót a vizsgálat során. Azok a résztvevők, akik befejezték a vizsgálatot, mindenki jelentős csökkenést jelentett a napi fájdalomban és az elektronikusan okozott fájdalomban is.

A közelmúltban, spanyol kutatók értékelték a kannabisz kezelést fibromyalgiára. A felületes áttekintése Az eredmények futólagos áttekintése jelzi, hogy miért részesíti olyan sok az FM beteg a kannabiszt előnyben a tablettákkal szemben.

A kutatók beszámoltak róla, hogy: “A kannabisz használata jótékony hatásokkal társult néhány FM tünet esetében. …Két órával a kannabisz használat után, a VAS (Vizuális Analóg Skála) pontszámok a fájdalom és a merevség statisztikailag jelentős csökkenését mutatták, a relaxáció javulását és növekvő aluszékonyságot és a jó közérzetet kozott.”

A következtetésük, “A FM tüneteinek jelentős javulását figyeltünk meg azoknál a betegeknél akik kannabiszt használtak ebben a tanulmányban, bár volt egy változékonysága a mintáknak. Ez az információ, valamint a klinikai vizsgálatok bizonyítékai, együtt az endokannabinoid rendszer feltörekvő ismeretével és a stressz rendszer szerepével a FM patofiziológiájában, a szenvedő betegek egy új megközelítését szorgalmazza.”

Forrás:
http://www.alternet.org/drugs/yet-another-disease-responds-better-marijuana-prescription-drugs