A kannabinoidok lelassíthatják a Parkinson-kórt

Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry

Új kutatások magyarázatot adhatnak, hogy a kannabisz vegyületei miért nyújtanak védelmet a Parkinson–kór különböző modeljeiben.

A Parkinson-kór sokkal gyakoribb az idősödő népességben és a dopamin termelő sejtek széles körű csökkenése jellemzi az agyban. Azonban a Peninsula Orvositudományi Egyetem és Plymouthi Fogorvosi Egyetem kutatói szerint számos tanulmány kimutatta, hogy a kannabinoidok megvédik a sejteket a Parkinsonnal kapcsolatos károktól.

“A kannabinoidok, mint például a Δ9 -tetrahidrokannabinol [THC] neuroprotektív a Parkinson-kór állati és sejttenyészet modellekben.”

A legújabb tanulmányban a csapat, amit Camille Carrol PhD vezetett, azonosítottak egy olyan mechanizmust, amely úgy tűnik, hogy ezeknek az előnyös hatásoknak a hátterében áll.

A létrehozott sejtmodellekkel Dr. Carroll és munkatársai megállapították, hogy a THC egy adott útvolanalat (PPAR-γ) aktiválhat, amelyet a korábbi tanulmányok a Parkinson-modellekben a védelemhez kapcsoltak. A PPAR-γ aktiválásaról úgy vélik, hogy növeli a sejtek életképességét a mitokondriumok termelésének erősítésével.

Kannabisz: Lassíthatja a Parkinson-kór előrehaladását?

Az eredmények a Neurológia Folyóirat, Idegsebészet és Pszichiátria (Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry) 2013 novemberi számában jelentek meg.

“A Δ9-THC PPARy függő mitokondriális biogenézist indukál, egy olyan mechanizmust, amely előnyös lehet a PD [Parkinson-kór] kezelésére.”

A tanulmány segít megmagyarázni Dr. Carrol korábbi munkájának eredményeit is, amely megállapította, hogy a THC-nak közvetlen hatása van a sejtkárosodás ellen Parkinson-kórnál a “neuroprotektív, antioxidáns és anti-apoptotikus” tevékenysége miatt.

Bár a Parkinson-kór jelenlegi kezelései nem lassítják a betegség előrehaladását, a kutatóknak sikerült lassítani a dopamin sejtek halálát Parkinson állatkísérletekben, mind THC, mind CBD használatával.

Humán vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt a kannabinoid alapú terápiák használhatók lennének klinikai körülmények között.

Forrás:
https://www.medicalcannabisdispensary.co.za/cannabinoids-could-slow-parkinsons-study-explains-why/