Ez a Hospice reméli, hogy be tudja bizonyítani: a kannabisz csökkentheti a haldoklás fájdalmait

Forrás: BuzzFeed News

Az ország első, szövetségi szinten elfogadott tanulmánya annak vizsgálatára, hogy az orvosi kannabisz csökkentheti-e a fájdalmakat a végstádium felé közeledő betegeknél. A szószólók remélik, hogy csökkenni fog a páciensek ópioid-függősége.

Ernestine Coon kórházi ágyában fekszik a Connecticut Hospice-ban, lábán színes takaróval, nézi a víz felett szárnyaló sirályokat második emeleti szobájából. Régi barátai beszélgettek vele mint karcsú, ezüsthajú nagymamával, aki készen állt arra, hogy olyasmit csináljon, amit eddigi 70 évében még soha: kipróbálja a kannabiszt.

Egy évvel ezelőtt Coon elment az orvoshoz, ahonnan petefészek- és hólyagrák diagnózissal távozott. Ezután, amellett, hogy az orvosok kb. 6 hónapot adtak neki, állandó fájdalmat érzett a hasában és hátában, és ötödik páciensként aláírt egy szövetségileg engedélyezett vizsgálatot annak megállapítására, hogy az orvosi kannabisz képes-e hatásosan csillapítani a fájdalmat haldokló páciensekben, ily módon csökkentve az ópiát-függőségüket. A vizsgálat, amelyet decemberben jelentettek be, és májusban kezdtek, meg tudta változtatni azon haldokló amerikaiak sokmilliós számát, akik súlyos fájdalmakban szenvedtek, és megnyitotta az utat olyan alternatív fájdalomcsökkentők előírása előtt, melyeket országszerte a járványszerű addikció és túladagolási halálozás okozójaként tartottak számon. Legalább egy éves futást vártak el, és a cél az volt, hogy 66 olyan helybeli pácienst találjanak, akik elég jól vannak ahhoz, hogy kannabisz-kivonattal töltött kapszulákat le tudjanak nyelni, de olyan súlyos fájdalmakban szenvednek, melyek elviseléséhez gyógyszeres kezelést igényelnek – mint pl. Coon, egyike annak az 1,3 millió USA-beli hospice paciensnek, akik biztos halállal néznek szembe, remélve, hogy ezt a lehető legfájdalommentesebb módon tudják megélni.

“Olyan emberrel beszélsz, aki sosem fogyasztott drogot” – mondta Coon kaparós hangján. “Nem érdekelt.”

Betegségének előrehaladásával és fájdalmainak súlyosbodásával ez megváltozott. Coonnak – ennek az energikus asszonynak, aki azzal kérkedik, hogy ritkán volt beteg, és kórházba csak szülni ment – most már nehezére esik a járás, a felülés, még az is, hogy az unokáival játsszon. “Mióta ezt megállapították nálam, valószínűleg olyan gyógyszereket kaptam, melyekre legvadabb álmaimban sem gondoltam volna – mondta Coon felemelve a fejét, hogy lássa két barátját, Frant és Annt, akik a közelében ültek. Ann fogta Coon kezét. Fran megfogott egy, az ablakpárkányon álló fotót, melyen Coon volt látható boldogabb, egészségesebb korában – egy csomó unoka körében szélesen nevetve.

Beadok magamnak egy dózist – mondta Coon, miközben megnyomott egy csengőgombhoz hasonló gombot. Egy pumpa segítségével benyomott a testébe egy kis dózist a Dilaudidből, ami egy erős ópiát.

Egy csokor virág áll Coon szobájának a Long Island Soundra néző ablakában. Forrás: BuzzFeed News

Egy “életfa” van gravírozva a Connecticut Hospice bejárati üvegajtajába. Az intézet a Long Island Sound tengerparton fekszik, és évente 3000 embert lát el. Az ország első, 1974-ben alapított hospice intézményében egy Lizzivel, a buzgó terápiás retrieverrel való találkozástól a forgalomban lévő néhány igen erős fájdalomcsillapítóig sokféle módon kezelik a fájdalmakat. De a gyógyszerek mellékhatásai – többek között álmosság, zavartság, hányinger – még hozzáadódnak a súlyosan beteg páciensek és hozzátartozóik gyötrelmeihez, akik azt szeretnék, ha szeretteik éberen élnék át végnapjaikat.

A kannabisz–tanulmányt részben Ewn-Jen Hwu tervezte, aki a Yale Orvostudományi Egyetemen végzett, korábban pedig a hospice munkatársaként látta, hogy a családok hogyan viselik el a hagyományos gyógyszeres kezeléssel gyakran járó nyomorúságot, és arra a következtetésre jutott, hogy néha humánusabb dolog a tünetek kezelése, mint a betegség kezelésének folytatása.

“A hagyomány: narkotikumokat és még több és több narkotikumot adni. Ez azonban a pácienst még levertebbé, zavarodottabbá teszi, émelygést, hányást, étvágytalanságot és depressziót okoz” – mondta Hwu, aki most onkológus a texasi MD Anderson Cancer Centerben (Rákközpont) és a Connecticut Hospice egyik testületi tagja. “Komolyan hiszek abban, hogy a kannabisz határozottan csökkentheti pácienseink ópiát-szükségletét. És még fontosabb, hogy jobban fogják érezni magukat”.

“A hagyomány: narkotikum és még több és több narkotikum.”

Rosemary Hurzeler, a Connecticut Hospice vezérigazgatója arra ösztönözte a stábját, hogy végezzenek egy vizsgálatot. “Hatalmas” továbbgyűrűző hatást vár. “Azt hiszem, ez nagy esély lenne a többi hospice-oknak, hogy saját álláspontjukat fordítsák el ebbe az irányba” – mondta Hurzeler. “De ezt szabványosítani kell, és ezt teszi az FBI, mikor lehetőséget ad nekünk ennek demonstrálására.”

A kezdettől a befejezésig 3 évig tartott Jim Prota, a kórház gyógyszerészeti igazgatója és kollégái számára, hogy a bürokrácián átgázolva végrehajtsák a klinikai vizsgálatokat. A kannabisz orvosi célú felhasználása nem új gondolat – a mozgalom az AIDS-válság idején, a 90-es években indult, és ma már 29 államban és Washington DC-ben engedélyezett az orvosi kannabisz bizonyos mértékű alkalmazása. De a szövetségi kormányzat szemében a kannabisz illegális drog, így a kórháznak meg kell szereznie a Food and Drug Administration (Szövetségi Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal) engedélyét. Egy 1. osztályba sorolt drog alkalmazását a Drug Enforcement Administration-nek (Kábítószer-ellenes Hivatal) is engedélyeznie kell. Ezt a kategóriát a szövetségi kormányzat azon drogok számára tartja fenn, melyek szerinte nagy visszaélési veszéllyel járnak, és nincs gyógyhatásuk.

“Lehet, hogy van egy olyan drog az opioidokon kívül, amely egy kicsit befolyásolni tudja az életminőségüket.”

Kutatások tucatjai igazolják a kannabisz hatásosságát a fájdalomcsillapításban. A RAND Corporation egyik vizsgálata kapcsolatot talált a kannabiszt legálisan árusító gyógyszertárak és az opiáttal kapcsolatos halálesetek számának csökkenése között. Ez a szám 2015-ben 33000 volt. Id. Elizabeth Warren felkérte a Centers for Disease Control and Preventiont (Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ), hogy vizsgálják meg “az orvosi és rekreációs kannabisz legalizációjának hatását az opioid-túladagolási halálozásra”. Nora Volkow, a National Institute on Drug Abuse ( Nemzeti Drogmegelőzési Intézet) igazgatója társszerzője volt egy olyan, júliusban megjelent cikknek, mely azt állítja, hogy “erős bizonyítékok” szólnak „a kannabinoidok fájdalomcsillapító hatásossága mellett”. A cikk szerint az orvosi kannabisz “egy erőteljes új eszköz lehet” az opiátok elleni küzdelemben.

Hurzeler elismeri és reméli, hogy a hospice munkatársainak kutatása a kannabisz mint “gyönyörű új drog” szélesebb körű használatához vezet, ami csökkenti a végstádiumú betegségekben szenvedő emberek szorongását.

“Lehet, hogy van egy olyan drog az opioidokon kívül, amely egy kicsit befolyásolni tudja az életminőségüket”- mondta. “És mindig azt mondjuk, hogy napokat akarunk adni az élethez, és életet a napokhoz.”

A Hospice gondozók országszerte ugyanazt a dolgot mondták: a paciensek a fűről beszélnek még az olyan államokban is — mint például Kentucky — melyekben erősen korlátozó törvények vonatkoznak az orvosi kannabiszra. Brian Jones, a Hospice és Palliatív Gondozási programok vezetője a St. Elizabeth Healthcare-ben (Edgewood, Kentucky) azt mondta, hogy egyre több paciens szeretné tudni, vajon a kannabisz elérhető és törvényes-e, és mennyi lehet belőle elegendő a tüneteik enyhítéséhez.

Jones 2014-ben tartott egy előadást az orvosi kannabiszról a National Hospice and Palliative Care Organization (Nemzeti Hospice és Palliatív Gondozási Szervezet) hospice gondozóinak egy nemzeti csoportja számára, és az ezt követő években azt tapasztalta, hogy megnövekedett az érdeklődés az orvosi kannabisz és a palliatív gondozás iránt. Reménykedik a Connecticut Hospice tanulmányával kapcsolatban. „Ha hatásosnak bizonyul Connecticutban és esetleg még néhány más vizsgálatban is, akkor meg nőni az érdeklődés, ez kétségtelen” – mondta.

“Meggyőződésem, hogy a kannabisz a megoldás számunkra.”

De a törvény és a tudomány nem tart lépést a közvéleménnyel a kannabiszt illetően, és a nemzeti hospice szervezetek sem jutottak megállapodásra. NHPCO, az ország legnagyobb olyan szervezet, mely a hospice és palliatív gondozási programokat és szakembereket képviseli, mindeddig nem foglalt állást az orvosi kannabisz alkalmazásával kapcsolatban, és “nem kommentálja a tanulmányt” – mondta Jon Radulovic szervezeti kommunikációs alelnök.

Részben a szövetségi törvények teszik csaknem lehetetlenné, hogy a hospice-ok füvet alkalmazzanak fájdalomcsillapításra. 2011-ben a Journal of Palliative Medicine egyik tanulmánya azt mutatta, hogy az egészségügyi dolgozók a hospice-okban „általában a kannabisz legalizációjának pártján állnak, és ha legalizálva lenne, akkor támogatnák a használatát a végstádiumban lévő pacienseik tüneteinek kezelésében. Így azonban a hospice-ok kockáztatják a szövetségi és egyéb alapítványi visszatérítéseket, ha a stáb kannabiszt ajánl a pacienseknek – mindaddig, míg a kormány ezt az anyagot az 1. csoportba tartozó drogként sorolja be.

Az FBI szabályai korlátozzák az orvosi kannabisz kutatását, ami Hwu szerint néhány orvos számára kényelmetlenné teszi ezt, ami tovább hátráltatja az arra irányuló kísérleteket, hogy az elfogadott palliatív gondozás részévé tegyük. A connecticuti vizsgálat segíthet e stigma eltávolításában – mondta Hwu.

“Meggyőződésem, hogy a kannabisz a megoldás számunkra”. De én nem mondhatom neked, és nem győzhetek meg senkit, amíg egyértelmű bizonyítékunk nincs a tényekre, hogy megmondhassuk az embereknek, hogy ez betegségük végstádiumában javítja az életminőségüket – mondta Hwu.

Minthogy a kannabisz Connecticutban legális, a klinikai vizsgálat erős támogatást kap a választott kormányhivatalnokoktól. Dannel Malloy kormányzó és Sen. Richard Blumenthal meglátogatták a sajtótájékoztatót, amelyen a vizsgálatot bejelentették tavaly decemberben.

“Szükség van a fájdalomcsillapításra, de más alternatívák is vannak. És ezért olyan alapvetően fontos az itt végzett kutatás. Ez valóban úttörő munka. Életeket menthet” – mondta Blumenthal, kihívást intézve minden, az orvosi kannabisz mozgalom megsemmisítésére irányuló szövetségi törekvés ellen. “S ha valamely igazságügyminiszter vissza akarná fordítani az idő kerekét, vagy visszafordítani az általunk végrehajtott fejlesztéseket, harcos ellenállásba fog ütközni” – mondta hangos taps közepette.

Az “egész-növényi kannabiszt” és termékeit már használják a hagyományos hospice-on és kórházi helyeken kívüli palliatív gondozásban. Santa Cruz (California) a Wo/Men’s Alliance for Medical Marijuana (civil szervezet az orvosi kannabisz engedélyezéséért) otthona egy kannabisz közösség, melyet összehasonlítottak egy hagyományos hospice-szal. Valerie Corral igazgató átsegítette az ország első kannabisz-törvényét, részben azért, hogy elősegítse az emberek békésebb halálát.

A WAMM tagjai kannabiszt termelnek a maguk és mások számára, sokféle súlyos és végstádiumú betegség tüneteinek kezelésére. Mióta a helyi rendelet 1993-ban engedélyezte a kannabisz használatát orvosi célra, a WAMM önkéntesei több mint 500 ember halálát könnyítették meg az egész-növény kannabisz alkalmazásával. Ez egy más forma, mint a concecticuti vizsgálatban használt kapszulák, de a cél ugyanaz: kellemesebbé tenni az emberek végső napjait. A fű nem tudja helyettesíteni az olyan hatóanyagokat, mint pl. a morfin, mondta Corral – maga is orvosi kannabisz paciens –, de csökkentheti a haldokló paciens fájdalmait.

“A fájdalom csapdába ejt a testben”. Csaknem lehetetlenné teszi a menekülést ebből a mély szenvedésből. A kannabisz hasznos lehet az opiátok hatásosságának növelésében – mondta.

Corral visszaemlékszik a WAMM egyik első tagjára, egy negyvenes éveinek közepén járó rákos férfira, akinek a 90-es évek elején már csak órái voltak hátra, és valamilyen kóma-szerű állapotban volt. „Rádurrantott egy jointra”, vagyis meggyújtotta, és a kannabisz füstjét befújta az orrába. Corral emlékezett, hogy mikor harmadszor lélegezte be a kannabiszt, a férfi mosolygott, felemelte a hüvelykujját, kinyitotta a szemét, és beszélgetett a családjával – majd egy óra múlva meghalt.

Az egyik kihívás, amellyel a Connecticut Hospice vizsgálata szembesül, az, hogy a paciensek a kannabiszt a hagyományos terápiákkal szemben még mindig utcai drognak tekintik. És habár legtöbbjük előrehaladott rákban, végfázisú Lou Gehrig kórban vagy más fájdalmas betegségben szenved, ha ők maguk vagy valamely családtagjuk valamikor drog- vagy alkoholproblémával küzdött, akkor a visszaeséssel kapcsolatos aggodalmak miatt haboznak csatlakozni. “Voltak alkoholproblémáim. Úgy gondolom, hogy aki egyszer alkoholista volt, az mindörökre alkoholista marad” – mondta a vékony, 61 éves Rick Wright, aki kerekesszékben ülve pöfékelt (vagyis nem szívta le a cigaretta füstjét). Bél- és májrákban szenved, és jó jelölt lehetett volna a vizsgálathoz, amelyek eddig 59 és 70 év közötti paciensekre terjedtek ki, de nem akart részt venni.

“Lehet, hogy ha láttam volna sok más beteget, aki használja a szert, akkor én is használtam volna” – mondta, miközben a közelben egy hárfás melléfújt, és más paciensek ott ültek kerekesszékeikben, az óceáni szellőben.

Tanya, Coon lánya segített anyjának a döntést meghozni, hogy részt vegyen a vizsgálatban. Ő többet tudott az orvosi kannabisz lehetséges előnyeiről, mint az anyja, és megbeszélte a vizsgálatot Protával. “Azt hiszem, az volt a benyomás, hogy javítani kellene a kedélyét” – mondta Prota a Coonnal folytatott beszélgetésükről. “Nem tudta, hogy hogy fogja magát érezni, hiszen sose használta a szert rekreációs céllal”.

“És az életem vége felé talán ki tudok menni a parkba az unokáimmal, és nézhetem őket, amint körbefutkosnak.”

Valójában az orvosi kannabisz tabletták nem váltanak ki droghatást. A pacienseknek beadott átlátszó kapszulák egy sötét, kátrányszerű, magas kannabidiol-tartalmú (CBD) kannabisz-kivonatot tartalmaznak. A CBD előnyös gyógyászati tulajdonságairól ismert. Tetrahidro-cannabinolból, vagyis THC-ből, a kannabisz hangulatjavító komponenséből keveset tartalmaznak.

Coon döntése, hogy részt vesz a vizsgálatban, hogy maga szabályozza a fájdalmát, és megpróbálja – amennyire lehetséges – élvezni az életet, bármilyen kevés idő jutott is neki. Naponta háromszor lenyel egy adagot az orvosi csapat figyelő szemei előtt, akik figyelik a vitális paramétereit, és kikérdezik a fájdalmairól. Coon még mindig szed opiátokat is, most még túl korai megítélni, hogy a kannabisz képessé teszi-e őt arra, hogy csökkentse a Dilaudid dózisokat.

De Coon most, hogy együtt dolgozik az orvosokkal egy tudományos vizsgálatban, úgy érzi, hogy a kezelése jobban kontrollált. Reménykedőbb, mint előtte – mert azt gondolja, hogy az orvosi kannabisz a fájdalomcsillapításon túl talán gyógyhatást is fog mutatni.  

“Ismerem az életem kilátásait, amit mondanak, nem túl jó. De ha kaphatnék egy hónap haladékot, egy napot, 10 hónapot, három hónapot, mindez csak akkor érné meg, ha a fájdalmaimat tudnák enyhíteni” – mondta Coon. “És az életem vége felé talán ki tudnék menni a parkba az unokáimmal, és nézhetném őket, amint körbefutkosnak”.

FRISSÍTÉS

Ernestine Coon aug. 23-án halt meg, családja és barátai körében “Már nincs fájdalma, és mindannyiunkat figyel, köztünk szeretett unokáit” – írta a fia Thomas Coon egy e-mailben a BuzzFeed Newsnak.

Az adatok, amelyeket a Connecticut Hospice munkatársai gyűjtöttek össze, miközben Coon részt vett az orvosi kannabisz klinikai vizsgálatban, beépülnek a kutatásba. Más beteget még nem soroltak be a vizsgálatba.

Fordította: Bálint Irén

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://www.buzzfeednews.com/article/alysonmartin/this-hospice-is-hoping-to-prove-that-cannabis-can-make