Berlini kutatók 25.000 kannabisz fogyasztót vesznek be egy tanulmányba

Annyi hamis kannabisszal kapcsolatos hír van az interneten, hogy bele lehet szédülni. A hamis híradások jó részét a különböző kétes hírnevű weboldalak osztják meg, és gyakran arra az elképzelésre építenek, hogy a tudósok nagy pénzeket fizetnek azért, hogy a résztvevők kannabiszt szívjanak. Van hogy a NASA végzi az állítólagos tanulmányt, máskor pedig egyéb szervezetek. A történetek gyakorlatilag 100%-a hamis hír.

De van egy kannabisz tanulmányról szóló hír, ami teljesen hitelesnek tűnik, bár érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány még a német kormány jóváhagyására vár. A német tanulmány 25.000 berlini kannabisz fogyasztót keres, annak érdekében, hogy megvizsgálja a kannabisz hosszú távú hatását az emberekre. A The Local szerint:

Egy kutatási kezdeményezés azt reméli, hogy jóváhagyást kap egy tanulmány elfogadásához, amely 25.000 berlini rekreációs kannabisz fogyasztót szeretne bevenni – ha a kormányzat megadja az engedélyt.
A csoport, aminek neve Kutatási Kezdeményezés a Kannabisz Fogyasztásáról (Research Initiative on Cannabis Consumption), azt reméli, hogy az új tanulmány jóváhagyást kap arra, hogy elemezhesse a “kannabisz következményeit a pszichológiailag egészséges, felnőtt fogyasztóknál”. A cél az, hogy megértsük, milyen hatással van a kannabiszhasználat néhány év után, a csoport szerint, amelyet egy berlini ügyvéd és egy klinikai pszichológia professzor indított a Hamburgi Orvostudományi Egyetemen.

A kezdeményezés múlt héten jelentette be, hogy frissített kérelmet nyújtottak be a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézetéhez (BfArM) jóváhagyásra.

A tanulmányban, amire az idézett cikk szerint eddig 2000-en jelentkeztek, 18 év alatti emberek nem vehetnek részt, olyanok akik soha nem fogyasztottak kannabiszt, mielőtt részt vesznek a tanulmányban, és nem vesznek be senkit, akinél fennáll a “potenciális függőség vagy pszichiátriai problémák” veszélye. Ha a tanulmány megkapja a jóváhagyást, a résztvevők engedélyt kaptak arra, hogy havonta 30 gramm kannabiszt vegyenek fel egy gyógyszertár tartalékából, amelyet rendszerint betegek számára tartanak fennt.

“Németországban több millió ember rendszeresen használ kannabiszt” – írta Marko Dörre a projekt ügyvédje és ügyvezető igazgatója.

“Itt az ideje, hogy a tudomány jobban belefollyon a rekreációs használatba.”

Németország valószínűleg Európa kannabisz központjává válik, és a világ egyik legnagyobb orvosi kannabisz programja valósággá válik. A perspektívába való betekintéshez Németországnak több mint kétszer annyi lakosa van, mint Kaliforniának, míg Kalifornia Amerika teljes kannabisziparának nagyjából a felének ad otthont.

Forrás:
http://www.weednews.co/berlin-researchers-hope-to-recruit-25000-marijuana-consumers-for-a-study/

https://www.thelocal.de/20170425/researchers-want-to-recruit-25000-berlin-weed-smokers-for-study-marijuana-cannabis