Orvosi kannabisz Németországból

A Német Szövetségi Gyógyszer és Orvostechnikai Intézet új pályázati kiírása kannabisz termesztésére

Második kísérlet az első legális német kannabisz-szüret megvalósítására. Július 19-én a a németországi Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézete (BfArM) egy új kiírást tett közzé orvosi kannabisz termeszésére.

A gyógyszerészeti intézet hírközlése szerint, a tervezett négy évre jutó teljes mennyiség 10,4 tonna. A jelentkezési határidő 2018. október 22. Az intézet a szerződéseket a következő év első felében itéli oda. Amennyiben semmilyen probléma nem merül fel, 2020-tól várható német termeszésű kannabisz.

Az új kiírásban évi 13, egyentként 200 kilogrammos tételt szerepel. Egy ajánlattevő maximum öt tételre kaphat szerzödést. Előreláthatólag legalább három ajánlattevő kap szerződést a kannabisz termeszésére, szüretelésére, feldolgozására és szállítására. A szerződtetett vállalkozások kötelesek a kábítószerek és gyógyszerek szabályozási előírásainak megfelelően termeszteni.

Az első pályázati kiírás a Düsszeldorfi legfelsőbb tartományi bíróság (Düsseldorfer Oberlandesgericht) határozata alapján került felfüggesztésre. A bíróság megerősítette a Lexamed cég álláspontját, amely szerint a pályázati feltételek megváltoztatása után a kiírás határideje túl rövidnek bizonyult, igy a jelentkezési anyagokat nem lehetett hiánytalanul benyújtani.

Az első eljárásban 118 ajánlattevő, illetve ajánlattevők csoportosulása vett részt. Négy évre 6,6 tonna volt a tervezett mennyiség, amit szakértők keveseltek. Kétséges az is, hogy az új kiírásban szerepő 10,4 tonna fedezni fogja-e az exponenciálisan növekvő igényeket.

Az első erjárást gyakran érte az a kritika, hogy a kannabisz termesztésében szerzet tapasztalat a jelentkezés előfeltételeként szerepelt. Német vállalkozók számára ez teljesíthetetlen feltétel, hiszen a kannabisz termesztése a Szövetségi Köztársaságban eddig még orvosi célokra is jogellenes volt.

Az új kiírás szintén részletes információkat kér az ajánlattevők orvosi kannabisz előállításában szerzett tapasztalatairól. A közlemény szerint a jelentkezésre való alkalmasság igazolásához ugyan egy másik gyógynövény előállításában szerzet tapasztalat is elegendő. A követelmények mégis magasabbnak tűnnek, mivel a jelentkezőknek egy külön termesztési- és feldolgozási referenciát kell felmutatniuk. Amennyiben az ajánlattevő orvosi kannabisz kereskedelmével foglalkozik, elegendő egy kannabisz-referencia. Ezért a német jelentkezőknek változatlanul előnyt jelenthet, ha külföldi kannabisztermelőkkel társulnak, akkor is, ha ez hivatalosan nem feltétel.

Dr. Bettina Jung, Apothekerin, Redakteurin DAZ.online
redaktion@daz.online

Fordította: Németh Rita

Forrás:
https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2018/07/20/bfarm-startet-neue-ausschreibung-fuer-cannabisanbau