Egy argentin állam legalizálta a kannabisz olajat

Chubut lett az első tartomány, ami jóváhagyta a kannabisz olaj használatát a közegészségügyi rendszerben, ezzel biztosítva, hogy az állami kórházakban raktározni fogják, így az helyben elérhető lesz az epilepszia egy kezelhetetlen formájának, a Dravet szindrómának a kezelésére.

Mario Das Neves kormányzó szeptember végén véglegesítette a jóváhagyást a betegség kezelésére, ami leggyakrabban csecsemőknél jelentkezik. A kannabisz olajat azonban nem csak epilepszia kezelésére fogják majd használni, hanem “egyéb betegségek esetében is, amiket a tartományi egészségügyi miniszter szükségesnek ítél”. Az olaj gyártója egy amerikai cég, azoknak az államoknak az egyikében ahol az orvosi kannabisz legális.

Az új törvény azt is előírja, hogy az olajat hozzáveszik azokhoz a gyógyszerekhez, amiket az állami alkalmazottak számára biztosított egészségügyi programok támogatnak.

“Nagyon elégedett vagyok, mert így az érintett családoknek már nem kell elutazniuk a buenos aires-e vámhivatalba, hogy kezelést kapjanak a betegségre” mondta Chubut törvényhozója Gustavo. Azt is kiemelte, hogy a kannabisz olaj sikeres kezelés, megjegyezve, hogy néhány betegnek sikerült csökkenteni a rohamok számát 60-ról 2-3 kevésbé intenzív rohamra hetente.

Chubutban Carola és lánya Micaela, aki Dravet szindrómában szenved, történetükkel megmutatta a kannabisz olaj kezelés sikerét. A hagyományos kezelés alatt Micaela naponta több mint 27 különböző tablettát szedett kevés sikerrel.

Carolina-and-Mic-700x444

Bár eredetileg vonakodott, hogy megpróbálja a kezelést “az több mint 90 százalékkal, javította az helyzetet, az életminősége most közel normális. Jelentős javuláson ment keresztül, tud járni, egyedül enni és nincs szüksége oxigénellátásra,” mondta Carola.

Lehet, hogy Chubut egy kis tartomány és a kannabisz olaj egy kis lépés, de egy olyan időszakban történik, amikor az ország törvényhozása azonnali rendelkezést indított el nem csak az epilepszia, hanem minden betegség kezelésére.

“Ez megnyitotta utat, hogy tovább haladjunk a kannabis olaj kezelésekkel, de nem elegendő, mert országos törvényekre és helyi termelésre van szükségünk,” mondta Ana María Nicora, a CAMEDA gyógyászati kannabisz szervezet vezetője.

Forrás:
http://www.thebubble.com/chubut-cannabis-oil-argentina/
http://www.buenosairesherald.com/article/222003/chubut-first-to-accept-cannabis-oil
http://www.telam.com.ar/notas/201609/164129-ley-nacional-cannabis-enfermos.html
http://www.telam.com.ar/notas/201609/164098-chubut-aceite-cannabis-salud.html