A kannabinoidok kombinálása szükséges lehet a hatékony rákkezeléshez

Anticancer Research

A tudomány éveken már át szolgáltat bizonyítékokkal arról, hogy a tetrahidrokannabinol (THC) hatásos lehet a rák kezelésére. Azonban mivel sokan ellenzik a THC kezeléseket, nagyrészt annak pszichotróp hatásai miatt, egyes kutatások elkezdtek a nem pszichotróp kannabinoidok hatékonyságára összpontosítani.

A kannabigerol (CBG) és kannabidiol (CBD) a két leggyakrabban említett nem-pszichotróp kannabinoid és jó okkal. Mindkéttő ígéretesnek bizonyult a rák kezelésére. Az eredmények a bővítése céljából, nemrég egy tanulmány jelent meg az Anticancer Research folyóiratban, ami megvizsgálta a CBG, CBD és további kannabinoidok kemopreventív hatásait.

A négy főből álló kutatócsoportot Dr. Wai Liu vezette a Londoni St. Georges Egyetem Onkológiai Tanszékéről. A csapatnak “egyre bővülő listája van a kannabisz gyógyászati tulajdonságait igazoló tanulmányokról” és Dr. Liu kutatásfinanszírozásában részesült a GW Pharmaceuticals-tól – a cégtől, ami a Sativex-et gyártja.

A kannabinoidok kombinációja javíthatja a hatékonyságot

Dr. Liu kutatócsoportja megvizsgálta kannabinoidok képességét leukémiás sejtek kezelésére in vitro (kémcsőben). Ennek során először megvizsgálták az egyes kannabinoidok rákellenes aktivitását. A sajtóközlemény szerint a vizsgált vegyületek közé tartozott a kannabigerol (CBG), a kannabidiol (CBD), valamint kannabigervarin (CBGV). Minden vizsgált kannabinoid képes volt olyan hatékonyan kezelni a leukémiás sejteket, mint a THC.

Érdekes módon, a rákellenes tulajdonságok felerősödtek, amikor a kannabinoidokat egymással kombinálva használták. Ez egy új eredmény, ha figyelembe vesszük az olyan csoportok érveléseit, amik le akarják bontani a kannabiszt egyedülálló, szabadalmaztatott vegyületre, hogy azokat kezelésekre használják. Habár az orvosi kannabisz támogatói már régóta azzal érvelnek, hogy az egyes kannabinoidok közötti kölcsönhatás a leghatékonyabb.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények egy lépéssel közelebb visznek a kannabisz gyógyszerként való használatának jobb megértéshez. Dr. Liu szerint:

“Ezek a szerek képesek beavatkozni a rákos sejtek fejlődésébe, megállítani őket az útjukban és megakadályozni őket a növekedésben. Egyes esetekben, specifikus adagolási minták használatával, képesek önmagukban elpusztítani a rákos sejteket.”

A Londoni St. Georges Egyetem szerint a kutatócsoport következő lépése az, hogy feltárja a kannabinoidok és a már használatos daganatos kezelések kombinációját és tesztelje a hatékonyságukat. Ezen kívül, azt remélik, hogy meghatározhatják a megfelelő és hatékony kannabinoid kezelés menetrendjét, hogy maximalizálják azok kemopreventív tulajdonságait.

Dr. Liu az mondja, hogy a kannabiszból kivont gyógyszereket sokkal olcsóbb előállítani, mint a hagyományos rákellenes szereket. Úgy gondolja, ha a meglévő kezelésekkel kombinálva használják őket, akkor az fokozza hatásukat.

„Ha a meglévő leukémiás kezelésekkel kombinálva használjuk őket, akkor képesek lehetünk felfedezni néhány rendkívül hatékony rákkezelési stratégiát. Jelentős, hogy ezek a vegyületek olcsón gyárthatók és az egyedülálló tulajdonságaik jobb kihasználása, sokkal költséghatékonyabb rákellenes gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet a jövőben.”

Függetlenül attól, hogy mi a következő lépés, a jelenlegi tanulmány alátámasztja az egész-növényi orvosi kannabisz használatát. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kannabisz, a benne található kannabinoidokkal, több, mint részeinek összessége. Úgy tűnik, hogy a kannabinoidok együttműködnek annak érdekében, hogy enyhítsék a betegségeket és hatékonyabban, mint az egyes kannabisz vegyületek önmagukban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabisz olaj leukémiára – orvosi megfigyelés