Egy hospice azt reméli, hogy beigazolódik a kannabisz fájdalomcsillapító hatása a haldoklók ellátásában

Az orvosi kannabisz fájdalomcsillapító hatásását vizsgálják a terminális állapotú betegek esetében az Amerikai Egyesült Államok Connecticut tagállamának első ilyen témájú hivatalosan támogatott tanulmányában.

Ernestine Coont a connecticuti korház hospice-palliatív osztályán ápolják. Meleg színes takarójába burkolózva figyeli a víz felett a sirályok repülését mialatt beszélgetünk. A deres hajú, aprócska termetű nagymama olyan dologra készül, amit az elmúlt 70 év alatt még egyszer sem próbált: Kannabiszt fog használni.

Coont egy évvel ezelőtt diagnosztizálták a petefészek és méh területére kiterjedő rosszindulatú daganatos megbetegedésével. Az onkológiai prognózis hat hónap túlélési időt jósolt számára, napjai has és a háti szakasz területére terjedő álladó fájdalomban telnek. Ötödik páciensként jelentkezett Connecticut államának első hivatalosan támogatott vizsgálatába mint részvevő, aminek keretében azt tanulmányozzák, vajon az orvosi kannabisz képes-e olyan mértékben enyhíteni a haldokló fájdalmait, hogy a morfium mennyiségét csökkenteni lehessen.

A májusban kezdődő tanulmány haldoklók millióinak terápiáját befolyásolhatja és megnyithatja a kaput olyan alternatív fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelések felé, amelyeket eddig országszerte a függőség és a halálos túladagolás veszélyével bélyegeztek meg.

A tervek szerin a több mint egy évig tartó vizsgálatnak 66 résztvevője lesz, akik olyan fizikai állapotban vannak, hogy képesek lenyelni a kannabisz kivonatot tartalmazó kapszulát, és olyan erős fájdalomtól szenvednek, ami szükségessé teszi gyógyszeres kezelést.

Coon egyike azon több mint egy millió hospice ellátásban részesülő betegnek, aki szembenéz a halállal és reméli, hogy a végső út a lehető legkevesebb fájdalommal lesz terhelt.

„Soha nem drogoztam, nem érdekelt,” – jegyzi meg Coon.

Azonban a betegség előrehaladásával fájdalmai felerősödtek és minden megváltozott.

A mindig tevékeny asszonynak, aki büszke volt arra, hogy szinte soha nem volt beteg és gyermekeinek világrahozatala volt az egyetlen eset mikor korházba került, most nehezére esik a járás, hogy ültében egyenesen tartsa magát, és unokáival is képtelen játszani.

„A betegségem kezdete óta olyan gyógyszereket szedek amiket a legvadabb álmaimban sem képzeltem volna,” – mondja és odafordul barátaihoz, akik vele vannak szobájában. Egyikük elővesz egy képet, amin Coon régi valójában boldogan és egészségesen nevet unokái körében.

„Most pedig adok egy adagot magamnak,” – Coon megnyomja a gombot, ami a Dilaudid fájdalomcsillapítót, egy erős opiatszármazékot adagol meghatározott mennyiségben a testébe egy kanülön keresztül.

Kannabisz és az öregek

Az 1974-ben alapult Connecticut Hospice Ház az első hospice létesítmény Connecticut államában és évente 3.000 végső stádiumban lévő betegnek nyújt ellátást. Az épület Long Island partjánál fekszik, bejárati ajtaján az Életfa üvegbe vésett szimbóluma látható. A kezelések során Lizzie, a golden retriever terápiás kutya épp úgy része a mindennapoknak mint a legerősebb fájdalomcsillapítók használata. Azonban az alkalmazott fájdalomcsillapítók mellékhatásai az álmosság, általános zavartság érzet, hányinger még jobban elmélyíti a fájdalom érzését az életük utolsó szakaszában lévőknek, és a hozzátartozók lelkében is. Fontos lenne minden családtag és a beteg részére is, hogy az utolsó napokat tiszta tudattal éljék meg.

Wen-Jen Hwu a Yale Egyetemen végzős orvostan hallgatója, aki hospice osztályon töltötte medikus évei alatt gyakorlata egy részét, az egyik támogatója és létrehozója ennek a tanulmánynak.

Munkája során számos esetben szembesült azzal a fájdalommal, amin a beteg és a család megy keresztül, amikor részesei annak a szenvedésnek, amik a hagyományos gyógyító kezelés kísérői, és arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos esetekben emberibb a tünetek csökkentésére irányuló terápiát követni, mint az alapbetegség kezelését folytatni.

„A hagyományos megközelítés a tünetek egyhítésére a narkotikum és még több narkotikum használata, azonban ezek a szerek a pácienseket depresszióssá teszik, hányingert, hányást, hasmenést okoznak, elveszik az étvágyat, a beteg fásult és belefárad a kezelésbe. Biztos vagyok benne hogy a kannabisz terápiás alkalmazása bizonyos esetekben határozottan képes csökkenteni az opiát származékok használatának szükségességét. És ami még fontosabb a közérzetük is javulhat a kezelt betegeknek.” – nyilatkozta Hwo aki jelenleg onkológusként dolgozik Texasban az MD Anderson Cancer Centerben és egyben tagja a Connecticut Hospice Igazgatói Tanácsának.

Igaz: Az orvosi kannabisz drámai enyhülést okoz a krónikus betegségektől szenvedőknek

Rosemary Hurzeler A Connecticut Hospice igazgatója öszönözte az irányítása alatt álló csapatot a vizsgálatban való részvételre. Előre bocsátja hogy a tanulmány óriási hullámokat kavarhat a tenger vizében. „Nagy változás lesz a többi hospice szolgáltató által alkalmazott eddigi gyakorlatban, azonban az eljárás részleteit pontosan kell szabályozni és ez az amire ezzel a kísérlettel hivatalosan is lehetőséget kaptunk.”

Három év pokolian kemény munka áll a megvalósulás mögött, amit Jim Prota a korház hospice gyógyszerészeti igazgatója és csapata vezetett. A kannabisz gyógyászati alkalmazása nem újkeletű, a kezdetek a 90’ -es évekhez kötődnek amikor az AIDS berobbant a köztudatba. Azóta 29 állam és Washington DC bizonyos engedményeket tett a kannabisz orvosi használatának területén. Azonban az állami hatóságok szemében a kannabisz még mindig illegális kábítószer. A hospice szakellátásnak az FDA-től (Food and Drog Administration ) engedélyt kellett szereznie kannabisz használatára. Jelenleg az érvényes kábítószerekre vonatkozó törvény szerint a kannabisz az 1 kategoriába sorolandó (Schedule 1), azaz kifejezetten káros a szervezetre, és gyógyászati célra nem alkalmas, ezért a Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration) engedélyét is meg kellett szerezni.

Évtizedes kutatási eredmények támasztják alá a kannabisz fájdalomcsillapító hatását. A amerikai RAND Corporation nonprofit szervezet összefüggést fedezett fel az államilag engedélyezett kannabisz használat és az ópiátokkal összefüggő halálesetek csökkenésével kapcsolatban, ami 2015-ben elérte a 33.000-et!

Elizabeth Warren felkérte a Center of Control and Prevention (CDC = Nemzet Egészségvédelmi Hivatal) szervezetét, hogy vizsgálja meg a kölcsönhatást az orvosi kannabisz legalizálása és az opiátokkal összefüggésbe hozható halálesetek számának alakulása között.

Nora Volkow a National Institute on Drog Abuse (NIDA, Nemzeti Drogabúzus-ellenes Intézet) igazgatója egyben társszerzője egy 2017 júliusában publikált cikknek, amely a kannabinoidok fájdalomcsillapítás területén igazolt hatásoságáról szól. A cikk megállapítja hogy az orvosi kannabisz erős és hatásos eszköz lehet az opiátszármazékokkal szembeni megmérettetésben.

Tanulmány: A regisztrált orvosi kannabisz betegek nagyobb valószínűséggel hagyják abba az opioidok használatát a nem regisztráltakhoz képest

Hurzeler egyetért és reméli hogy a hospice ellátás alatt végzett kutatás elvezet a kannabisz szélesebb körben való alkalmazásához és mint egy új gyógyszer válik ismertté ami csökkenteni képes a végső stádiumban levő betegek kínzó tüneteit.

„Talán létezik egy másik gyógyszer az ópiumszármazékok mellett, ami az életminőséget is képes javítani. Hiszen azt valljuk hogy a hospice keretében egyrészt napokkal toldjuk meg az életet és ezzel együtt élettel töltjük meg a napokat.„

A hospice ellátásban dolgozók országszerte ugyan azt tolmácsolják: A hospice ellátásban részesülő betegek túlzónak tartják az orvosi kannabisz alkalmazásának jelenlegi jogi korlátait.

„Egyre több végső stádiumban lévő beteg szeretné tudni, hogy hozzájuthat-e legálisan kannabiszhoz, és milyen módon használja fájdalmainak csökkentésére.” – nyilatkozta Brian Jones Edgewood Hospice és Palliativ Programjának igazgatója, aki komoly reményeket táplál a tanulmánnyal kapcsolatban. „Ha bizonyított lesz a kannabisz hatásossága a tanulmányban az minden kétséget kizárólag nagy érdeklődésre tarthat számot.”

A törvénykezés és a tudomány képviselői azonban nem mutattak érdeklődést a napvilágot látó nyilvános véleményekkel ami az orvosi cannabisz használatával kapcsolatban felmerül, és a Nemzeti Hospice Szövetségnek sincs hivatalos állásfoglalása ezzel kapcsolatban. Az államok legnagyobb hospice és palliativ szervezete jelen pillanatban nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban jelentette be Jon Radulovic a szervezet elnöke.

Jelenleg érvényes kábítószeres törvények szerint szinte lehetetlen a hospice szolgálatok részére hogy az orvosi cannabiszt mint fájdalomcsillapító alternatívát javasolják. Egy 2011-ben a Palliative Medicina folyóiratban publikált cikk alapján a hospice területén dolgozó szakemberek támogatják a marijuana legalizálását, és törvényes keretek között használnák a haldokló betegek tüneteinek enyhítésére.

Azonban jelenlegi szabályozási rendszerben nagy a kockázata annak hogy a hospice szervezetek elveszítenék az állami és egyéb támogatásokat ha marijuanat alkalmaznának egész addig, ameddig a jogszabály a „ Schedule 1 „ kategóriát nem változtatja meg a kannabisz besorolását illetően.

Az jelenleg érvényben lávő állami szabályozás korlátozza az orvosi kannabisszal kapcsolatos kutatásokat, és akadályozza a kannabisz bevezetését az elfogadott palliativ ellátások körébe. A connecticuti korházi tanulmány lehetőséget nyújt, hogy a kannabisz szakmai megbélyegzettsége fokozatosan csökkenjen, és megszünjön.

„Magánszemélyként az a véleményem az hogy a kannabisz megoldást jelent a betegellátás ezen területén, azonban amíg nincsenek kézzelfogható bizonyítékaink arra, hogy valós életminőség javulásra ad lehetőséget terminális állapotú pácienseink részére a hospice ideje alatt, addig hivatalosan ezt nem áll módomban ezt megerősíteni.” – jegyzi meg Dr. Hwu.

Komoly kormányzati támogatást kap a connecticuti klinikai kutatás, amit 2016 decemberében tartott hivatalos tájékoztatón a kormányzótestület nevében Dannel Malloy kormányzó és Richard Blumenthal szenátor is megerősített: „A fájdalom menedzselése alapvető emberi szükséglet, és jobb és jobb megoldásokat kell keresni. Épp ezért áttörő erejű és kiemelkedően fontos ez a kutatás ami életeket tehet jobbá, és amit a rendelkezésre álló eszközeinkkel maximálisan támogatunk.”

A fájdalomcsillapítók okozta halálesetek 25 százalékkal csökkentek az orvosi kannabisz államokban

A kannabisz növényt és a belőle készített termékeket már régóta használják az alternatív hospice és palliatív kezelésekben. Californiában Santa Cruz-ban működik a Wo/Man’s Alliance for Medical Marijuana (WAMM) közössége, ahol hospice és palliatív ellátást nyújtanak a hozzájuk fordulóknak és a kezelések során a kannabisz gyógyászati hatását is alkalmazzák. A közösség saját maga termeli a kannabiszt és használja terápiás céllal a hozzájuk forduló gyógyíthatatlan és terminális állapotú pácienseik kezelésében. Kalifornia államban 1993-tól engedélyezik a kannabisz orvosi célú használatát és ezen idő alatt több, mint 500 haldokló terápiájában használták a tünetek enyhítésére. Valeri Corall a WAMM igazgatója részese volt annak a munkának, ami hozzájárult a kannabisz legális orvosi használatához Kalifornia államában.

Connecticut állam első hivatalosan támogatott tanulmánya során a korházi körülmények között lefolytatott kutatása során más szabályokat követnek. A kannabiszt standardizált kapszulás kiszerelésben adják a pácienseknek, a cél azonban azonos, a végső stádiumban lévő betegek utolsó időszakában a lehető legjobb életminőség elérése.

„A kannabisz nem helyettesíti a morfiumot, azonban segíti a fájdalom elviselését a haldokló számára. A fájdalom csapdába ejti az embert, nem lehet kiszabadulni a szorításából. A kannabisz megtámogatja a morfium hatását.”- vallja Valeri Corall, aki maga is orvosi kannabiszt használó páciens.

Az egyik első WAMM közösségi tag egy negyvenes éveinek közepén járó férfi, aki halálát megelőző időszakban eszméletlenséghez közeli állapotban volt, inhalált kannabisz hatására rövid ideig magához tért, kinyitotta szemeit, és végső távozása előtt képes volt elbúcsúzni családjától.

A Connecticut Korház tanulmánya során a szervezüknek szembesülniük kell a kannabisszal kapcsolatos előítéletekkel. A páciensek nagy része annak ellenére hogy folyamatos fájdalomtól szenvednek, vagy egy gyógyíthatatlan betegség utolsó szakaszát élik át, a kannabiszt utcai drognak tekintik, és félnek a hozzászokástól. Különösen azok a betegek, akik valamilyen függőség rabjai voltak a múltban.

Rick Wright 61 éves végstádiumú bél és májat érintő rosszindulatú rákos beteg is egyike azoknak, akik nem vállalták a részvételt a kutatási programban, annak ellenére, hogy az életkora és állapota alapján is részese lehetett volna a programnak.: „Voltak problémáim az alkohollal. Aki alkoholista az az is marad. Talán ha már láttam betegeket, akik már használják a kannabiszt…..talán”

A cikk elején említett Coonnak lánya segített a döntés meghozatalában, aki többek között konzultált a kórház gyógyszerészeti vezetőjével is a kutatásról. Az igazgató elmesélte, hogy mivel a páciens nem használt kannabiszt az élete folyamán, nagyon tartott annak felpörgető hatásától.

A kutatás során alkalmazott orvosi cannabiszt tartalmazó kapszulák magas kannabidiol (CBD) tartalommal rendelkeznek és alacsony tetrahidrokannabinol (THC) tartalommal, épp ezért nem okoznak pszichotróp hatást.

„Jobban érzem magam… nem pedig betépve”: 98 évesen kipróbálta a füvet és alábbhagyott a morfiumokkal

Coon egyrészt a folyamatos fájdalmat szeretné csökkenteni, másrészt hátralevő életének minőségi javulását várja az orvosi kannabisz használatától. Naponta háromszor kap megfelelő adagolásban kapszula formájában kannaiszt, és folyamatos monitorozás alatt tartják. A morfiumot is tovább adagolják fájdalmai csökkentésére. A kísérlet jelenlegi szakaszában még korai megítélni hogy az orvosi kannabisz alkalmazása lehetőséget ad-e a morfium napi adagjának csökkentésére.

Coon jelenleg jobban viseli a kezeléseket mint megelőzően, és élteti, hogy egy tudományos kísérletben orvosokkal együtt dolgozhat. Bizakodó és talán úgy reméli hogy fájdalmai csillapítása mellett estleg a kannabisz gyógyító hatására is fény derül.

„Tisztában vagyok vele hogy életkilátásaim rosszak. De ha egy hónappal, egy nappal, vagy bármennyivel meg tudom hosszabbítani fájdalom nélkül már megérte. És talán még egyszer sétálhatok a parkban unokáimmal és láthatom ahogy játszanak.”

Ernestine Coon augusztus 23-án halt meg, családja és barátai körében. “Már nincsenek fájdalmai és mindannyiunkat figyel, beleértve a szeretett unokáit” – írta fia, Thomas Coon. A közreműködésével összegyűjtött információkat a Connecticut Korháza által elindított tudományos kutatásban fogják publikálni.

Fordította: Tamási Éva  

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://www.buzzfeed.com/alysonmartin/this-hospice-is-hoping-to-prove-that-cannabis-can-make