A lengyel parlament igent mond az orvosi kannabiszra

A Szejm (A Lengyel Köztársaság Gyűlése) olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy hozzáférjenek a kannabisz-készítményekhez. Ezek a készítmények orvosi receptre lesznek kaphatók a gyógyszertárakban, és a nyersanyagot külföldről kell behozni. 440 képviselő szavazott igennel, ketten ellene, és egy személy tartózkodott.

A kábítószer-függőség elleni fellépésről szóló törvénytervezetet a Club Kukiz’15 készítette elő, a punk-rocker Pawel Kukiz által vezetett jobboldali ellenzéki mozgalom (nem pártként, hanem szövetségként jegyzett). Az első tervezet lehetővé tenné, hogy a betegek – vagy a törvényes gondviselőik, például az epilepsziás gyermekek esetében – saját terápiás használatukhoz kendert termesszenek.

A tervezetet azonban módosították, és a végleges törvény lehetővé teszi a gyógyszertárak számára, hogy kannabiszt termeljenek és értékesítsenek az orvosi recepttel rendelkező betegek számára. A nyersanyagot külföldről importálják. A Civic Platform, egy másik párt már bejelentette, hogy javaslatot fog tenni a törvényjavaslat módosítására, amint azt a szenátus megvitatja és elfogadja. Azt állítják, hogy Lengyelországnak saját kannabiszt kellene termelnie ahelyett, hogy külföldről importálna.

Ezt támogatja Peter Liroy-Marzec, egy népszerű rapper és egy jelenleg független képviselő a Szejmben, aki az új jogszabályok egyik fő megalkotója volt. Egy legális kannabiszipar létrehozásával Lengyelország közelebb kerülne az energiafüggetlenséghez és új költségvetési bevételeket teremthetne.

Forrás:
http://drogriporter.hu/en/medicalpoland