A dél-afrikai legfelső bíróság legalizálta a kannabisz használatát

A Western Cape High Court Dél-Afrikában kimondta, hogy a kannabisz illegálisan tartása alkotmányellenes. A döntés jelentős változást jelent a dél-afrikai kannabisz törvényekben, mivel az legalizálja a kannabisz saját célú használatát.

A dél-afrikai „Dagga Törvény Büntetőjogi Tilalma” kimondja, hogy a kannabisz termesztése, tartása, vagy használata illegális. De a legújabb döntés szerint a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a törvény alkotmányellenes.

A törvényt tisztességtelennek, elavultnak és diszkriminatívnak minősítette a bíróság és azt mondta, hogy aránytalanul célozta a fekete embereket.

A bíróság döntése a Kábítószer és Kábítószerkereskedelemi Törvény ellen is szól. Ez a törvény korábban tiltotta kábítószerek birtoklását, hacsak nem orvosi célra használták azokat.

Az ezen törvények elleni döntéssel a bíróság most lehetővé tette magánszemélyek számára, hogy kannabiszt birtokoljanak és használjanak otthonukban, és hogy saját maguk termesszék.

Amellett, hogy ezeket a törvényeket alkotmányellenesnek mondja, a bíróság parancsot is adott a Parlamentnek. A törvényhozóknak most 24 hónapjuk van arra, hogy frissítse a kábítószerkereskedelemmel és a gyógyszerhasználattal kapcsolatos törvényeket, hogy azok tükrözzék az új törvények a kananbisz egyéni használatáról.

„Ez azt jelenti, hogy a dél-afrikaiak hasznélhatnak kannabiszt az otthonukban”, mondta Garreth Prince a kannabisz aktivista, aki részt vett a döntésben. „Legalább a rendőrség végre a komoly és kemény bűnözésre fókuszálhat, és nem fogja pazarolni az értékes erőforrásokat, időt és erőfeszítést a kannabiszt használó emberek üldözésére.”

Prince kifejtette, hogy technikailag egy személyt még mindig letartóztathatnak kannabisz szívásáért. De hála a bíróság döntésének ez a személy felmentést kaphat, hivatkozva a magánélethez való jogra.

A kannabisz formailag nem lesz legális amíg a Parlament véglegesíti a jogszabályt. De a bírósági utasítása nyomására elmúlt a veszély, hogy valaki letartóztatnak és bíróság elé visznek azért ha privát szférájában füvezik.

A fordulópontnak számító döntés nagyrészt Prince erőfeszítéseinek köszönhető, aki ügyvéd és kannabisz aktivista, és a Dagga párt vezetőjének Jeremy Actonnak. Prince letartóztatták 1989-ben kannabisz birtoklásáért. Abban az időben ügyvédnek tanult. Kifizette a bírságot és azt hitte, ezzel tisztázva van. De vád később újra kísértette őt, amikor a legfelsőbíróság társaságába (Cape Bar) történő jelentkezését megtagadták. A Bar elutasította a jelentkezését korábbi letartóztatása miatt és mivel Prince nem volt hajlandó bocsánatot kérni.

Végül jogász lett és a legtöbb munkáját annak szentelte, hogy segítsen azoknak az embereknek, akiket kannabisszal kapcsolatos ügyek miatt tartóztattak le. Azonban 2012-ben ismét letartóztatták, ezúttal kannabisz termesztéséért. Ezután Prince a kannabisz legalizálásának vezetője lett. 2016-ban Acton és Prince a kannabisz dekriminalizációja mellett érveltek. A döntés közvetlen válasz volt a legutóbbi erőfeszítéseikre.

A Bíróság döntése drámaian megváltoztatja a kannabisz törvényeket Dél-Afrikában, de nemzetközi következményei is vannak.

A WHO megtette az első lépéseket, hogy a nemzetközi jog értelmében újraütemezze az orvosi kannabiszt

Forrás:
http://www.news24.com/SouthAfrica/News/dagga-can-be-used-in-the-home-western-cape-high-court-rules-20170331
https://www.greenrushdaily.com/2017/03/31/south-africa-legalized-cannabis/