A THC meghosszabbítja a palliatív ellátásban részesülő betegek túlélését egy retrospektív elemzés szerint

Facharztpraxis Bäkemühle

Több németországi centrumban speciális palliatív ambuláns ellátásban részesülő 800 beteg elemzése szerint a THC-tartalmú gyógyszerek jelentős pozitív hatással voltak a túlélésre. Minden 2017. április 1. és 2021. szeptember 30. között kezelt beteg szerepelt a vizsgálatban.

Összesen 137-en kaptak THC-t tartalmazó gyógyszert. A kannabisz alapú terápia a speciális palliatív ambuláns ellátás megkezdése 44-65 napos meghosszabbodott medián túlélést eredményezett.

Nőknél a THC 64 napra hosszabbította meg a túlélést, szemben a nem kezeltek 43 napjával. A 75 éves vagy annál idősebb betegek csoportjában a túlélés 62 nap volt a kezelt csoportban, szemben a kannabisz kezelést nem kapó csoport 37,5 napjával.

A kannabinoid alapú gyógyszeres (CBM) terápiát a legalacsonyabb dózissal kezdték, majd fokozatosan növelték az első hatás észleléséig. Rövid megfigyelési időszak után döntés született arról, hogy szükség van-e további dózisemelésre. Ezzel a megközelítéssel a betegek általában alacsony dózisú kannabinoid alapú gyógyszeres terápiát kaptak.

A kannabinoid alapú gyógyszeres terápia felosztása javasolt alacsony dózist kapó (<7,5 mg THC/nap; átlagos napi dózis 3,2 ± 2,1 mg THC) és magasabb dózist kapó betegekre (>7,5 mg THC/nap; átlagos napi adag 12,0 ± 8,4 mg THC). A magasabb dózisú terápia előnyös a medián túlélési idő tekintetében (104 nap > 7,5 mg THC vs 57 nap < 7,5 mg THC).

Érdemes megjegyezni, hogy még a >7,5 mg THC/nap betegcsoportban is viszonylag alacsony volt a napi medián dózis. A 75 év alatti férfiak szedték a legmagasabb medián napi adagot (6,4 ± 9,08 mg THC/nap), míg a többi csoportban a medián napi adag 4,8 mg THC/nap volt.

Az orvosi kannabisz jótékony hatást vált ki a palliatív rákbetegek körében

Következtetés

A speciális palliatív ambuláns ellátási csoportunktól származó betegadatok értékelésének jelenlegi tendenciája általános pozitív összefüggést jelez a kannabinoid alapú gyógyszeres terápia és a speciális palliatív ambuláns ellátásban részt vevő betegek meghosszabbított átlagos túlélési ideje között. Úgy tűnik, hogy a nők és az idős betegek számára különösen nagy valószínűséggel előnyös az ilyen terápia.

A rendelkezésre álló adatokból arra a következtetésre juthatunk, hogy a jelenlegi gyógyszerrendelési szokások a betegeket életben töltött napoktól foszt meg, és a túlélési idő jelentős meghosszabbodása miatt a kannabinoid alapú gyógyszeres terápia első vonalbeli terápiaként kellene hogy szerepeljen a figyelembe vett betegcsoportokban.

Mivel ezek a megfigyelések nagyon fontosak a palliatív ellátás klinikai gyakorlatában, jelenleg más speciális palliatív ambuláns ellátási csoportokkal együttműködve dolgozunk a jelenlegi adatkészlet bővítésén és validálásán.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabisz a palliatív ellátásban

Forrás:
http://www.iabsp.de/app/download/34803934/211116-Poster-A1-ENG-digital.pdf
https://www.praxis-baekemuehle.de/s/Publikation_Cannabisarzneimittel_211116-Poster-A1-ENG-digital.pdf