Egy német kannabisz szakértő orvos éhségsztrájkba kezdett az orvosi kannabisz dekriminalizálásáért

2017 augusztus 17-én csatlakoztam egy határozatlan idejű éhségsztrájkhoz. Az étel elutasításának célja azon polgárok dekriminalizálása volt, akiknek súlyos betegségeik kezeléséhez kannabiszra van szüksége.

2017 március 10-én Németországban hatályba lépett egy sokat vitatott törvény a kannabiszról mint gyógyszer. A törvényhozás bejelentett célja az volt, hogy engedélyezze a kannabisz-terápiát minden páciens számára, akinek szüksége van rá. A gyakorlatban, mindazonáltal, a törvény bürokratikusnak bizonyul. Ezáltal a kannabisz és kannabinoidok bevonásával végzett kezelések nem váltak vonzóvá az orvosok számára, akik elvben támogatnának egy ilyen terápiát. Számos páciens nem talál orvost, aki engedélyezné a legális hozzáférést a szükséges kezeléshez.

A törvényhozás egy hatalmas lépést tett a jó irányba. Ugyanakkor számos beteg továbbra is egy még mindig illegálisnak számító kezeléstől függ. Büntetőjogi szankciókkal néznek szembe. Ez többé már nem elfogadható. Következésképpen egy alapvető pontosítást kell létrehozni a narkotikum-törvények kapcsán. Véget kell érnie a páciensek üldözésének, akiknek orvos igazolta a kannabisz-terápiás szükségletét.

A Német Kábítószertörvény ma már engedélyezi az ügyészek számára egy bűnügyi eljárás felfüggesztését „csekély tartozás” esetén. Ez a lehetőség általában kis mennyiségű kannabiszbirtoklás esetén kerül alkalmazásra. Véleményem szerint, a bűnügyi eljárásokat hasonlóképpen le kéne zárni, ha a vádolt polgároknak orvosi felhasználáshoz van szüksége kannabiszra. A kannabiszterápiára való igényt nem a törvényhozásnak, egy kormányhivatalnak vagy egy egészségbiztosítási cégnek kéne megítélnie, hanem mint más orvosi terápiák esetén is, egy orvosnak.

Erősen támogatom a páciensek egyszerű hozzáférését standardizált készítményekhez a gyógyszertáraktól. Ennek tükrében szükséges a ma élő törvényen javítani. Ezzel egyidőben véget kell érniük a legális szituáció megmaradó vesztesei ellen folytatott eljárásoknak is. Nem ismerek olyan meggyőző érvelést, ami szerint a páciensek üldözése fentartható lenne. A Kábítószer Törvény megfelelő módosítása tehát logikus és elkerülhetetlen.

Franjo Grotenhermen 1957-ben született, Kölnben tanult orvosnak. Orvosi tapasztalát Rüthern-ben (NRW) szerezte, kannabisz és kannabinoidok bevonásával végzett kezelésekkel a fókuszban. Grotenhermen a German Association for Cannabis as Medicine (ACM) elnöke, az International Association for Cannabinoid Medicines (IACM) ügyvezető igazgatója és a Medical Cannabis Declaration (MCD) elnöke, emellett a IACM-Bulletin szerzője, mely számos nyelven elérhető az IACM honlapján. Grotenhermen tagja a Cologne nova-Institut megújuló források osztályának, továbbá számos, a kannabisz és a kannabinoidok terápiás potenciáljáról, farmakológiájáról és toxikológiájáról szóló cikk és könyv szerzője. Többek közt 2008 óta a Health Committee of the German Bundestag szakértője a kannabisz termékek orvosi használatáról szóló vitákban, legutóbb 2016 szeptemberében.

Fordította: Csombordi Rebeka

Forrás:
http://cannabis-hungerstreik.de/home/