Az USA egészségügyi minisztériuma a kannabisz tiltásának enyhítését javasolja „elismert gyógyászati hatásai“ miatt

Az Egyesült Államok kormánya több száz oldalnyi dokumentumot tett közzé a kannabisz státuszának folyamatban lévő felülvizsgálatával kapcsolatban a szövetségi törvények értelmében, hivatalosan először megerősítve az egészségügyi tisztviselők álláspontját, hogy a Kábítószerügyi Hatóság (DEA) a kannabiszt helyezze be a szabályozott anyagokról szóló törvény III., enyhébb jegyzékébe.

Az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium (HHS) 252 oldalas dokumentuma kifejti, hogy a kannabisz „jelenleg elfogadott orvosi felhasználása terápiás kezelés során az Egyesült Államokban”, és „kisebb a visszaélés lehetősége, mint az I. és II. listán szereplő (veszélyes) kábítószerek esetén.”

A szövetségi egészségügyi tisztviselők felülvizsgálata szerint több mint 30 000 egészségügyi szakember „jogosult az Egyesült Államok 43 államában arra, hogy több mint hatmillió regisztrált betegnek javasolja a kannabisz orvosi használatát legalább 15 betegség esetén”.

„Széleskörű, jelenlegi tapasztalatok állnak rendelkezésre a [kannabisz] gyógyászati felhasználásával kapcsolatban [egészségügyi szakemberek által jóváhagyott] államilag engedélyezett programokban, ahol az orvosi felhasználást az orvosi gyakorlatot szabályozó szervezetek elismerik” – mondta a HHS.

A dokumentumok nagy része tárgyalja a kormány elemzését a kábítószerek besorolására vonatkozóan, hangsúlyozva a kannabisz visszaélési potenciáljának fontosságát más kábítószerekkel összehasonlítva relatív biztonságosságát és a fizikai függőség kockázatát, valamint hogy van-e jelenleg elfogadott orvosi felhasználása.

„A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy vannak hiteles tudományos bizonyítékok a kannabisz használatának alátámasztására a fájdalom, bizonyos betegségekhez kapcsolódó anorexia, valamint hányinger és hányás (például kemoterápia által kiváltott) kezelésére, különböző mértékű támogatással és konzisztenciával” – áll a jelentésben.

A kannabisz virágzat bekerül az Európai Gyógyszerkönyvbe

„Összességében az adatok alátámasztják, hogy jelentős számú [egészségügyi szakember] szerzett klinikai tapasztalatot a kannabisz legalább egy speciális gyógyászati felhasználásával kapcsolatban államilag engedélyezett programok keretében.”

A szövetségi egészségügyi tisztviselők szerint „az elemzésünkben szereplő szisztematikus áttekintésekből származó bizonyítékok egyike sem azonosított olyan biztonsági aggályokat, amelyek kizárnák a kannabisz használatát olyan indikációkban, amelyekre vonatkozóan létezik valamilyen hiteles tudományos bizonyíték terápiás előnyeire vonatkozóan”.

Ami a relatív biztonságot illeti más anyagokhoz képest, a szövetségi egészségügyi felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy „a kannabisz közegészségügyi kockázatai alacsonyak a visszaélés tekintetében más kábítószereihez (például heroin, kokain, benzodiazepin) képest, a sürgősségi osztályokon törtnő látogatásokra, kórházi kezelésekre, nem szándékos expozíciókra és legfőképpen túladagolásos halálesetekre vonatkozó epidemiológiai adatbázisok értékelése alapján”.

„A túladagolásos halálesetek tekintetében a kannabisz mindig a legalacsonyabb helyen áll összehasonlítva más drogokkal” – áll a közleményben.

A dokumentumok szerint a Nemzeti Drogabúzus-ellenes Intézet (NIDA) is egyetért az ügynökség elemzésének eredményeivel.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabisz Európában: 7 ok arra, hogy optimistának legyünk 2024-ben