Kannabisz gyerekeknek – Izraeli úttörők orvossága

Yanif Eshed őszintén hisz abban, hogy a kannabisz a gyermekek számára is hatásos gyógyszer. 

Eshed 9 éves fiát Aviel-t, csontvelőrák ellen kezelik, a Sheba Medical Center-ben, Izrael legnagyobb kórházában. Az intézmény egyedülálló abban a tekintetben, hogy állami tulajdonban van és a betegek THC és CBD olajat, valamint kannabisz pirulákat fogyaszthatnak a helyszínen. Yanif Eshed a CNBC-nek elmondta, ha előbb értesült volna az orvosi kannabiszról, akkor nélkülözhető lett volna, Aviel 6 hónapig tartó kemoterápias kezelése. 

“Nem tudtam azt, amit most tudok.”, nyilatkozta a CNBC-nek Eshed. “Ha valaki már az elejen felvilágositott volna, hogy van egy ilyen lehetőség is, akkor a több hónapig tartó fájdalmas kezelést teljesen elhagyhattuk volna.”

Az orvosi kannabisz, becslések szerint Izraelben 40 millió dolláros (11 milliárd forint) iparág, és az elemzések szerint hozzájárult az amerikai orvosi kender üzlet kialakulásához is, ami csak ebben az évben várhatóan eléri a 2 milliárd dolláros (560 milliárd forint) értéket.

Treating kids and elderly with cannabis in Israel from CNBC.

Az USA-n belül és azon kivül is számos doktor vonja kétségbe a szer hatékonyságát, és több kutatást szorgalmaznak, a széleskörű legalizáció bevezetése előtt. Növekvő számú kutatás azt mutatja, hogy a rekreációs céllal fogyasztott szer, károsithatja a fiatalok egészséges szellemi fejlődését.

Az orvosi kannabisz törvényi szabályozasa szövetségi szinten még nincs kész az USA-ban, de Izraelben már országszerte legális. Az ország legnagyobb beszállitója a Tikum Olam nevű társaság, amit Tsachi Cohen alapitott 2006-ban azzal a céllal, hogy egy olyan emberbaráti céget hozzon létre, ami betegek számára téritésmentesen kézbesiti a gyógyszert. Cohen az első termesztési engedélyét 2007-ben kapta meg az Izraeli Egészségügyi Minisztériumtól. 
A helyi kórházakban tapasztalt kezdeti sikerek után, a cég izraeli, palesztin és nemzetközi szervezetekhez fordult, hogy lehetővé tegye a beteg gyerekek kannabisszal történő kezelését, a határokon belül és a palesztin fennhatósag alatt álló területeken is. 

Izraellel ellentétben, Palesztinában a kender gyógyszerként történő felhasználása még mindig erősen megbélyegzett dolog.

“Van egy szakképzett arab-izraeli ápolónk, aki folyékonyan beszél arabul és számos palesztin gyermeket kezelünk Ramallahból valamint Gázából, ők a rákos megbetegedésük miatt kapnak kezelést nálunk.” – mondta a CNBC-nek Eran a Tikum Olam szóvivője. 

A Tikum Olam nagyjából 4000 (mára több mint 25.000 a ford.) pácienssel rendelkezik, ez körülbelül harminc százaléka az izraeli orvosi kannabisz fogyasztóknak. A cégnek 60 alkalmazottja van, köztük ápolók, orvosok, kutatók és agronómusok is. 

A legtöbb kezelt számara, a havi gyógyszer adag 100 dollárba (28.000 forint) kerül, valamit egy egyszeri, 40 dolláros összegért, a betegek kapnak egy konzultációt, ami a szer helyes orvosi használatáról szól. Ezeket az árakat az Izraeli Egészségügyi Minisztérium határozta meg és ugyanez a szerv adja ki az engedélyeket is a rászoruló betegeknek, hogy orvosi kannabiszhoz jussanak. A 100 dollár szolgáltatási dij, nem tükrözi azt, hogy az egyes betegek mennyi orvosságot használnak. 

A rákos gyermekek számára a gyógyszer ingyen van. Habár a Tikum Olam számos sikert tudhat magáénak, az arab és zsidó betegek újszerű kezelésével kapcsolatban, mind a mai napig nem talált maga mellé szövetségest, hogy a palesztin területeken is folytathassa a munkát. 

A cég jelenleg az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű segélyszervezeteknél probálkozik tovább. Nagy reménységük Zvi Bentwich, aki testületi tag és elnök is volt az utóbbinál. 

Bentwich volt az első orvos Izraelben, aki HIV/AIDS kisérleteket vezetett. Az egyik betege volt az első jogosult, aki orvosi kannabisszal enyhitette a betegség okozta tüneteit. 

“Általánosságban véve jó ötletnek tartom, hogy a gyermek onkologián kezeltek kannabiszt kapjanak, mivel segit legyőzni a betegséggel kapcsolatos számos egyéb problémát.” – mondta a CNBC-nek Bentwich. De nem csak a gyerekek fordulnak a gyógyszerhez, a nagyszülők ugyanúgy használják.

A CNBC meglátogatta a Hadarim nevű idősek otthonát is, ahol a századik életévüket betöltöttek is változatos módokon fogyasztják a szert. 

Egyesek a zabkásába teszik, mások pirula formájában szedik, az egyik beteg pipából szivta és olyan is volt aki egyenesen a gyomrába kapott kannabiszt, injekció formájában.

Globális szintér

A Közel-Keleten számos ország fordult már Izraelhez segitségért, hogy beinditsák a saját orvosi kender iparukat. Amerika 23 államában már szintén legálisan szerezhető be a gyógynövény, de a szövetségi törvények értelmében továbbra is büntetendő a fogyasztása. 

A Cseh Egészségügyi Miniszter Svatopluk Nemecek, a múlt hónapban meglátogatott egy helyi kendertermesztőt, hogy az orvosi kannabisz Izraelből történő importjáról tárgyaljon. A Tikum Olam egy MedReleaf nevű kanadai céggel is együttműködik hasonló ügyekben. 

A korábbi new york-i civil ügyekért felelős megbizott, Ari Hoffnung is megkereste a Tikum Olamot Izraelben. Hoffnung abban érdekelt, hogy az itt működő orvosi kender szabályozást másolja le, New York város számára.

“Meggyőződésem, hogy az izraeli modell kulcsfontosságú részletei, az amerikai szabályozás számára is példaértékűek.” – mondta. Jelenleg a legnagyobb akadály az, hogy a kannabisz még mindig egyike a legszigorúbban tiltott anyagoknak (schedule 1, ellentmondás, hogy közben a kender hatóanyaga, a THC shedule 4, vagyis csupán vényköteles gyógyszer – a forditó), ezért nincs mód arra, hogy jelentősebb kutatásokat végezzenek a témában. 

Az 1970-es, szabályozott anyagokról szóló amerikai törveny úgy irja le ezeket a szereket, mint amiknek nagyon magas az “abúzuspotenciálja”, vagyis könnyű visszaélni velük. Ez az oka annak is, hogy nem lehet receptre felirni. 

Aaron Houston a Ghost Group nevű cég technológiai tanácsadója, több mint egy évtizede pártolja a legalizációt az Egyesült Államokban. Capitol Hill vezető érdekképviselője 2005 es 2010 között, valamint segitett megirni az összes szabályozást, ami a kannabisszal kapcsolatos. Elmondta, az izraeli modell volt a céljuk, nem a haszonszerzés. A szövetségi kormány túl lassan cselekszik a legalizáció ügyében és a besorolás megváltoztatása is nehézkes feladatnak tűnik. “A kormányunknak volt esélye, hogy ezzel kisérletezzen, de elbuktunk a bürokratikus akadályok miatt.” – mondja Houston. “Az izraeli modell logikus, de az USA-ban kivitelezhetetlen.”

Forrás:
https://www.cnbc.com/2014/04/29/pediatric-medical-marijuana-its-big-business-in-israel.html
http://www.tikun-olam.info/article.php?id=1042